"Visul lui Adalbert", primul lung metraj al lui Gabriel Achim, intra din 4 mai in cinematografe
Cîștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua București acum 26 de ani nu a mai fost egalată în România. Un motiv suficient pentru ca evenimentul să aibă și o carieră cinematografică. În “Visul lui Adalbert”, primul lung metraj al lui Gabriel Achim, Duckadam apără patru penaltiuri consecutive, Teoharie Coca Cosma comentează frenetic, iar în fabrici și uzine este sărbătoare. Dar de la bal pînă la spital nu-i cale lungă. Dacă n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit.
“Visul lui Adalbert” este o comedie neagră bazată pe o întâmplare petrecută într-o uzină comunistă din anii `80. E 8 mai 1986, ziua aniversară a Partidului Comunist Român. Au trecut mai puțin de două săptămâni de la explozia de la Cernobâl și o noapte de când Steaua București a câștigat Cupa Campionilor la Sevilla. În acestă atmosferă festivă, Iulică Ploscaru (Gabriel Spahiu), un sub-inginer responsabil cu protecția muncii, încearcă să-și etaleze veleitățile artistice, experimentând pe nervii și resursele partidului noi tehnici de filmare a materialelor de protecție a muncii.
Actul artistic al tovarășului Ploscaru este întrerupt de o veste proastă: unul dintre muncitori tocmai își pierde o mână la strung în timp ce făcea pe șest cuțite artizanale.
Remarcat de presa internațională de specialitate, “Visul lui Adalbert” este o abordare proaspătă și comic-nostalgică a unor momente importante petrecute în România anilor `80, a cărei distribuție îi aduce laolaltă pe: Gabriel Spahiu, Doru Ana, Ozana Oancea, Anca Androne, Paul Ipate, Alina Berzunțeanu, Mimi Brănescu, Adrian Văncică, Coca Bloos, Mircea Rusu, Viorel Comănici, Adrian Ciglenean, Violeta Haret-Popa, Ana Maria Moldovan, Cristi Balint, Dan Ivanesei, Vitalie Bichir și Bogdan Marhodin. Figurația a fost impresionantă și a adunat sute de oameni din Mizil și Ploiești care au apărut pentru prima oară într-un film de lung metraj. Filmările au durat 5 săptămâni în perioada 2010-2011 și s-au desfășurat în Mizil, Ploiești, București și Bran.
Scenariul filmului este semnat de Gabriel Achim și Cosmin Manolache, director de imagine este George Chiper-Lillemark, scenografia îi aparține lui Vali Ighighean, costumele Luminiței Mihai, montajul lui Cristian Nicolescu și Ioan Ștefan Tatu și sunetul lui Dan-Ștefan Rucăreanu, Filip Mureșan și Vlad Voinescu.
“Visul lui Adalbert” este o producţie Green Film și 4 Proof Film, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al UniCredit Țiriac Bank, Loteriei romane, Romaqua Group, MEC Romania, Media Tour, Drill Media, Digital Cube și al Asociației Române de Film Independent (ARFI).
Proiectul „Visul lui Adalbert” a fost selecționat în faza de dezvoltare la:
Connecting Cottbus, Cottbus IFF, 2008;
Ateliers d’Angers, 2009;
Crossroads, Thessaloniki IFF, 2009;
Best Project Award – Baltic Event co-production market, Tallinn IFF, 2009;
Works in progress, Karlovy Vary IFF, 2010;
Works in progress, Thessaloniki IFF, 2010;
Festivaluri:
Festivalul internațional de film Transilvania/ Reykjavik IFF/ Thessaloniki IFF/ Malatya IFF/ Black Nights – Tallinn IFF (Jury Award)/ The 6th Romanian Film Festival in New York/ Sofia IFF, 2012 Go-East – Wiesbaden IFF/ Nashville IFF/ Bradford IFF
Gabriel Achim a absolvit secția Regie-Film a UNATC în 2008 și Academia de Studii Economice la începutul anilor `90. Mai înainte de a fi regizor și producător, a lucrat peste 10 ani ca director şi consultant în managementul resurselor umane pentru companii internaţionale. A scris, produs şi regizat filme de scurt-metraj, care au fost selecționate şi premiate la numeroase festivaluri de film naţionale şi internaţionale.