Vladimir Putin le promite „sprijin total prietenilor africani”, în timp ce Lavrov vede „progrese pe toate axele”
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a promis duminică „susţinere totală” din partea Moscovei ţărilor africane, cu prilejul unei conferinţe ministeriale Rusia-Africa organizate în orașul Soci de la Marea Neagră, scrie AFP.
„Ţara noastră va continua să asigure susţinerea sa totală prietenilor noştri africani în diferite domenii”, a afirmat Putin, într-un mesaj citit de şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, în faţa miniștrilor și altor oficiali de rang înalt care au participat la conferinţă, potrivit Agerpres.
Putin a mai declarat că Rusia ar putea ajuta țările africane cu „dezvoltarea durabilă, lupta împotriva terorismului și extremismului, combaterea epidemiilor, soluționarea problemelor alimentare și a consecințelor dezastrelor naturale”.
Această conferinţă organizată cu înalţi responsabili ai unor ţări africane sâmbătă şi duminică pe ţărmul Mării Negre, urmează după două summit-uri Rusia-Africa, care au avut loc în 2019, la Soci, şi în 2023, la Sankt Petersburg.
Potrivit lui Serghei Lavrov, datorită „ritmului care a fost dat” de aceste două summituri relaţiile ruse-africane se întăresc „tot mai mult”.
„Vedem progrese pe toate axele” cooperării, a declarat ministrul rus de Externe.
Prin această conferinţă de la Soci, Kremlinul vrea să ilustreze din nou ideea unei „lumi multipolare”, pe care încearcă să o promoveze în disputa sa cu Occidentul.
Aceasta are loc după summitul BRICS din octombrie de la Kazan, Rusia, unde Vladimir Putin a vrut să demonstreze eşecul politicii de izolare şi sancţiuni împotriva ţării sale adoptate de ţările occidentale după asaltul Rusiei asupra Ucrainei început în februarie 2022.
Rusia a fost un actor important în Africa în epoca sovietică și și-a sporit influența pe continent în ultimii ani, inclusiv cu ajutorul grupurilor de mercenari ruși și prin investiții mari în sectorul materiilor prime.
Pe continentul african, retorica rusă împotriva „neocolonialismului” şi privind „o ordine mondială mai corectă” îşi găseşte în continuare ecou în rândul oficialilor acestor state, notează AFP.