Sari direct la conținut

Voi cum votati?

HotNews.ro

Mi s-a acrit de analizele prefacut-echilibrate din acest final de campanie, de impartialii specializati in defectele candidatilor. Da, sigur, toti au greseli. Putem insira sub Basescu, Geoana, Antonescu liste intregi de probleme? Au, cu totii, bube mari sau mici? Au. Observati si formula magica: au probleme. Cat mai vag, nu-i nevoie de precizie. Destul sa zici ca are probleme, cum ar veni: si asta e patat. Mai intalnim un tip de atitudine, cea mai enervanta si sterpa: dispretul suveran. Nici unul nu merita votul meu. Si totusi: cum si cu cine votam?

Vreti sa incepem jocul de-a impartialii? Sa-l incepem: Traian Basescu are probleme cu EBA, cu flota, cu casa din Mihaileanu, cu casele fiicelor sale, cu Hayssam, cu Golden Blitz, cu spritul, cu scandalul, cu dictatura, cu tepele din Piata Universitatii, cu Udrea si cu Ridzi. Basescu pare sa aiba cele mai multe probleme daca nu cumva a devenit problema insasi cu P mare.

La fel si in cazul Geoana. Si are si el un pachetel de problemute, cum ar zice Vanghelie. Pentru echidistanta, va insir urmatoarele: cumnatul Costea de la Eximbank, stafeta si porecla mostenita de la Iliescu, dosarele lui Nastase. Ce treaba are Geoana cu fostul premier? Dar cazul Ridzi cu Basescu? Are o problema, asta-i sigur, nu neaparat vreo legatura. Mai departe: casa de la RAAPPS, vizita la Moscova, problemuta Vanghelie, Hrebenciuc, demagogia specifica, cei 25.000 de euro promisi aiurea, las lista deschisa.

Impartiali, ca tot romanul, sa trecem la Crin Antonescu. Marea lui problema se numeste Dinu Patriciu. Are si altele, mai mici: lipsa de activitate din Parlament, absenta vreunei realizari notabile ca om politic, locul doi la uninominal, inconsistenta discursului.

Problemele lui Sorin Oprescu sunt fantasmagoria suspendata, somnul adanc, superficialitatea, lipsa de proiect, nimicul din spatele omului politic.

Toti patru ne-au livrat suficiente motive sa nu mergem la vot, sa-i dispretuim echidistant sau sa jucam parodia observatorului neutru. Acest tip de atitudine defineste perfect narcisismul jurnalistilor care joaca totul pe snobismul publicului. Farsa echidistantei, acrobatiile executate printre candidati (nici unul nu e suficient de bun) le pune credibilitatea la adapost, dar nu-si ajuta publicul. Uite, domnle, cum tranteste cu toti de pamant! Ce bine le zice! Da bine sa-ti fie scarba.

Ziaristul-analist nu i-a zis, de fapt, nimic. Dimpotriva, il zapaceste complet. Il convinge sa ramana acasa, pentru ca toti sunt prosti. E singura revelatie importanta dezvaluita triumfator la final de campanii electorale de ziaristii-analisti. Democratia n-a dezvoltat in ultimii 20 de ani partide politice perfecte, nici candidati puri. Ne-a dat in schimb o turma de chibiti echidistanti si scarbiti de politica. Si ei au optiuni, dar si le camufleaza sub masca echilibrului. Altii, mai perfizi, latra aparent in toate directiile, dar musca vartos si la comanda stapanului dintr-un singur candidat.

Urmeaza constatarea stupida ca nu s-a discutat nimic important, ceea ce te propulseaza, pe tine, ziarist, mult deasupra politicienilor macinati de jocurile lor marunte. Ei, filozofii firului de par despicat in patru, exegetii virgulei, ei, marii dirijori de sunete goale, tocmai ei gasesc lipsit de substanta discursul candidatilor. Fals si stupid: am auzit zeci de teme interesante, lansate si de Basescu, si de Geoana si de Antonescu, dar televiziunile si jurnalisti n-au avut nici chef, nici timp, nici cu cine sa le dezbata. Nu le-a pasat decat de scandalul derizoriu, de orice guitat bun sa le salte lor audienta.

A fost o campanie electorala in care televiziunile si diversi particulari ocupati cu diversiunea au dictat temele si au impus muzica. Candidatii nu s-au auzit, desi au spus destule.

Cei care procedeaza astfel, minimalizand totul sau exagerand in rau, fug de responsabilitate. Interesul pentru imaginea lor (sa iasa bine) bate interesul public. Ei nu ne spun care din problemele enuntate mai sus sunt reale, care inventate. Care se bazeaza pe fapte, pe probe, care pe fictiuni si manipulari. Ce merita dezbatut, ce e diversiune. Comediantii echidistantei nu separa detaliul nesemnificativ de esential, ci amesteca totul intr-o pasta gri.

Si mai au o problema, ca sa zic asa: refuza sa caute si latura luminoasa, pozitiva, coerenta si constructiva a candidatilor. Unii candidati se pot lauda cu fapte, proiecte, coerenta si viziune. Altii doar cu vorbe si multa demagogie. Analiza romaneasca refuza echilibrul: ea descrie totul in negru si nuante de gri, tonul e obligatoriu apocaliptic. Farsorii analizelor necrutatoare omogenizeaza clasa politica si pe candidatii ei, altminteri foarte diferiti.

Sugerandu-va zilnic sa evadati din politica, mogulii, politicienii de rea credinta sau echidistantii de parada vor sa stati acasa. Pe voi, cei care ganditi liber, cauta sa va tina cat mai departe de urne. Trag tare sa decida altii in locul vostru. Se lupta sa reduca totul la o confruntare intre militanti si mase manipulabile.

Fara voi, vom vedea o batalie salbatica intre masinarii de partid. Asa, rezultatul alegerilor poate fi mai usor controlat sau chiar viciat. Urmariti astazi o ancheta HotNews.ro. Veti intelege putin mai tarziu de ce, lasata exclusiv pe mana partidelor, democratia va pierde. E nevoie de mase critice de alegatori liberi, din afara partidelor, altfel vom avea doar iluzia ca votul nostru conteaza.

Cel putin din acest motiv, voi vota fara ezitare. Cu doua zile inainte de un vot care ar putea impinge Romania inainte sau s-o arunce in trecut, din respect pentru cititorii cu alte optiuni, voi spune doar atat: votati judecand la rece fiecare candidat, faptele lui din trecut si promisiunile de azi! Uitati pentru o clipa cliseul demobilizator, sloganul gol, zgomotul produs zilnic de televiziunile de stiri! Cantariti-le candidatilor coerenta, marile proiecte – daca le au – cum se raporteaza la ele, compromisurile facute, capacitatea reala de schimbare, forta si oamenii din umbra lor! Judecati-i cu propriul cap, nu dupa formula otravita „toti au probleme”. Luati-le pe rand, examinati-le cu rabdare si veti ajunge, cumva, la solutia potrivita.

Apropiati-va de candidati cu ratiune, nu fugiti de ei speriati de televiziuni!

Mergeti la vot si nu-i lasati pe activistii din partide sa va decida viitorul! Ei se pricep doar sa vi-l fure, daca stati acasa sau dezertati in vacante foarte egoiste.

P.S. Va rog pe voi, cititorii HotNews.ro, pentru prima data ceva: luati-va cu voi amicii, bunicii, matusile, convingeti-va rudele nehotarate. Votati cum credeti, dar nu lasati partidele sa decida in locul vostru, oricata speranta veti fi pierdut in ultimii ani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro