„Vor fi mai multe drone, mai multe atacuri și mai puține nave rusești”. Ucraina testează sisteme de inteligență artificială pentru detectarea țintelor
Ucraina va putea efectua mai multe atacuri asupra navelor rusești, a declarat pentru Reuters ministrul pentru Transformare Digitală, Mihailo Fedorov, care a jucat un rol cheie în construirea industriei de drone din țară, după o serie recentă de raiduri pe mare.
„Vor fi mai multe drone, mai multe atacuri și mai puține nave rusești. Asta este sigur”, a declarat ministrul pentru Transformare Digitală, Mihailo Fedorov, într-un interviu acordat vineri, răspunzând la o întrebare despre recentele atacuri din apropierea Crimeei.
Săptămâna aceasta, Ucraina a efectuat mai multe atacuri cu ajutorul dronelor maritime și al rachetelor asupra flotei rusești din Marea Neagră, în interiorul și în jurul peninsulei Crimeea, care a fost anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.
Ucraina a revendicat recent responsabilitatea pentru atacurile din Crimeea, după ce anterior nu confirmase în mod direct implicarea în exploziile asupra unor obiective militare din peninsula aflată sub controlul Rusiei din 2014.
Moscova a recunoscut un atac cu rachete ucrainene care a avariat o navă de război și un submarin în această săptămână, dar a afirmat că a respins toate atacurile cu drone maritime.
Joi, Fedorov a postat pe rețelele de socializare o înregistrare video care părea să fie făcută de pe o dronă maritimă ă care se îndrepta spre o navă de război mult mai mare, urmată de o explozie.
The head of the Ministry of Digital Transformation, Mykhailo Fedorov, shared a video of a Ukrainian sea drone attack on a Russian ship. pic.twitter.com/d8bDJCyhRQ
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) September 15, 2023
Producția de drone aeriene din Ucraina a crescut de peste 100 de ori
Fedorov a declarat la momentul respectiv că atacul a fost opera unor sisteme ucrainene finanțate cu fonduri de pe o platformă de crowdfunding administrată de guvern care strânge bani pentru echipamente, inclusiv drone.
Fedorov a mai spus că producția de drone aeriene din Ucraina a crescut de peste 100 de ori în 2023 față de anul trecut.
„Cred că va fi o creștere de aproximativ 120 până la 140 de ori până la sfârșitul acestui an, dacă îl comparăm cu cel precedent”, a subliniat Fedorov.
Potrivit ministrului, Ucraina testează sisteme de inteligență artificială care pot localiza ținte aflate la câțiva kilometri distanță și pot ghida dronele către acestea chiar dacă comunicațiile externe sunt întrerupte de măsurile de război electronic.
„Avem nevoie de AI, de exemplu, de tehnologia de găsire a țintelor, la fel cum funcționează Lancet (o dronă rusă, n.r.), astfel încât o țintă să poată fi localizată în timpul războiului electronic și să poată fi distrusă.”
„În prezent, totul este în faza de testare, dar unele drone pe care le cumpărăm folosesc IA pentru a recunoaște țintele. Într-o pădure, poate detecta o țintă și poate recunoaște dacă este o persoană, un tanc sau un anumit vehicul. Aceste tehnologii sunt folosite în mod activ”, a conchis Fedorov