Sari direct la conținut

“Zilele Orasului” – trei zile de sarbatoare

Monitorul de Alba

Desi ploaia a stricat vineri planurile organizatorilor, manifestarile au fost in grafic. Peste 500 de tineri au participat la prima editie a Crosului Municipiului Alba Iulia, iar laureatii Concursului National “Mesajul Meu Antidrog” si-au primit premiile din mina primarului Mircea Hava chiar in holul cladirii administrative.

Prima zi a manifestarilor a mai adus o serie intreaga de manifestari, incepind cu intreceri sahiste, concursuri rezervate micilor albaiulieni dar si vernisajul expozitiei “Virsta de Bronz”. Acesta a fost unul dintre cele mai apreciate momente cuprinse in programul manifestarilor ocazionate de Zilele Orasului.

Gazduita de Galeriile “Trinity” din santurile cetatii, expozitia “Virsta de Bronz” a adunat la un loc sute de piese vechi care, scuturate de praful timpului, au constituit un reusit salon expozitional de antichitati.

Laude meritate

Valer Hategan, cel care are meritul de a fi principalul “creier” al evenimentului a primit multumiri din partea tuturor celor care au calcat in aceste zile pragul Galeriilor Trinity din Alba Iulia.

Catacombele puse la dispozitie de catre primarie au adaposit un adevarat regal de arta si cultura cu o expozitie a Universitatii de Arte si Design din Cluj Napoca, lucrari personale ale lui Vlad Cosmin si ale colegilor sai, un concert de jazz de calitate sustinut de Levi Grup precum si momente de muzica clasica ale fostilor sau actualilor elevi ai Scolii si Liceului de Arte din Alba Iulia.

“Ma bucur ca sinteti aici si bucuria mea cea mai mare este ca in orasul, cum ii spuneam noi, interzis, se intimpla lucruri deosebite. Nu sint numai locuri in care sa se bea bere, ci si locuri in care sa se intimple si astfel de momente. Ii multumesc lui Valer, care este si prietenul meu si le multumesc la toti cei care fac astfel de lucruri frumoase.

Sa stiti ca ceea ce se petrece in cetate, din pacate pentru noi toti este inca un inceput. Ma bucur insa ca Alba Iulia nu ramine numai orasul in care s-a facut Unirea”, a declarat primarul Mircea Hava.

Prima expozitie de acest fel

Manifestarile culturale au fost apreciate de toata lumea, indiferent ca a fost vorba despre oameni de cultura sau simpli vizitatori. “Bineinteles ca imi place ceea ce vad. Daca nu ar fi fost atit de placut nu as fi venit sa vad ceea ce se petrece aici. Este prima expozitie de acest tip organizata la noi in Alba Iulia. Trebuie sa ii multumim domnului Hategan pentru acest lucru.

Ma bucur ca am ascultat de colaboratorii mei care mi-au spus ca este foarte bine sa participam la acest eveniment. Sint lucruri interesante, este ceva inedit si sper sa nu ramina numai un accident”, a adaugat primarul Mircea Hava, el fiind completat de interpretul de muzica populara Ioan Bocsa. “Am venit la aceasta inaugurare de la Cluj.

Am venit acasa in primul rind pentru ca ceea ce se intimpla aici se datoreaza unui foarte bun prieten, Valer Hategan, cel care a avut nebunia frumoasa de a face ceea ce vedem in jur. Cu aceasta ocazie cred ca santurile acestei cetati se ridica la rangul de cultura pe care il merita. Trebuie felicitat si domnul primar pentru intelegerea si initiativa de a oferi acest spatiu.

Cred ca orice alt primar normal, intre ghilimele, ar fi incercat sa imparta spatiul pe bucati si sa il ultra-rentabilizeze. Este o generozitate extraordinara si este foarte bine ca intilnim aici arta plastica si muzicala”, a declarat incintat Bocsa.

Combinatie fericita

Aceeasi locatie a gazduit si un concert de muzica clasica. Momentul a fost cu adevarat apreciat de toti cei prezenti. “E foarte frumos. Mi-a placut mult. Este foarte interesant in acelasi timp. Este o ideea buna si vom mai veni, doar sa se mai intimple astfel de evenimente”, a spus Mariana T., unul dintre albaiulienii care au intrat in Galeriile Trinity.

“Sint la prima experienta intr-un astfel de loc. E putin ciudat, tinind cont ca nu e o sala de spectacole. Ideea este una inovatoare si reusita, spun eu. Expozitia este superba. Este favorita mea. Mi-a placut in mod special pentru ca ma atrage vechiul”, a declarat Cristina Sirb, cea care a incintat asistenta cu vocea extraordinara, dar care a apreciat si expozitia.

Premii pentru elevi

Manifestarile au continuat simbata cu un simpozion national gazduit de Muzeul National al Unirii sub titlul de “Aur si tezaur in civilizatia dacica”, ocazie cu care a fost lansat cel de al-30 lea numar al revistei “Dacoromania”.

Cei mai buni elevi din Alba Iulia au fost apoi premiati intr-un cadru incarcat de istorie, la Sala Unirii. “Este un eveniment fericit. Deja avem o traditie in a ne intilni, de zilele orasului, cu cei mai buni copii pentru a putea sa ii premiem. Imi amintesc ca atunci cind s-a facut treaba asta pentru prima data erau in jur de 40 – 45 de copii. Astazi, am inteles ca sint peste 150.

