webPR Cinema imersiv la ASTRA Film Festival: Viitorul e azi
Anul acesta, AFF revine cu a doua editie a sectiunii intitulate VIITORUL E AZI, special dedicata noilor formate de documentar. Publicul festivalier va avea ocazia sa vizioneze o selectie ampla de proiecte documentare situate in realitatea virtuala, dar si proiectii special prezentate in cinematograful dom, in cel mai variat si bogat program de cinema virtual, o experienta unica in Romania. In domeniul realitatii virtuale si al videoului 360 noutatile constau, pe langa dezvoltarea sistemelor mai eficiente si accesibile, in diversitatea si utilitatea aplicatiilor acestor tehnologii inovatoare in lumea reala. Aceste noi tendinte vor putea fi experimentate in cadrul AFF.
WebVR, cea mai noua inovatie tehnica din domeniul realitatii virtuale
Scopul aplicatiilor WebVR este de a simplifca accesul publicului la experientele de realitate virtuala, indiferent de dispozitivul de vizualizare pe care il au la indemana, casca sau mijloace specifice jocurilor video. Trei filme sunt incluse in programul WebVR: Deprogrammed, care ofera perspectiva extremismului in trei cazuri diferite, transpunand spectatorul intr-un peisaj virtual care se ingusteaza treptat odata cu gradul de indoctrinare; vizitarea pietei Dizengoff din Tel Aviv, care nu mai exista azi, este posibila in Tzina: Simfonia dorintei; o experienta care estompeaza linia dintre lumea salbatica si cea virtuala, perspectiva unei ursoaice grizzly care traieste in Parcul National Banff din Rockies Canadian, in Ursul 71.
Realitatea virtuala utilizata de jurnalisti si ONG-uri la AFF
Realitatea virtuala este utilizata astazi in diverse domenii, de la arhitectura, moda, educatie, medicina, pana la afaceri, domeniul militar, jurnalism sau ONG-uri. Tehnologia video-ului 360 este abordata de nenumarate agentii de presa, pentru stiri, reportaje sau transmisiuni live, pentru o optica mai obiectiva asupra evenimentelor si atragerea publicului tanar. Visul lui Bashir prelucreaza povestea reala expusa prin animatie, a unui tanar de 14 ani impuscat de un lunetist care viseaza sa joace baschet. Cei stramutati abordeaza povestile a trei copii, supravietuitori de razboi, provenind din locatii diferite, despre viata lor de dupa razboi. La Auschwitz recreeaza prin intermediul realitatii virtuale experiente si momente din trecut.
Tematicile WebVR din programul festivalului implica si subiecte de actualitate in peisajul lumii contemporane ca protectia mediului inconjurator (Din adancul albastrului), incluziune sociala (Dragostea bunicii), drepturile femeii (Femei in miscare), violenta domestica (Scrisoare catre tatal meu) sau posibilitatea observarii unui peisaj exotic si vibrant, cu o selectie de productii VR din Kenya (Fructele din Nairobi si O avertizare), Senegal (Celalalt Dakar) si Ghana (Spirit Robot).
Productii VR romanesti
Anul acesta programul de realitate virtuala va include si trei productii autohtone, punand Romania pe harta experimentelor VR: marturia unuia dintre putinii supravietuitori ai crimelor masive din 23 ianuarie 1941 conduse de membrii Garzii de Fier in Padurea Jilava, in Masacrul de la Jilava; Tovarasul AI aduce in perceptia spectatorilor primul robot spion creat in era comunista din Romania 1979, iar campania Vodafone Vezi in viitor ilustreaza potentialul de a imagina meseriile viitorului.
Cinematograful-dom revine la AFF
In al doilea an consecutiv, publicul spectator de la AFF are ocazia speciala de a viziona filme 360 pe un ecran in forma de cupola, care dau spectatorului senzatia participarii directe in film. Programul ofera o selectie de proiecte unice care propun o calatorie dincolo de limitele realitatii, la intersectia dintre tehnologie si arta. O colaborare dintre pictori, fotografi si animatori digitali prezinta un nou mod de a experimenta arta in Samskara, Art universe si Cercurile Timpului si Jocul. Teme muzicale clasice sau amestecuri eclectice (Muzica din Cosmos – un Concert Vizual si Calatoriile lui Jules Verne), dar si dansul, tangoul clasic sau cu diferite influente (Tango 360), vor putea fi apreciate in productii de exceptie in cupola din Piata Mare. Documentarele full-dome vor incerca sa raspunda la cateva intrebari din realitatea actuala: vom putea vreodata sa comunicam cu alte civilizatii? (Hello Earth), poate un super-vulcan sa erupa in timpul nostru? (Supervulcanii), ce se petrece in timpul unei tornade solare? (Superfurtuni Solare), se poate cartografia cu precizie galaxia noastra? (Calatoria spre cel mai distant Soare), ce inseamna sa traim in lumea interconectata de astazi? (Pamantul habitat), Putem detecta asteroizii inainte de a ajunge pe Pamant? (Aterizand), Care este misterul orhideelor? (Darwin si orhideele misterioase).
”De 24 de ani, AFF este o platforma conectata la ultimele inovatii tehnice din domeniul filmului documentar. Avand in vedere succesul inregistrat anul trecut, ne-am dorit ca si editia de anul acesta sa aduca publicului cinefil o experienta cinematografica de calitate, cu o selectie a celor mai noi productii full-dome, VR sau video 360”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.