Sari direct la conținut

Viitorul Prea Fericit, votat si de prieteni, si de dusmani

Romania Libera

Motivele care ii vor determina pe membrii Colegiului Electoral Bisericesc sa-si dea votul in favoarea unui candidat sau a altuia pentru scaunul patriarhal sunt, de cele mai multe ori, „lumesti”, si nu „insuflate de Duhul Sfant”, cum spun canoanele Bisericii.

Mitropolitii Daniel al Moldovei si Bucovinei si Teofan al Olteniei, creditati cu cele mai mari sanse, sunt sprijiniti atat de prieteni, cat si de dusmani. Cei doi reprezinta curente diferite: ecumenic, respectiv traditionalist, iar taberele rivale isi platesc acum polite reciproce.

In reglementarile oficiale ale Bisericii Ortodoxe Romane (B.O.R.) se spune ca votul pentru alegerea noului patriarh va fi dat „cu frica de Dumnezeu si sub insuflarea Duhului Sfant”.

Totusi, in spatele acestor cuvinte pioase se petrec lucruri cat se poate de lumesti: santajul, plata unor polite, negocieri, presiuni, interventii politice, toate pentru impunerea unuia sau a altuia dintre candidati.

Jocurile de culise nu vor duce numai la ocuparea celei mai inalte demnitati in B.O.R., ci si la „eliberarea” unui scaun important prin promovarea ierarhului respectiv la Bucuresti. Cu cele mai mari sanse sunt creditati Daniel al Moldovei si Teofan al Olteniei.

Mai multe surse de incredere, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-au declarat ca printre cei mai ferventi sustinatori ai Mitropolitului Daniel se numara Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen. Sursele noastre sustin ca, „in realitate, Pimen este certat cu Daniel si il vrea dus la Bucuresti”.

Potrivit informatiilor pe care le-am obtinut, „motivele neintelegerilor au pornit de la padurile revendicate de Arhiepiscopia Sucevei”. Aceasta este insa subordonata Mitropoliei de la Iasi, iar „Daniel nu a fost atat de darnic si a tras mai multa spuza pe turta lui”.

Un alt motiv al conflictului dintre cei doi este incercarea lui Pimen de a reactiva Arhiepiscopia Bucovinei, care ar fi urmat sa includa Suceava, Radauti si Cernauti. In acest sens, prin anii ‘90, „Pimen a strans semnaturi de la preotii din subordine si s-a prezentat in fata Sfantului Sinod. Nu a avut succes din cauza ca Daniel s-a opus propunerii”.

Integral in Romania Libera

de Sofia Evgheni

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro