Vrancea: Mai mult de o jumătate din şcolile din judeţ funcţionează fără autorizaţie sanitară
Mai mult de o jumătate din şcolile vrâncene funcţionează fără autorizaţie sanitară, potrivit unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, citat de Agerpres.
Conform raportului IŞJ Vrancea, dintr-un total de 473 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, numai 220 deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, în timp ce alte 253 de unităţi sunt în curs de obţinere sau nu au depus documentaţia pentru autorizare.
Lipsa grupurilor sanitare adecvate şi a apei potabile sunt principalele motive pentru care multe şcoli nu au primit autorizaţie sanitară nici în acest an.
„Principalele motive pentru lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare sunt neasigurarea racordului la instalaţiile de alimentare cu apă potabilă curentă şi canalizare, lipsa grupurilor sanitare adecvate, clădiri vechi care necesită reabilitare, neasigurarea circuitelor funcţionale adecvate sau faptul că nu au solicitat autorizarea sanitară”, a declarat pentru Agerpres directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, Cătălin Graur.
În judeţ mai sunt încă 93 de unităţi şcolare cu grupuri sanitare în exterior, în alte 68 de unităţi şcoala şi grădiniţa funcţionează în acelaşi local iar cinci şcoli nu au deloc apă potabilă. Alte 31 de unităţi şcolare vrâncene nu au depus cerere pentru autorizare deoarece nu au întocmit până la această dată documentaţia necesară, mai informează IŞJ.
După începerea şcolii, condiţiile de desfăşurare a procesului educaţional vor continua să fie sub lupa autorităţilor.
„La nivelul conducerii IŞJ Vrancea s-a hotărât formarea unor comisii mixte (…) care să meargă în şcoli, după 10 septembrie şi să verifice situaţia în teren”, a declarat purtătorul de cuvânt al IŞJ Vrancea, inspectorul Bogdan Ciubotaru.
Comisiile vor fi formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea.