Volodimir Zelenski a demis încă doi oficiali de rang înalt de la Kiev
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis luni din funcție pe doi oficiali de rang înalt în contextul unor suspiciuni de corupție la adresa lor, relatează Reuters.
Zelenski i-a eliberat de atribuții pe Yurii Șcîhol, directorul Serviciului de Comunicații Speciale și Protejarea Informațiilor Ucrainei (SSSCIP) și pe Viktor Jora, adjunctul său. Anunțul a fost făcut pe Telegram de către Taras Melniciuk, ministrul ucrainean pentru relația cu parlamentul.
Acesta nu a oferit niciun motiv pentru demiterea celor doi. Însă Reuters notează că mutarea a venit la mai puțin de o oră după ce procurorii anticorupție de la Kiev au anunțat că îi anchetează pe directorul SSSCIP și pe adjunctul său în ceea ce privește rolul lor într-o schemă de a delapida 62 de milioane de grivne (aproximativ 1,72 milioane de dolari) între 2020 și 2022.
În schemă ar fi fost implicate 6 persoane, procurorii suspectându-i pe oficiali că au cumpărat programe software la prețuri supraevaluate. Biroul Național Anticorupție de la Kiev a declarat că achizițiile făcute pentru două companii din subordinea SSSCIP au fost derulate în cadrul unei licitații la care nu au avut acces și alți ofertanți.
Zelenski a decis schimbări la vârful forțelor armate
Demiterea din funcție a lui Șcîhol și Jora vine la doar o zi după ce președintele Zelenski l-a înlocuit și pe comandantul forțelor medicale din cadrul armatei ucrainene. În cazul respectiv însă președintele ucrainean a invocat necesitatea unei „schimbări”.
La începutul lunii noiembrie președintele Ucrainei l-a înlocuit din funcție și pe comandantul forțelor speciale ucrainene, o mutare care i-a luat prin surprindere pe mulți, date fiind succesele înregistrate de acestea de la începerea invaziei rusești.
Deși demiterile celor doi comandanți au cel mai probabil legătură cu situația de pe front și tensiunile dintre conducerea politică și cea militară de la Kiev, Zelenski și guvernul său au promis că își vor intensifica acțiunile de combatere a corupției în contextul în care Comisia Europeană a recomandat oficial pe 8 noiembrie începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.
Republica Moldova a primit aceeași recomandare concomitent cu Ucraina.
Urmărește ultimele evoluții din a 635-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.