Sari direct la conținut

Viena sub asediul evenimentelor culturale romanesti

HotNews.ro

Primul Festival de Film Romanesc la Viena a avut loc in perioada 8 – 12 noiembrie, la cinematograful Urania si a beneficiat de prezentarea criticului Alex Leo Serban. Cu toate ca Viennala tocmai se incheiase, filmele romanesti au umplut sala, iar discutiile cu publicul dupa proiectii au durat in unele seri si pana spre miezul noptii.

Un alt eveniment organizat de ICR Viena este expozitia de patrimoniu Georg Lowendal, “pictorul Bucovinei si al taranului roman” La vernisaj au fost prezenti aproximativ 200 de vizitatori, fapt putin obisnuit in capitala austriaca unde zilnic au loc cateva zeci de vernisaje.

In colaborare cu editura Zsolnay, la atelierul “Alte Schmiede” (cea mai reputata institutie de promovare a literaturii din Viena) a fost prezentat romanul “Orbitor – Aripa stanga” de Mircea Cartarescu, aparut recent in traducere.

Publicul, extrem de numeros si in majoritate tanar a fost captivat de lectura, de dialogul cu autorul, moderat de criticul suedez Richard Schwarz.

Scriitorul Dan Lungu este invitat de ICR Viena pentru un turneu de promovare a romanelor “Baieti de gasca” si “Raiul Gainilor”, la Viena si Salzburg. Cele doua traduceri au aparut cu sprijinul KulturKontakt la editurile Drava si Residenz, informeaza ICR.

Pentru a veni in sprijinul programului de formare de traducatori, initiat si derulat de Institutul Cultural Roman, ICR Viena a organizat primul simpozion pe teme de traducere, in parteneriat cu Institutul de Romanistica, Centrul de Limbi Straine, Departamentul pentru Stiintele Traducerii din cadrul Universitatii Viena. Au participat profesori, studenti, traducatori, reprezentanti de edituri.

Programul cadru al ICR Viena, “Matinee&Brunch”, initiat in martie 2007 de ICR Viena, in colaborare cu editura Polirom incepe sa se bucure de tot mai mult interes in randul publicului avizat (editori, profesori, critici).

La prezentarea romanului “Baiuteii”, de Filip Florian si Matei Florian a participat si scriitorul Mircea Cartarescu care a animat discutiile comparandu-i pe cei doi cu surorile Bront

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro