Sari direct la conținut

Vinurile unguresti, romanesti si bulgaresti pe Travel Channel. Tinutul vinului: de la Budapesta la Marea Neagra

Postul TV Travel Channel si cunoscuta realizatoare Isabelle Legeron continua, de luni seara, seria de emisiuni „A Journey into Wine” cu mai multe seriale dedicate Ungariei, Romaniei si Bulgariei. Pana acum au fost prezentate regiuni importante din Spania, Portugalia, Africa de Sud si Australia. Primele emisiuni sunt dedicate Ungariei pentru ca in februarie sa vedem mai multe emisiuni despre vinurilor romanesti. Serialul isi propune prezentarea celor mai importante regiuni viticole din lume cu accent deosebit pe soiurile indigene si mancaruri traditionale.

Primul episod din noua serie a debutat cu filmari la plantatiile din jurul lacului Balaton si din jurul Budapestei.

Isabelle Legeron a filmat in Romania in mai multe zone viticole. Realizatoarea a cerut o lista cu 70 de vinuri produse din soiuri autohtone si o lista cu mancaruri traditionale.

Realizatoarea Isabelle Legeron a pus accentul pe soiurile autohtone din Ungaria, soiuri revenite in centrul atentiei producatorilor. Dupa 50 de ani de comunism, perioada in care s-a promovat cresterea cantitatii, in detrimetrul calitatii, Ungaria revine puternic in sectorul producatorilor de vinuri premium.

In Budapesta se realizeaza cateva filmari notabile, in special la o mica crama, in compania lui „Mad Professor”, un mare pasionat de vinuri autohtone, care reuseste sa realizeze prima productie dupa mai bine de 150 de ani, din soiul local Csoka, un soi cu o savoare si o aroma distincta nemaintalnita la alte soiuri.

„Mad Professor” reusise sa produca vinuri din nu mai putin de 29 se sortimente locale de struguri (o cifra deloc neglijabila raportata, de exemplu, la soiurile traditionale romanesti existente).

Urmatorul popas l-a constituit zona invecinata cu lacul Balaton (lac cu o lungime de 78 de km. supranumit si Marea Ungariei) care, datorita suprafetei intinse, are un impact microclimatic asupra zonei, caracterizat prin precipitatii constante si o clima mai temperata, alaturi de soluri de origine vulcanica factori benefici pentru obtinerea unor productii calitative de struguri.

Solmo este o mica localitate din vecinatatea lacului, cunoscuta pentru productia vinurilor albe de calitate.

Cristian Boerean le-a trimis producatorilor emisiunii o lista de mancaruri traditionale romanesti cu vinurile potrivite si, spre marea lui bucurie, au ales mamaliga. „Este chiar ceva original, numai noi si italienii o mancam curent – insa modul de preparare difera mult intre noi si italieni iar branza de capra a fost chiar din Oprisor”, spune Cristian.

Isabelle se opreste la Lajos, un mic producator din zona (un pustnic retras printre dealuri, fara incalzire centrala si apa curenta, inconjurat de cele 3 hectare de vie), fiind impresionata de vinul alb obtinut (organic, nefiltrat si fara tratamente chimice) dintr-o podgorie care produce nu mai mult de 2.000 de sticle (vinul de Solmo este greu de gasit, dar merita pe deplin cautarea).

Pe final se organizeaza o degustare comparativa intre producatorii din Solmo si cei din Badacsony (un deal cu o inaltime de 426 m din vecinatatea Balatonului, recunoscut tot pentru productia de vinuri albe).

Ineditul degustarii il constituie rivalitatea producatorilor din cele doua zone, care isi apara statutul de cel mai bun vin alb (acelasi soi la ambele tabere); se ofera spre degustare pahare cu vin din cele doua productii si, surprinzator, ambele tabere fac confuzie atribuindu-si ca productie proprie vinurile celorlalti.

In concluzie acelasi soi de vin, cultivat la diferite altitudini, dar beneficiind de acelasi tip de sol si o clima asemanatoare, produs de adevaratii iubitori de vin isi mentine caracterul de soi, aromele, gustul si culoarea ramanand identice.

Isabelle Legeron in Romania

Cristian Boerean, cunoscator experimentat al celor mai diverse bucatarii internationale si in egala masura al vinurilor de calitate, autor al blogului culinar de la vinul.ro, care a fost invitat pentru a filma in serialul „A Journey into Wine” , ne-a declarat ca Isabelle Legeron a filmat in Romania in mai multe zone viticole. Realizatoarea a cerut o lista cu 70 de vinuri produse din soiuri autohtone si o lista cu mancaruri traditionale.

In timpul discutiilor preliminare purtate cu producatorii serialului Cristian le-a trimis o lista de mancaruri traditionale romanesti cu vinurile potrivite si, spre marea lui bucurie, au ales mamaliga. „Este chiar ceva original, numai noi si italienii o mancam curent insa modul de preparare difera mult intre noi si italieni iar branza de capra a fost chiar din Oprisor „, spune Cristian Boerean.

Despre vizita in Romania a lui Isabelle Legeron si ce a filmat ea vom reveni intr-un articol mai amplu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro