Sari direct la conținut

VIDEO Valeriu Gheorghiță: Persoanele aflate pe lista de așteptare vor fi notificate o singură dată pentru a se programa la vaccinare, nu de 3 ori / Doar 30% dintre medicii de familie vor să participe la campania de vaccinare

HotNews.ro
Vaccinare anti-Covid, Foto: David Talukdar / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccinare anti-Covid, Foto: David Talukdar / Shutterstock Editorial / Profimedia

Autoritățile au luat decizia de a notifica o singură dată o persoană din lista de așteptare pentru a se programa la vaccinarea împotriva COVID-19, nu de 3 ori, cum se stabilise inițial, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Decizia a fost luată pentru a accelera rularea persoanelor în vederea programării și a vaccinării, spune Valeriu Gheorghiță. Persoanele care nu se programează în 24 de ore de la primirea notificării au posibilitatea de a se înscrie din nou pe lista de așteptare.

Capacitatea de vaccinare în centrele de vaccinare va crește începând de mâine, promite Valeriu Gheorghiță. Astăzi s-au deschis 12 noi cabinete pentru administrarea vaccinului produs de compania Moderna, urmând ca pe 13 aprilie să se deschidă alte 144 de cabinete pentru administrarea vaccinului produs de compania Pfizer. De asemenea, se va crește și capacitate de vaccinare în centre de la 60 de persoane/flux la 90 de persoane/flux.

Peste 3.000 de medici de familie din cei 10.000 care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – aproximativ 30% – vor participa la campania de vaccinare, adică vor vaccina în cabinetele lor. Procentul este sub așteptări, spune Valeriu Gheorghiță. În cabinetele medicilor de familie vor fi distribuite vaccinuri pentru care se poate asigura lanțul de frig – vaccinul AstraZeneca și Johnson&Johnson.

Peste 400.000 de persoane aflate pe listele de așteptare au primit notificare pentru a se programa la vaccinare, iar peste 290.000 s-au programat. Randamentul este de peste 70% pentru programările la toate cele 3 vaccinuri, spune Valeriu Gheorghiță.

2.132.024 de români s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19, dintre care peste 1.220.000 de persoane cu ambele doze, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

148.000 de angajați din învățământ au fost vaccinați – procentul se apropie de 45% din totalul angajaților din domeniu.

În centrele din rețeaua Ministerului Afacerilor Interne s-au vaccinat 1,7% din totalul persoanelor vaccinate la nivel național.

Peste 9.000 de persoane au fost vaccinate în ultima săptămână cu ajutorul echipelor mobile – persoane nedeplasabile, persoane depedente de dializă și persoane fără adăpost.

În ultima săptămână a fost raportat un caz de reacție adversă severă – șoc anafilactic – la vaccinul Moderna și peste 1.000 de reacții ușoare.

România a primit până acum, de la debutul campaniei de vaccinare, peste 5 milioane de doze de vaccin, dintre care peste 3,3 milioane de doze au fost administrate, iar în stoc se află 1,7 milioane de doze.

Peste 5.000 de doze de vaccin au fost irosite – 1,17% din totalul dozelor utilizate.

În următoarele două luni, în România vor ajunge suficiente doze de vaccin astfel încât la finalul lunii mai, peste 5 milioane de persoane ar putea fi vaccinate.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, spune că nu se așteaptă la o retragere a autorizării de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca, după ce un înalt oficial al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a afirmat astăzi că „este clar că există o legătură între tromboze și vaccinul AstraZeneca”. „Ne așteptăm la modificarea recomandărilor din prospect, este posibil ca vaccinul să nu fie recomandat persoanelor cu risc de a dezvolta reacții trombotice”, spune Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță mai spune că ședința Comitetului de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului nu s-a încheiat la această oră, iar la finalul ei sunt așteptate noi recomandări în legătură cu vaccinul AstraZeneca.

În România s-au înregistrat până acum 7 cazuri de tromboze la persoane vaccinate împotriva COVID-19, dintre care 3 raportate la vaccinul AstraZeneca și 4 la Pfizer, dar nu s-a stabilit o legătură cu vaccinul. Alte două cazuri sunt în investigare.

„În România nu au fost confirmate cazuri de tromboză asociate cu vaccinul, sunt cazuri extrem de rare”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro