Sari direct la conținut

Vremea caldă amână migraţia cocorilor. Sute de mii de exemplare rămân în continuare cuibărite pe câmpiile din Ungaria

HotNews.ro
Cocori în Parcul Naţional Hortobagy din Ungaria, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Cocori în Parcul Naţional Hortobagy din Ungaria, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Vremea caldă din această toamnă în Ungaria a amânat migraţia cocorilor, care au invadat în număr record câmpiile din est; peste 194.000 de exemplare sunt în continuare cuibărite în mlaştini puţin adânci, fără a-şi manifesta intenţia de a pleca spre Africa, informează Reuters, citată de Agerpres.

Parcul Naţional Hortobagy din Ungaria este unul dintre cele mai mari areale la nivel global pentru cocorul comun, specie care face aici un popas pe drumul dinspre nordul Europei spre Africa, pentru a se hrăni şi a prinde puteri înaintea acestei lungi călătorii.

În toamna aceasta, popasul nu pare să se încheie prea curând, circa 163.000 de cocori aflându-se în parcul naţional în weekendul trecut.

Attila Szilagyi, un gardian de mediu din parc, a declarat că fenomenul este provocat de temperaturile de peste 20 de grade Celsius în luna octombrie, dar şi de existenţa unei cantităţi suficiente de hrană în lanurile de porumb din apropiere, spre deosebire de anul 2022, când regiunea a fost afectată de secetă.

„Şi a mai existat un fenomen natural pozitiv, vânturile au suflat dinspre sud astfel încât cocorii nu au dorit să pornească într-o călătorie spre sud întrucât aici beneficiază de o zonă propice pentru cuibărit, găsesc hrană şi vreme favorabilă”, a explicat Szilagyi, care observă cu ajutorul unui binoclu aceste păsări de talie mare, a căror anvergură a aripilor poate ajunge până la doi metri.

Pe măsură ce iernile devin mai blânde, cocorii folosesc regiunea pe post de loc pentru iernat

„Ciclul normal de migraţie al cocorilor durează de la mijlocul lui septembrie până la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie. Acum este deja noiembrie, iar cocorii sunt aici în număr impresionant”, a adăugat acesta.

Potrivit lui Szilagyi, pe măsură ce iernile devin mai blânde, stoluri de cocori folosesc regiunile din sudul Ungariei, în apropiere de graniţa cu Serbia, pe post de loc pentru iernat.

Numărul de cocori care poposesc în Parcul Naţional Hortobagy a continuat să crească începând cu anii 1980. Cocorii se cuibăresc în iazuri secate şi liniştite, precum şi în mlaştini puţin adânci. După răsăritul soarelui, păsările pleacă să se hrănească pe lanurile de porumb din apropiere, unde găsesc seminţe împrăştiate după culesul recoltei.

În a doua parte a după-amiezii, cocorii revin în mlaştini pentru a se odihni pe timpul nopţii şi a socializa, întrucât acesta este momentul când puii învaţă abilităţi şi comportamente importante pentru supravieţuire.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro