Sari direct la conținut

Vor protesta toata saptamana

Impartial

Ingrijorati ca vor ramane fara un loc de munca si, mai ales, fara platile compensatorii, salariatii societatii „Menarom” isi vor continua si astazi seria de proteste din fata Prefecturii.

Desi vineri au protestat in numar destul de mare (aproximativ 250 de persoane) si timp de doua ore au scandat impotriva Ministrului Muncii si a reprezentantilor Guvernului, despre care spun ca nu respecta legea, salariatii intreprinderii sunt hotarati sa nu renunte pana cand nu vor primi un raspuns favorabil.

Astfel, ei isi pierd increderea cu fiecare zi de asteptare a Ordonantei care le va aduce platile compensatorii si sunt hotarati sa continue protestele timp de o saptamana.

„Angajatii nu mai cred in vorbe si in promisiuni si sunt mai hotarati ca oricand sa protesteze in continuare pana vor vedea scris negru pe alb ca vor primi veniturile de compensare pe care, conform legii, Guvernul este obligat sa ni le aprobe”, a declarat Viorel Ariton, liderul sindicatului Menarom.

Mitinguri pana vineri

Desi Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a adresat o noua serie de promisiuni catre angajati, cu privire la platile compensatorii, cei 442 de salariati ai societatii nu vor renunta si vor participa la mitinguri pana vineri.

„Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a spus ca nu este cazul sa continuam actiunile de protest pentru ca a vorbit cu Prim Ministrul si la prima sedinta de Guvern, insa nu a specificat data, va fi aprobata aceasta hotarare si publicata in Monitorul Oficial”, a mai spus Viorel Ariton.

in acelasi timp, prefectul Galatiului, Mihai Capra i-a asigurat pe protestatari ca proiectul, in urma caruia urmeaza sa fie aprobate platile compensatorii, a primit avizul AVAS-ului, a Ministerelor Muncii, Economiei si Justitiei si urmeaza sa fie aprobat in urmatoarea sedinta de Guvern. „Nu le-am facut nicio promisiune.

Le-am clarificat faptul ca 15 nu este un termen limitativ pentru emiterea Ordonantei privind plata salariilor compensatorii. Guvernul poate aproba aceasta ordonanta pana pe 31 decembrie 2008”, a declarat prefectul Mihai Capra. Cu toate acestea, angajatii societatii Menarom sunt de neoprit.

„Daca Guvernul nu respecta legea, atunci noi ce sa respectam? Ce lege? Iasiul si Barladul au primit salarii compensatorii, iar la Menarom nu se poate… Legea deja a fost data, noi nu cerem o lege pentru societatea Menarom, cerem doar sa se respecte legea. Eu pe trei septembrie implinesc 40 de ani de cand am intrat pe poarta uzinei. Atat eu cat si sotia lucram in aceasta intreprindere.

Avem copii, datorii, imprumuturi. Si nu este doar cazul meu, ci al tuturor muncitorilor de aici. Daca am fi avut certitudinea ca cel care va prelua societatea ne va pastra si va dori ca la Menarom sa continue activitatea, atunci nu ne-am mai fi zbatut atata. Suntem revoltati, ingrijorati, iar noaptea nu mai avem somn”, a declarat un angajat.

„Solidaritatea” a fost solidara cu protestatarii

in sprijinul salariatilor societatii Menarom, cateva zeci de reprezentanti ai sindicatului „Solidaritatea” din cadrul Arcelor Mittal Steel Galati, in frunte cu liderul, Gheorghe Tiber, s-au alaturat vineri celor 250 de angajati adunati in fata Prefecturii.

„Vom fi alaturi de salariatii de la Menarom pe toata perioada protestelor, ii vom sprijini si chiar daca se spune ca unde este scandal apare si Solidaritatea, tin sa spun ca nu este adevarat”, a declarat Gheorghe Tiber.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro