Zeci de arbori din Pădurea Băneasa au fost puși la pământ de la începutul anului
Zeci de arbori din Pădurea Băneasa au fost puși la pământ de la începutul anului, acțiunea fiind surprinsă în mai multe poze și filmulețe postate pe rețelele de socializare. Pe panourile amplasate în pădure se arată că este vorba despre ”o exploatare forestieră” făcută de Ocolul Silvic București, în baza unei autorizații emise pe 16 decembrie 2019, pe o suprafață de 24,4 ha. Potrivit panoului urmează să fie exploatată o cantitate de 576 mc de lemn, lucrările fiind ”de răritură”, adică de întreținere. Un alt panou arată lucrări de exploatare pe o suprafață de circa 14 hectare, cu un volum de 17 mc.
Nu este clar dacă exploatarea se face pe un teren proprietate publică sau privată. Reamintim că circa jumătate din Pădurea Băneasa a fost retrocedată și este proprietate privată. HotNews.ro a solicitat Ministerului Mediului informații despre defrișările din ultimele zile și vom publica răspunsul instituției imediat ce-l vom primi.
”Ieri am fost în Pădurea Băneasa și am asistat la o adevărată demonstrație de inconștiență. În timp ce valorile de poluare depășesc cote incredibile, Romsilva aprobă lucrări de „rărire” în pădurea Băneasa. Ieri erau 8-10 tractoare și 7-8 lucrători cu drujbe. Atât cât am apucat să parcurg parcelele aflate în exploatare, pot spune fără să exagerez că erau deja tăiați peste 1000 de copaci. Nu sunt specialist dar consider că „rărirea” trebuie să aibă ca obiectiv în principal arborii uscați, bolnavi… dar din imagini o să constatați că mulți dintre cei tăiați sunt sănătoși și tineri. Priviți crucile albe desenate pe copaci, Pădurea Băneasa se transformă într-un cimitir, al invonstientei noastre”, a postat pe pagina de Facebook vicepreședintele USR București, Florin Cobzac.
Dan Trifu, vicepreședintele fundației Ecocivica a declarat pentru HotNews.ro că tăierile care se fac acum în Pădurea Băneasa sunt de întreținere și sunt autorizate, dar reprezentanții fundației vor merge luni să verifice dacă s-a respectat autorizația de exploatare.
”Sunt în exploatare parchete, lucrări de igienizare și întreținere a pădurii. S-au aprobat spre extragere 500-600 mc de lemn, dar vrem să mergem să ne convingem că sunt în perimetrul stabilit și nu sunt extrași arbori sănătoși. Având în vedere că în 10 ani s-au tăiat ilegal 7000 mc, care întrece cantitatea pe care trebuie să o exploateze Romsilva, avem niște suspiciuni și mergem să verificăm. De aici și suspiciunile noastre, vrem să ne asigurăm să execută doar lucrări de întreținere și nu se fac tăieri la ras. Am vorbit și cu Ocolul silvic, Garda forestieră, vrem să mergem să parcurgem suprafața respectivă să vedem că sunt în regulă. Lucrările de exploatare se fac pe pădurea proprietatea statului”, a explicat Dan Trifu pentru HotNews.ro. Acesta spune că două treimi din pădure sunt retrocedate, 800 ha din 1250 ha.
Dan Trifu spune că va cere Ministerului Mediului să renunțe la exploatarea pădurilor urbane și să fie permise doar lucrări de întreținere. ”Din ce am calculat noi, de exemplu, la Pădurea Băneasa, dacă s-ar exploata ce se poate exploata legal, s-ar obține din vânzarea lemnului 25.000 lei, o sumă infimă”.
În mediul online a apărut și o petiție în care se cere salvarea Pădurii Băneasa.
”Această petiție urmărește implicarea persoanelor care locuiesc în București sau Ilfov, să semneze pentru oprirea acestei defrișări în care ne împotrivim “Lucrării de exploatare forestieră de către Ocolul Silvic București, U.P TL Băneasa, U.A 19, Autorizația de exploatare nr.1571006 din 16.12.2019, Titular de exploatare Ocolul Silvic București, C.U.I 1590120, Partida nr.1600734, Suprafața 24,4, Volum de exploatat 576 mc, din 16.12.2019””, se arată în petiția online.