Sari direct la conținut

VIDEO Viermele din ureche “OOOH OH YEAH, mmmm…yeah”. O melodie interpretata de romanca Alexandra Stan e pe cale sa devina slagarul european al verii

HotNews.ro

Slagarul Verii e o treaba complicata. Magia sa trebuie sa functioneze la fel, fie ca il asculti pe plaja sau la disco, pe cand turbezi enervat in ambuteiaj sau trebaluiesti prin bucatarie. Refrenul lui trebuie sa fie un „vierme” care se strecoara in ureche si apoi obsedeaza, mai ales prin simplitatea lui. Virusul muzical al verii ii atinge deopotriva pe tineri si batrani, pe romani, greci sau nemti, e un „numitor comun de vacanta”. Iar acest record pare sa-l atinga, anul acesta, slagarul cantat de o romanca. „Mr. Saxobeat” interpretat de Alexandra Stan conduce singlechart-urile din spatiul german, e pe cale sa devina slagarul european al verii. Din 8 iulie, melodia se afla pe locul 1 in topul charts.de. Pe youtube, videoclipul in care „ţâţa bate uniforma” are milioane de accesari.

Pe langa interventiile onomatopeice “OOOH OH YEAH, mmmm…yeah”, refrenul melodiei aduce o clara nota de plusvaloare, apelului sexual, sau poate doar la dans, al protagonistei: „ia-ma sus, ia-ma jos, ia-ma dulce”, cu variatiuni pe aceeasi tema, in care „sexy boy” e somat sa-si lase timiditatea de-o parte si sa treaca la treaba. Nimic nou pe frontul textelor de slagare muzicale, care se invart, in proportie de 90%, pe langa bucuriile dragostei.

Ceva mai noua este ideea clipului, in care protagonista impreuna cu o prietena sunt retinute de politie, apoi inchise intr-o celula. Cu farmecele ei, aceasta il seduce pe gardian si fetele scapa, deghizate in politiste. Amurgul autoritatii, fata de puterea sexului, sa fie acesta mesajul? Nu stim, iar pentru milioanele de fani care fredoneaza slagarul sau isi incarca refrenul ca sonerie pe telefonul mobil, e chiar neinteresant

„Mr Saxobeat” a fost scris de André Nemirschi si Marcel Prodan, ultimul fiind si producatorul titlului care a aparut in albumul de debut al Alexandrei Stan. Cu elemente de muzica house, elektro- si balkanpop, melodia prezentata live la New Year’s Eve L!ve Revolution, din 31 decembrie 2010, a atras elogiille MTV. A urmat un turneu international de lansare a sa, in Canada, Franta si Spania. In tarile Europei, Mr. Saxobeat se afla intre primele 10 locuri, in Singlechart-urile britanice a urcat pe locul al treilea.

Cel mai bine e primita insa in spatiul german: locul 1 incepand cu luna iulie in Germania, Austria si Elvetia. O astfel de priza la publicul german n-a mai avut nicio melodie „made in Romania“, de la „Dragostea din tei“, in 2004. Si atunci, refrenul „mai ai hii, mai ai hoo“ trecea nestanjenit peste granitele lingvistice si geografice ale Europei, virusand stranduri, discoteci si o intreaga retea de telefonie mobila,care dadea desteptarea in ton de O-Zone.

De O-Zone sau Haiducii n-am mai auzit, dupa Hit-ul verii 2004. Dar nu fiindca veneau dinspre Carpati. Nici Lou Bega n-a mai produs vreun hit notabil, dupa Mambo No.5. Nici de tipii de la Los del Rio n-a mai auzit nimeni, dupa „isteria de vara“ numita „Macarena“. Si nici de trupa Bellini, dupa „Samba de Janeiro“. Caci asta e soarta „viermelui din ureche“ numit Slagarul Verii. Apare, roade timpanul o vreme si apoi dispare din nou, in anonimat. Speranta intr-o revenire la fel de spectaculoasa, dupa un slagar international, e aproape zero.

Insa pana atunci, Mr. Saxobeat si Alexandra Stan mai au de asteptat, chiar daca „doar o vara“. In Austria, sute de fani ai cantaretei de 22 de ani din Romania au stat la coada pentru autografe. Un ziar local a titrat dupa spectacolul din 28 iulie: „Alexandra Stan aduce in Lugner City starea de necesitate“, dupa cum citeaza publicatia Vienna online.

Culmea reclamei e insa tot in Germania. Un cantecel scris pentru vizita Papei Benedict la Freiburg, in luna septembrie, e acompaniat muzical de trupa SaxoBeat. Cantecelul intitulat „Unde-i Dumnezeu, acolo e speranta“, a fost listat la bursa soneriilor de telefon mobil, din Internet. La aceasta bursa, conduce clasamentul „Mr. Saxobeat“ al Alexandrei Stan. Chiar daca slagarul romancei n-are nimic comun cu preceptele catolice, coincidenta de nume nu strica, ba chiar dimpotriva, considera publicatia wz-newsline.de. Click-uri mai multe si un plus de notorietate ar aduce coincidenta SaxoBeat, insa nu romancei. Ci „cantecelului papal“. .

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro