Sari direct la conținut

Zeci de companii din Europa si din alte continente sunt interesate de proiectul hidrocentralei de la Tarnita Lapustesti, spune directorul Hidroelectrica

HotNews.ro

Toate datele legate de proiectul infiintarii hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti vor fi prezentate la data de 3 noiembrie investitorilor interesati, acesta fiind primul mare pas in declansarea acestui proiect, a declarat miercuri Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica. Proiectul va fi prezentat de catre consultantul general angajat de Hidroelectrica sa selecteze investitorii interesati. Directorul Hidroelectrica a mai precizat ca pentru acest proiect, care ar urma sa se faca in parteneriat public – privat, si-ar fi aratat deja interesul cateva zeci de companii europene si din alte continente.

  • „Discutam cu toti cei care si-au exprimat interesul si sunt pe lista consultantului general. Au fost lansate o suta de invitatii, deci acolo sunt cateva zeci de companii interesate si europene si din alte continente. Si din China sunt”, a spus miercuri Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica.

Realizarea centralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti presupune asigurarea de fonduri de investitii de peste 1,02 miliarde euro (fara TVA), conform datelor prezentate miercuri de oficialul Hidroelectrica.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a anuntat deja pe 20 octombrie ca firma China Gezhouba Group International Engineering si-a exprimat decizia ferma de a se implica in realizarea proiectului hidrocentralei de acumulare prin pompaj de la Tarnita Lapustesti.

Potrivit proiectului, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti va fi finalizata in semestrul al doilea din 2019 sau chiar in 2020. Pana in ianuarie 2012 vor fi cautati investitori dispusi sa realizeze un parteneriat public-privat cu statul roman. Hidroelectrica va fi actionar majoritar cu 51% din actiuni venind cu aport in natura prin activele existente si cu aport in numerar. Investitorul privat va contribui cu pana la 49% din capitalul social numai prin finantare directa.

Societatea de proiect urmeaza sa fie inregistrata in februarie 2012, potrivit planului, iar contractul de executie va fi semnat in al doilea semestru din 2012.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro