Vântul a bătut cu aproape 180 km/h la vârful Omu, una dintre cele mai mari valori înregistrate vreodată acolo
La vârful Omu rafalele de vânt au atins aproape 180 km/h miercuri seara, fiind printre cele mai mari viteze înregistrate de când se fac măsurători. Nu există an în care viteza maximă a vântului să nu atingă cel puțin 120 km/h la cea mai înaltă stație meteo din țară, însă 178,2 km/h reprezintă o excepție. Miercuri a fost o zi specială și la temperaturi, fiindcă cel mai cald a fost la Făgăraș, un loc care foarte rar are ocazia să ”găzduiască” cea mai ridicată temperatură a zilei.
Miercuri, la stația meteo de la Omu (2.509 m), minima a fost de 0 grade, iar maxima, de +3 grade. Toată ziua rafalele au depășit 100 km/h, dar spre seară au culminat cu o valoare extraordinară: 178,2 km/h, a spus pentru HotNews.ro meteorologul de la stația din munții Bucegi. Valorea măsurată, 49,5 metri/secundă este rotunjită la 50m/s pe site-urile internaționale, unde transformând în km/h figurează 180 km/h. Maximul a fost înregistrat la ora 19.
Trebuie spus că vorbim de viteza rafalei de vânt, așadar o intensificare bruscă și de scurtă durată a vântului. Valoarea de 178,2 km/h s-a înregistrat o secundă sau două. În plus, valoarea nu a fost încă validată, procedeu ce poate dura chiar și o lună.
De precizat că, până la răspândirea senzorilor electronici de măsurare a vitezei vântului, în anul 2000, giruetele clasice puteau măsura până la 40 m/s, adică 144 km/h. Și cu senzorii electronici moderni sunt probleme la viteze foarte mari, uneori valorile indicate fiind mai mari decât în realitate. Vorbim de condiții dure de măsurare, unde temperatura real resimțită la nivelul senzorului scade și la sub -50 de grade.
În unele cazuri senzorii au arătat și valori nerealiste de peste 70 m/s, adică peste 250 km/h. Astfel de date sunt considerate eronate, dar consensul este că sigur s-au înregistrat și rafale de peste 60 m/s, adică 216 km/h.
La un moment dat, temperatura resimtita era, din cauza vântului puternic, -49 de grade la Omu. În cele mai reci zile de iarnă se poate și mai rău: de exemplu, în februarie 2012 la o temperatură exterioară de -19 grade și un vânt de 144 km/h temperatura real resimțită era de -88 grade.
Vânt puternic a fost peste tot la munte în țară miercuri: 148 km/h în munții Țarcu, 144 km/h la Bâlea Lac, 115 km/h la Ceahlău -Toaca. Vitezele au depășit 100 km/h și la altitudini mici: Petrila (112 km/h), Șiria și Oravița (108 km/h), Fundata (101 km/h).
Și maximele de temperatură au fost iesșite din comun, cel mai cald fiind la Făgăraș (24 de grade) și Dumbrăveni, nu departe de Sighișoara (23 de grade).
Și această dimineață a fost specială: cel mai cald era la Odorheiu Secuiesc (16 grade), oraș unde de cele mai multe ori minimele sunt în jurul a 0 grade în această perioadă.
La oră publicării articolului, la Omu era ceață și temperatura era de 0,8 grade. Și vântul s-a mai potolit, rafalele erau de 79 km/h.