Sari direct la conținut

Vile in Iasi cit patru transe FMI

Jurnalul de est

In ultimii zece ani, la Iasi s-au construit 16.155 de case. Daca estimam la 500 milioane valoarea unei vile, reiese ca patru transe FMI au fost alocate investitiilor imobiliare. Aceasta, numai la Iasi, judet care ocupa locul secund in tara in privinta constructiilor de dupa Evenimentele din decembrie ’89. Iasul este urmat de Bacau si Suceava, cu peste 15.000 de locuinte.

In toata Moldova s-au ridicat 89.000 de locuinte, iar la nivelul intregii tari, aproximativ 300.000.

Romanii s-au nascut constructori, dar si iubitori ai constructiilor megalomanice. Un prim exemplu, mostenit, este cladirea Parlamentului, cea mai mare cladire din Europa. Nici la capitolul vile nu stam foarte rau, tinind cont de faptul ca „ni s-a dat voie“ sa ne „facem“ cite o vila, doua abia dupa ’89.

Dar timpul nu-i pierdut, fapt demonstrat si de statisticile intocmite incepind cu 1992.

Datele existente la Institutul National de Statistica arata ca sectorul constructiilor s-a bucurat de o mare dezvoltare dupa 1990. Concret, au fost ridicate 358.298 de locuinte, din care peste 80% au fost finantate de populatie. Oficial, populatia a construit 286.570 de case sau de vile in perioada 1992-2003. Numarul acestora depaseste 300.

000, neoficial insa, deoarece tot ceea ce s-a construit in perioada 1990-1991 nu a fost cuprins in datele statistice.

Cert este ca inceputul a fost facut intre 1992 si 1993. Daca in 1992, populatia a construit aproximativ 13.000 de locuinte din banii proprii, in 1993, numarul de case noi s-a ridicat la 19.000. Aceeasi tendinta s-a inregistrat si intre 1994 si 1993. In Romania, anual, piata „vilelor“ creste cu 22-26.000 de locuinte noi, finantate din banii populatiei.

Moldoveanu’ s-a nascut constructor

Surprinzator, exceptind Capitala, cele mai dinamice judete sint situate in Moldova: Iasi, Bacau si Suceava.

Se duce vorba ca Moldova este o regiune saraca, dar aici oamenii

si-au construit cele mai multe case. La nivel national, cele mai multe vile au fost construite in Bucuresti, cu 17.800 de noi locuinte, urmat de Iasi, 16.155, Bacau, 15.493, si Suceava, 15.003. In schimb, in zona de vest s-au ridicat mai putine locuinte, pe ultimele locuri situindu-se: Caras-Severin, cu doar 1.251 de case noi, Hunedoara, 2.102, si Tulcea, 2.320.

Dupa Revolutie, in cele 8 judete ale Moldovei au fost construite nu mai putin de 89.618 vile. De mentionat ca numai in Vaslui s-au construit 8.696 de locuinte, fata de numai 6.091 cite au fost ridicate in Cluj.

Parc de distractii cu circuit inchis la Birnova

O primarie recent construita, drumuri fara gropi, pe marginea carora se intind vilele de pina-n zece ani vechime. Birnova este una din zonele in care „greii“ Iasului au prins radacini. Situata la aproximativ trei kilometri de Iasi, comuna s-a procopsit cu vilele sau casele de vacanta ale oamenilor de afaceri, avocatilor, medicilor, procurorilor si sefilor administratiei publice.

In ultimii zece ani, sub forma de vile au intrat in comuna, aproximativ 2.000 de miliarde lei, dar in Birnova mai exista suficient loc pentru inca un cartier.

Procurori, avocati, vamesi, patroni, directori din administratia publica, profesori universitari s-au inghesuit sa prinda un loc cit mai bun in Birnova.

Procurorii Dan Badarau si Ioan Ciofu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Iasi, Vladimir Tanasoiu, seful Directiei pentru Protectia Copilului, Pintilie Penciuc, fostul director al Vamii Iasi, Mihai Arcana, seful Clinicii de Ortopedie a Spitalului de Urgente, dr. Nicolae Georgescu, au acum case solide cu macar un etaj. Exista si persoane mai modeste, care s-au multumit cu o casa de vacanta.

Fostul director al RADET Iasi, Romeo Mistreanu, si fostul prefect Florin Vitan si-au aranjat si ei o casuta in comuna. Si fosta directoare a Directiei Citadin din Primaria Iasi, Violeta Canila, si-a cumparat teren.

Acesta pare a fi doar inceputul; la Ministerul Turismului este depus un proiect care cuprinde o pirtie de schi, un parc de distractii cu circuit inchis si alte posibilitati de petrecere a timpului liber in comuna Birnova.

Cea mai mare „bogatie“ pe metru patrat

Pe drumul ce duce la Valea Lupului, cu putin inainte de a iesi din Iasi, am facut dreapta, pe strada Petre Culianu. Nu trebuie sa mergi mult, pentru a vedea cu ochii tai ceea ce nici Parisul n-a vazut. Aici se construieste un alt cartier rezidential al Iasului. Vile, una linga alta, una mai frumoasa decit cealalta. In total, peste 130 de case.

Foarte multe sint in constructie, iar multe terenuri deja au proprietar, fiind imprejmuite cu garduri de sirma, semn ca au fost adjudecate. „Eu am venit aici cu doar 2 ani in urma, cind pentru 1.000 mp am platit 420 milioane lei. L-am luat bine, ca acum pretul terenurilor din zona a luat-o razna.

Nu te mai poti apropia decit daca esti unul din bastanii Iasului sau ai copiii plecati la munca in strainatate“, ne spune un localnic, prins cu munca cimpului (taia via).

Se cunoaste ca este un cartier mai tinar decit, de exemplu cel din Birnova, dar, tinind cont de sumele investite (localnicii vorbind de 1,5-2 miliarde lei vila) cu siguranta in cel mai scurt timp si drumurile vor fi refacute. Dar timpul nu-i pierdut, iar valoarea terenurilor din zona este in crestere. Fata de anul trecut, acestea s-au dublat, in prezent 1 mp costind nu mai putin de 20 euro.

„Lucram in liniste, sa nu se auda in oras“

Puterea locului a fost data de vila senatorului Solcanu. La vila lui e cel mai usor de ajuns, pentru ca e prima de la strada. De la „principala“ se urca vreo 20-30 metri, iar pe dreapta se si zareste o vila, aflata in constructie. E a senatorului Solcanu.

Niste localnici ne-au vazut cum fotografiam si ne-au si raportat: „E vila lui Solcanu! Uite ce megaloman! Aici sint banii nostri“. Am incercat sa aflam mai multe amanunte, dar paznicul ne-a gonit.

Mi s-a parut ciudat ca, desi multe vile se aflau in constructie, era liniste. Din cind in cind, cite un camion mai stirnea praful de pe drum. Am vazut muncitori lucrind la acoperis sau „la betoane“, cum zic ei, dar zgomotul produs era foarte mic. „Se lucreaza in liniste. Sa nu se auda pina in oras“, au spus in gluma muncitorii.

Sumele investite in noile locuinte sint uriase. Daca ar fi sa aproximam o „vila“ la numai 500 milioane lei, vom constata ca, din 1991 si pina in prezent, in Iasi au fost investiti peste 8.077 miliarde lei, adica 240 milioane dolari.

Pentru a intelege mai bine valoarea investita, va mai dam doar un termen de comparatie: o transa de imprumut acordata de Fondul Monetar International Romaniei este de numai 60 milioane dolari, adica de patru ori mai mica decit valoarea investita de ieseni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro