Sari direct la conținut

Washingtonul va furniza Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit / Un nou ajutor de 1 miliard de dolari

HotNews.ro
Tancuri Abrams M1A2, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Tancuri Abrams M1A2, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Statele Unite vor furniza Ucrainei muniții antitanc care conțin uraniu sărăcit, ca parte a unui nou pachet de ajutor de 1 miliard de dolari anunțat miercuri și menit să dea un „nou impuls” contraofensivei împotriva forțelor rusești, potrivit AFP.

Ajutorul a fost anunțat la Kiev de secretarul de stat american Antony Blinken, care a efectuat miercuri o vizită surpriză în Ucraina.

„Progresul contraofensivei actuale s-a accelerat în ultimele săptămâni și acest nou ajutor va contribui la a-i da un nou impuls”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă alături de omologul său ucrainean Dmitro Kouleba.

Pe lângă munițiile antitanc, pachetul de ajutor include 300 de milioane de dolari pentru securitatea civilă în zonele eliberate, 206 milioane de dolari pentru ajutor umanitar, 200 de milioane de dolari pentru sprijinirea instituțiilor locale, 90 de milioane de dolari pentru deminare și 100 de milioane de dolari pentru finanțarea achizițiilor viitoare de echipamente militare.

Componenta strict militară, în valoare de 175 de milioane de dolari, include livrarea de obuze de 120 mm care conțin uraniu sărăcit și sunt destinate tancurilor de luptă americane Abrams, promise Kievului, a precizat Pentagonul într-un comunicat de presă.

Aceste tancuri ar trebui să sosească în toamnă.

Statele Unite vor furniza, de asemenea, sisteme de apărare antirachetă, inclusiv lansatoare de rachete multiple Himars și echipamente de comunicații din stocurile lor existente.

Deşi Marea Britanie a trimis muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina la începutul acestui an, acesta ar fi primul transport american de muniţie şi va stârni probabil controverse. Urmează deciziei administraţiei Biden de a furniza muniţii cu dispersie Ucrainei, în pofida preocupărilor legate de pericolele pe care le prezintă astfel de arme pentru populaţia civilă, comentează Reuter.

Utilizarea muniţiei cu uraniu sărăcit a fost intens dezbătută, oponenţii precum Coaliţia internaţională pentru interzicerea armelor cu uraniu spunând că există riscuri mari pentru sănătate din cauza ingerării sau inhalării prafului de uraniu sărăcit, inclusiv risc de cancer şi de malformaţii congenitale.

Un produs secundar al îmbogăţirii cu uraniu, uraniul sărăcit este folosit pentru muniţie, deoarece densitatea sa extremă oferă cartuşelor capacitatea de a pătrunde cu uşurinţă în blindaj şi de a se autoaprinde.

Statele Unite au folosit muniţie cu uraniu sărăcit în cantităţi masive în războaiele din Golf din 1990 şi 2003 şi în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999.

De la începutul invaziei pe scară largă, partenerii internaționali au oferit deja Ucrainei ajutor militar în valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari, din care aproape 60 de miliarde de dolari au venit doar din SUA, spune Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru Ukrinform, potrivit Ukrainska Pravda.

„Dacă calculăm și evaluăm astăzi toate pachetele de ajutor, cred că am primit deja aproximativ 100 de miliarde de dolari în timpul invaziei la scară largă”.

Reznikov a spcificat că aceștia sunt bani doar pentru arme și echipamente militare.

„Am primit peste 100 de miliarde de dolari în diverse arme și echipamente, cartușe de muniție, obuze. Numai din Statele Unite, am primit peste 50 de miliarde de dolari, apropiindu-se de 60 de miliarde de dolari, a spus el, adăugând că asta înseamnă „trilioane de grivne”.

Urmărește ultimele evoluții din a 560-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro