Xi Jinping l-a presat pe Joe Biden să schimbe o sintagmă cheie a diplomației americane în privința Taiwanului
Preşedintele chinez Xi Jinping i-a cerut anul trecut omologului său american Joe Biden să schimbe limbajul pe care Statele Unite îl folosesc atunci când discută poziţia lor cu privire la independenţa Taiwanului, au afirmat doi oficiali americani familiarizaţi cu o conversaţie privată între cei doi lideri, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
În timpul întâlnirii Biden-Xi din noiembrie anul trecut, lângă San Francisco, președintele chinez şi delegaţia sa le-au cerut lui Biden şi echipei sale să modifice limbajul în declaraţiile oficiale ale Statelor Unite despre Taiwan.
China a vrut ca SUA să spună „ne opunem independenţei Taiwanului”, mai degrabă decât versiunea actuală, care este că Statele Unite „nu sprijină” independenţa Taiwanului, au declarat oficialii americani, care s-au exprimat sub rezerva anonimatului în legătură cu discuţiile diplomatice private la care au participat sau despre care au fost informaţi.
Consilierii lui Xi au făcut această cerere în mod repetat în lunile care au urmat întrevederii, potrivit surselor citate.
În pofida insistenţelor, Statele Unite au refuzat să facă această schimbare.
Casa Albă a răspuns unei solicitări de declaraţii printr-un comunicat în care foloseşte aceeaşi exprimare, şi anume că Washingtonul „nu sprijină” independenţa Taiwanului.
„Administraţia Biden-Harris a fost consecventă în ceea ce priveşte politica noastră de lungă durată ‘O singură Chină’”, se arată în comunicat.
La rândul său, Ministerul chinez de Externe a declarat că „ar trebui să adresaţi această întrebare guvernului SUA” și că poziţia Chinei cu privire la problema Taiwanului este clară şi consecventă”.
Ministerul de Externe din Taiwan a refuzat să facă vreun comentariu în legătură cu această informaţie.
Xi i-ar fi spus lui Biden un lucru îngrijorător, în cadrul aceleiași întâlniri
Republica China rămâne numele oficial al Taiwanului, iar guvernul de la Taipei a afirmat că nu are de gând să schimbe acest lucru, având în vedere că Taiwanul este deja un stat suveran, independent, iar Beijingul nu are dreptul de a revendica Taiwanul ca fiind teritoriul său.
În decembrie anul trecut, televiziunea americană NBC News a transmis, citând 3 surse separate familiare cu discuția, că Xi i-a spus direct lui Biden în timpul întâlnirii lor de lângă San Francisco că Taiwanul va fi „reunificat” cu China, dar că încă nu a sosit momentul potrivit.
Potrivit surselor NBC News, foști și actuali oficiali din administrația Statelor Unite, Xi i-a spus lui Biden într-o întâlnire de grup la care au participat peste 10 membri ai delegațiilor chineze și americane că Beijingul preferă să ocupe Taiwanul pașnic și să evite folosirea forței.
Sursele citate afirmă de asemenea că Xi a adus în discuție inclusiv prognozele publice făcute de lideri militari americani care estimau că China intenționează să ocupe Taiwanul până în 2025 sau 2027.
Președintele chinez i-a spus însă lui Biden că aceste estimări sunt greșite deoarece el nu a stabilit deocamdată niciun calendar pentru „reunificare”.
Biden și Xi s-au întâlnit la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut în contextul unei tentative mai largi de dezescaladare a tensiunilor dintre Washington și Beijing, care au crescut constant în ultimii ani pe fondul mai multor dosare, de la războiul comercial declanșat de fostul președinte Donald Trump, la reprimarea uigurilor din regiunea Xianjing și, cel mai recent, sprijinul tacit acordat de regimul chinez invaziei ruse din Ucraina.
Pentru Xi întâlnirea a marcat prima vizită în Statele Unite după 2017.