Sari direct la conținut

VIDEOREPORTAJ Cum se face borșul ucrainean, mâncarea care i-a stârnit supărarea Mariei Zaharova

HotNews.ro
Borș ucrainean, Foto: Ilie Pintea/RRA
Borș ucrainean, Foto: Ilie Pintea/RRA

Borșul ucrainean a fost înscris pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial care necesită o salvgardare urgentă, după ce Ministerul Culturii din Ucraina a depus un dosar în acest sens. Nelipsit din orice casă, borșul conține invariabil sfeclă roșie, e o mâncare simplă și hrănitoare care s-a născut din foamete.

”​Nu mai știu când am mâncat prima dată borș în Ucraina, dar știu că de atunci nu a lipsit din meniul zilnic cât timp m-am aflat aici”, povestește corespondentul de război al Radio România Actualități, Ilie Pintea. ”E o mâncare simplă, n-are ce să nu-ți placă la ea, e sățioasă și se găsește peste tot.

De fapt, cam din motivele astea e mereu pe mesele ucrainenilor, pentru că borșul poate fi gătit de oricine. Bine, ca să vă pot spune în amănunt cum se face, nu m-am dus chiar la oricine, ci la o bucătăreasă care asta gătește de o viață întreagă. Natalia a învățat rețeta de la bunica ei și servește borșul obligatoriu cu pampuști, un fel de chifle coapte chiar de ea.

Video: Ilie Pintea/ RRA

„Tot așa făceau borșul și strămoșii noștri”

„Fiecare bucătar are felul său de a găti borșul, unii adaugă ciuperci uscate sau hribi, iar eu am obiceiul să-l fac în cuptor. Aceasta este rețeta mea deosebită, care e și foarte veche. Toate legumele, sfecla, morcovul, ceapa, mai întâi de toate sunt coapte.

Când sunt gata, le tai mărunțel și le amestec într-un ceaun, adaug o cantitate considerabilă de carne, călită și aceasta, și, pentru ca să-l fac special, pun acolo niște prune uscate. După ce termin de tăiat toate ingredientele, mai las ceaunul în cuptor timp de 20-30 de minute și când îl scot afară e gata. Tot așa făceau borșul și strămoșii noștri”, mi-a spus ea, și pe cuvânt că borșul Nataliei a fost cel mai bun pe care l-am mâncat în Ucraina – poate datorită prunelor uscate, poate pentru că l-a ținut la cuptor.

Invariabil, borșul ucrainean e roșu, pentru că ingredientul care-l face special e sfecla roșie, ingredientul care se găsea peste tot. Țara a avut de suferit cumplit din cauza foametei, așa că oamenii au folosit tot ce găseau la îndemână ca să încropească ceva de mâncare, și cum sfecla nu lipsea, a devenit elementul principal al acestei ciorbe.

Vitali, care are un restaurant în Cernăuți, îmi spunea că aici se găteau câte o sută de litri pe zi pentru refugiați, în primele săptămâni de război, iar de când e în patrimoniul UNESCO toți oaspeții vor borș.

Borșul din Bucovina, cel mai gustos

„Cât despre mâncarea tradițională ucraineană, ceva timp în urmă nu era chiar atât de populară, nici măcar printre ucraineni, dar acum că situația în țară s-a schimbat, cetățenii Ucrainei au început să acorde mai multă atenție tuturor lucrurilor ce au de-a face cu identitatea lor națională.

Rețetele din Bucovina se deosebesc prin faptul că reprezintă o invenție comună, creată de reprezentanții mai multor naționalități care au conviețuit cândva în acest ținut. Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, Bucovina era populată de o mulțime de etnii, iar acum, aproape fiecare locuitor al ei are sânge și de ucrainean, și de român, și de evreu și de polonez.

Cred că din acest motiv, cele mai gustoase bucate se gătesc aici, în Bucovina”, a spus Vitali.

În funcție de regiune, în borșul ucrainean mai poți găsi o mână de fasole, un pumn de ciuperci uscate sau câte o mirodenie de-a locului, dar oricum ar fi, e o mâncare gustoasă și sățioasă. Și borșul ăsta a fost disputat cu Rusia, care își asumă paternitatea rețetei, dar până la urmă UNESCO a tranșat lucrurile în favoarea Ucrainei.

Oricum ar fi, e obligatoriu să-l încercați dacă aveți ocazia, măcar pentru diversitate, și mai ales pentru că ține de foame. Bine, poate ajunge și aici noul val din cinematografia românească, și o să vedem secvențe lungi în care protagoniștii mănâncă borș – atunci să vezi cum mâncarea asta devine vedetă…” – mai spune Ilie Pintea.

Tema borșului, invocat de Rusia în timpul conflictului cu Ucraina

La începutul lunii iulie, diplomația rusă a ironizat anunțul UNESCO potrivit căruia cultura borșului din Ucraina este în pericol, anunț salutat ca o victorie a Kievului în plin conflict armat cu Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a subliniat, într-un anunț pe Telegram:

„Dacă ar trebui să explic lumii ce este naționalismul contemporan de la Kiev, aș menționa acest fapt: humusul și pilaful de orez sunt recunoscute ca fiind mâncărurile naționale ale mai multor țări. Dar, după cum înțeleg eu, ucrainizarea se aplică la orice. Ce va urma? Porcii vor fi recunoscuți ca produs național ucrainean?”, a mai spus Zaharova.

Anterior, comisia de evaluare a dosarului ucrainean explicase că „existența acestei ciorbe în sine nu este cu siguranță în pericol, dar moștenirea umană și vie asociată borșului este în pericol imediat, deoarece capacitatea populațiilor de a practica, transmite moștenirea culturală imaterială este serios perturbată din cauza conflictul armat, în special din cauza strămutării forțate a comunităților”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro