Violeta Ciurel, AXA Asigurari: Piata asigurarilor de viata va stagna in 2014. O deductibilitate la nivelul unui salariu mediu lunar ar putea ajuta piata asigurarilor de viata
Piata asigurarilor de viata din Romania ar putea fi impulsionata prin introducerea unei deductibilitati la nivelul unui salariu mediu lunar, dar chiar si asa daca nu e crestere economica si oamenii nu vor avea incredere in aceste produse, asigurarile de viata nu se vor dezvolta, a declarat sambata Violeta Ciurel, sefa AXA Asigurari, care incepand din data de 14 mai va prelua conducerea AXA din Portugalia. Aceasta este de parere ca piata asigurarilor de viata va stagna in 2014, dupa o scadere de 8,27% in 2013. In privinta achizitiei AXA Asigurari de catre Astra Asigurari, aceasta a spus ca in continuare se asteapta avizul ASF.
- „Lumea nu mai are bani. Oamenii se tem sa nu-si piarda locurile de munca, este o instabilitate, multe firme s-au restructurat, au restrans numarul personalului, oamenii nu mai gandesc pe termen lung, au deja obligatii financiare prin credite, au crescut costurile la energie, benzina, iar nivelul economiilor a scazut. Un alt motiv – daca se fac rascumparari anticipate sunt niste taxe percepute de asiguratori si atunci ignorand partea de protectie multi clienti prefera sa puna banii la banca”, a declarat sambata Violeta Ciurel, CEO al AXA Asigurari, intrebata fiind despre motivele scaderii pietei de asigurari de viata din 2013.
Lipsa deductibilitatii ca motiv in ponderea mica a asigurarilor de viata a fost subliniata si de Marius Onofrei – Director Market Management si Comunicare, Allianz Tiriac Asigurari.
- „Piata asigurarilor din Romania este dominata de asigurarile generale, ponderea asigurarilor de viata fiind ‘intepenita’ in preajma pragului de 20%. Ar putea fi vorba de lipsa de maturitate a pietei dar cu siguranta o cauza este si lipsa deductibilitatii pentru asigurari de viata. Industriile de asigurari mai dezvoltate au ponderi relativ egale intre segmentele de asigurari de viata si generale. In Cehia ponderea asigurarilor de viata in total piata de asigurari este de 46%, in Polonia este la 54%, in Ungaria este la 55%. In Bulgaria ponderea asigurarilor de viata este la 18% in timp ce in Romania este la 20%”, a declarat Marius Onofrei.
Nu este prima data cand asiguratorii aduc in discutie ideea deductibilitatii pentru asigurarile de viata.
In 2010, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare (UNSAR) si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au inaintat catre Guvern, ministere si Parlament o propunere de acordare a unei deductibilitati totale a cheltuielilor pentru politele de asigurare de viata cu o durata de minimum zece ani, in limita a 400 de euro pe an pentru angajat si angajator.
Potrivit propunerii, deducerea primelor de asigurari de viata ar trebui sa se faca atat din baza de impunere a impozitului pe venit si profit, la nivelul angajatilor si angajatorilor, cat si din cea a contributiilor sociale. De asemenea, rascumpararea contractelor inainte de scadenta ar fi urmat sa fie impozabila retroactiv, astfel incat statul roman sa acorde beneficii doar celor care respecta scopul initial al contractului. Propunerea excludea asigurarile de viata atasate creditelor bancare.
- „La nivelul persoanelor fizice din venitul brut cerem sa se deduca aceasta prima de asigurare si astfel se va obtine venitul impozabil la care se va aplica cota unica de 16%. Cat priveste angajatorul cheltuiala cu prima de asigurare in maxim de 400 de euro/an se va considera cheltuiala deductibila si automat impozitul pe profit se va aplica dupa deducerea acestei cheltuieli. In plus, propunerea nostra este ca aceasta prima sa fie dedusa si din contributia la asigurari sociale. Speram ca aceasta propunere sa se concretizeze in lege in 2011 sau cel tarziu in 2012”, a explicat la acel moment Cornelia Coman, director executiv ING Asigurari de Viata.
Propunerea asiguratorilor nu s-a concretizat insa la nivel legislativ.
Piata asigurarilor din Romania a stagnat in 2013, veniturile din prime brute subscrise depasind 8,29 miliarde lei (crestere cu 0,42% fata de 2012).
Stagnarea din anul 2013 a fost cauzata, in principal, de scaderea cu 8,27% a primelor brute subscrise pentru asigurari de viata (pana la 1,653 miliarde lei), in timp ce primele brute subscrise pentru asigurari generale s-au majorat cu 2,84% (pana la 6,637 miliarde lei).