VIDEO "Valul 5 va fi valul copiilor" – avertisment din lina întâi
Ultimele zile au adus o creștere accentuată a îmbolnăvirilor de COVID-19 în rândul copiilor, este avertismentul unor medici din spitale din linia întâi. „Dacă despre valul al patrulea am afirmat că va fi al persoanelor nevaccinate, dovedindu-se acest fapt, despre valul al cincilea pot afirma că va fi al copiilor”, declară dr. Florin Roșu, medic ATI și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, care subliniază că numărul pacienților-copii a crescut. Și Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a anunțat astăzi că a crescut capacitatea de internare a copiilor cu COVID-19.
Dr. Florin Roșu, medic ATI și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, explică diferențele dintre valul 4 și valul 5 al pandemiei:
- „Fiecare val pandemic a avut caracteristicile lui, valul al cincilea nefăcând excepție de la această regulă.”
- „Dacă despre valul al patrulea am afirmat că va fi al persoanelor nevaccinate, dovedindu-se acest fapt, despre valul al cincilea pot afirma că va fi al copiilor.”
- „Se observă o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor în rândul acestora, astfel că vaccinarea tuturor persoanelor, inclusiv a copiilor de peste 5 ani, reprezintă un act responsabil, civic, de combatere a pandemiei”
- „Din fericire, până acum, formele de boală dezvoltate atât la copii cât și la adulți se încadrează în categoria formelor medii, formele severe având o pondere mult mai mică comparativ cu valul 4.”
- „Un fapt îngrijorător pe care l-am adus în atenție înca dinaintea debutului acestui val este rata mare de infectare în rândul cadrelor medicale. 20 de cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt pozitive în acest moment, dar actul medical și îngrijirea pacienților nu au de suferit.”
Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara: „Ultimele zile au adus o creştere accentuată a numărului de copii infectaţi”
Și medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara vorbesc despre „o creștere accentuată” a numărului de copii infectați, în ultimele zile.
Creşterea numărului de copii infectaţi cu SARS-CoV 2, în ultimele zile, a determinat o reorganizare a paturilor în Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Astfel, se extinde zona roşie destinată Pediatriei, unde a fost suplimentat numărul de paturi destinate copiilor, de la 5 la 10 paturi.
„Începând de mâine sunt alocate încă 5 paturi pentru copiii COVID 19 pozitiv care necesită internare în spital. Prin această reorganizare, în unitatea sanitară vor fi disponibile, în total, 10 paturi pentru pacienţii pediatrici. Se suplimentează, în acelaşi timp, cu 10 unităţi şi numărul de paturi destinate însoţitorilor copiilor”, se arată într-un comunicat de presă de joi al Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, citat de News.ro.
Toate paturile din secţia roşie de Pediatrie sunt dotate cu instalaţii de oxigen suplimentar.
„Ultimele zile au adus o creştere accentuată a numărului de cazuri de copii infectaţi cu coronavirus. Azi noapte au fost aduşi 3 sugari pozitivi COVID 19, care au fost evaluaţi. Din fericire, nu a fost necesară internarea acestora. Având în vedere însă statisticile oficiale, în care zilnic sunt raportaţi peste 200 de copii depistaţi cu SARS-CoV 2, am decis să realizăm o primă reorganizare a numărului de paturi destinate pediatriei. Acum, de exemplu, avem sugari internaţi cu o formă moderată de boală şi care necesita tratament de specialitate in spital. Dacă numărul celor care se adresează spitalului nostru va creşte, ne vom adapta şi vom face o nouă reorganizare, alocând mai multe paturi pentru copii”, spune S.L. dr Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Timişoara.
În prezent, zona roşie a Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara include 100 de paturi pentru adulţi, în secţiile de Pneumologie şi Boli Infecţioase, şi 10 de copii, în secţia de Boli Infecţioase. Secţia de Terapie Intensivă are disponibile 12 paturi destinate pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV 2.