Sari direct la conținut

Vladimir Putin, sub presiune. O sursă de la Kremlin dezvăluie mișcarea „inevitabilă” pe care șefii armatei ruse o doresc

HotNews.ro
Vladimir Putin, sub presiune. O sursă de la Kremlin dezvăluie mișcarea „inevitabilă” pe care șefii armatei ruse o doresc
Președintele rus Vladimir Putin. Sursă foto: Alexander KAZAKOV / AFP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin este pistonat de conducerea Ministerului Apărării să anunțe un nou val de mobilizare pentru a consolida armata și a compensa pierderile suferite pe front, în Ucraina, potrivit unei surse de la Moscova citate de Wall Street Journal, scrie EU Today și publicația rusă independentă The Moscow Times.

Potrivit publicației americane, la începutul acestui an, ministerul rus al Apărării, condus la acea vreme de Serghei Șoigu, i-a propus liderului de la Kremlin să anunțe o mobilizare la scară largă în momentul în care și-a preluat noul mandat, însă președintele rus a refuzat.

El s-a bazat pe voluntarii care semnau un contract cu armata pentru a îngroșa rândurile din tranșee.

Putin a încercat să atragă cât mai mulți recruți prin dublarea sumei celor care se înrolează în luna iulie, suma ajungând la 400.000 de ruble, echivalentul a 4.300 de dolari.

În ciuda acestui efort, deficitul de personal încă se simte în rândul armatei ruse, ceea ce reprezintă un obstacol important în calea eforturilor militare ale Rusiei, în special pentru un contraatac în regiunea Kursk, unde Kievul susține că a cucerit mai mult teritoriu de la începutul lunii august.

Rusia pierde zilnic mai mulți soldați decât recrutează

Din primăvară, situația de pe front în ceea ce privește pierderile pentru Rusia nu a făcut decât să se înrăutățească: din mai, când a început ofensiva în regiunea Harkov, Rusia pierde mai mulți soldați decât recrutează.

În timpul lunilor de vară, marcate de lupte feroce în apropiere de Pokrovsk, în regiunea Donețk, efectivele au scăzut într-un ritm similar. Ministrul britanic al apărării, John Healey, a declarat parlamentarilor în septembrie că Rusia pierde aproximativ 1.100 de soldați pe zi, uciși și răniți, notează The Moscow Times.

Autoritățile ruse și occidentale estimează că Moscova reușește să recruteze aproximativ 1.000 de soldați pe zi.

Conform unor surse citate de WSJ, ideea mobilizării câștigă teren în cercurile rusești, un număr tot mai mare de persoane considerând-o „inevitabilă”.

Wall Street Journal notează că presiunea pentru următorul val de mobilizare este în creștere, deoarece numărul rușilor și ucrainenilor morți și răniți în războiul din Ucraina a ajuns la aproximativ un milion.

Determinarea numărului exact de morți și răniți este un demers dificil în ceea ce privește acest conflict, în condițiile în care Moscova și Kievul au refuzat să publice estimari oficiale sau au avansat uneori cifre care sunt greu de crezut.

„Problemele Rusiei sunt din ce în ce mai acute. Cu trupele Moscovei puternic angajate în capturarea orașului Pokrovsk din estul Ucrainei, Rusia a apelat la recruți tineri și neexperimentați și a retras trupe din alte părți ale liniei frontului din Ucraina pentru a apăra teritoriul rusesc”, scrie WSJ.

Publicația americană mai apreciază că Kremlinul se teme că o nouă mobilizare ar putea răsturna echilibrul în percepția publicului rus asupra războiului, putând duce la tulburări sau la scăderea sprijinului pentru conducerea lui Putin.

INTERVIURILE HotNews.ro