Vreau sa fac o urare. Vreau sa ajungem sa ii premiem pe stadion si sa fie plin stadionul, cu cei care merita acest premiu”, a declarat primarul Mircea Hava. Albaiulienii au fost invitati apoi sa ia parte la ceremonialul Garzii celor trei Fortificatii, unde au fost trase trei salve de tun, in onoarea manifestarilor, fiind arborat steagul orasului si cel tricolor.

Parada de zile mari

Albaiulienii prezenti in jurul amiezii de simbata in fata Catedralei Reintregirii au putut urmari un spectacol extraordinar oferit de elevi ai Liceului Militar. Parada Zilelor Municipiului s-a desfasurat pe traseul dintre Catedrala si Casa de Cultura a Sindicatelor, terminindu-se in santurile cetatii. “Buna ziua Alba Iulia.

Va multumesc tuturor ca sinteti aici pentru ca in aceasta zi minunata vreau sa va invit sa ne bucuram impreuna de zilele municipiului. Sa ne simtim bine impreuna, sa ne bucuram de timpul frumos. Sarbatoarea aceasta este a albaiulienilor. Nu este nici a consiliului local si nici a mea”, a spus primarul Mircea Hava, invitind lumea la serbari.

Oamenii care au sistat la moment s-au declarat incintati. “E foarte interesant. Mie imi plac toate manifestatiile astea cu tema istorica”, a spus Adrian S. in timp ce Cristina R. a declarat ca a fost “foarte frumoasa. Am vazut toata parada si mi-a placut tare mult. E pentru prima data cind ii vad pe toti. Sint mindra ca sint albaiulianca”.

Concert si masa populara

Primarul Mircea Hava a coborit apoi in santurile cetatii, unde, in acordurile Fanfarei Corpului 4 de Armata Teritorial “Maresal Constantin Prezan” din Cluj Napoca, a impartit albaiulienilor traditionalele bucate populare. In acest an a fost vorba de cirnati si de vin, pe care oamenii le-au primit din partea bucatarului Mircea Hava.

“Nu e o mincare extraordinara, dar e placut sa o primesti din mina primarului”, a declarat apoi Ioan P., in timp ce Vasile R. a considerat ca “anul trecut a fost mai bun. Parca am primit fasole. Nu mai stiu dar a fost foarte buna mincarea si anul acesta”. Masa populara a facut o trecere simbolica a manifestarilor spre Tirgul Mesterilor Populari.

“A devenit o traditie si nu puteam sa o stric. Asa ca, si de data aceasta, masa este servita de primarul albaiulienilor. Pofta buna” a urat primarul, inainte de a pleca spre Parcul Unirii.

Agitatie generala

Manifestarile dedicate Zilelor Orasului au continuat simbata cu vernisajul unei expozitii de icoane pe sticla si o piesa de teatru oferita albaiulienilor de catre actorii Teatrului “Constantin Tanase”. Pe scena au evoluat si membrii trupei de dans modern “Spirit Liber”, umoristii Spitalul 9 si alte trupe de muzica rock si nu numai.

In tot acest timp, atentia generala a fost indreptata spre vizita presedintelui Traian Basescu, cel care, alaturi de primar, a inaugurat in mod oficial, fintina cinetica din Parcul Unirii. Ziua de simbata s-a incheiat cu discoteca in aer liber la care au participat mii de tineri.

De precizat ca in seara de simbata, cartierul Cetate al municipiului Alba Iulia arata ca un adevarat “Las Vegas”, zeci de mii de luminite colorate animind zona, iar forfota era de nedescris.

Atmosfera excelenta

Atmosfera a fost apreciata si de artistii care au urcat pe scena amenajata in santurile cetatii. “Nu a fost usor. Niciodata in Alba Iulia nu e usor. E un public foarte pretentios si ne-am bucurat sa fim la zilele orasului intre prieteni. Intotdeauna ne-am simtit bine aici. Cei de la primarie sint prietenii nostrii si cu aceasta ocazie le multumim”, au declarat membrii trupei Compact.

“A fost super misto. E o atmosfera faina. E ca acasa. Nu se putea mai bine de atit. Totul a fost mai mult decit ok. Multumim sunetistilor si domnului Ionut Fulea si primariei”, au fost de parere cei de la Propaganda, iar umoristii de la Spitalu’ 9 au considerat ca “a fost super tare. Publicul din Alba Iulia e minunat de fiecare data.

O sa revenim aici la toamna dar ne bucuram enorm ca am fost la Zilele Orasului”. Membrii trupei Hara au avut ceva emotii. “Cind vii si cinti prima data intr-un loc, nu stii cum o sa reactioneze lumea. De aceea am avut emotii, dar a fost superb. Ne-am simtit extraordinar la Alba Iulia de Zilele orasului”, au spus cei de la Hara.

In timp ce membrii trupei Voltaj s-au simtit extraordinar. “A fost foarte bine. A fost mult mai bine ca data trecuta. Publicul si-a dat drumul. Iubim Alba Iulia si plecam cu o amintire superba de aici” au declarat ei la finalul concertului.

Relaxare de duminica

Ziua de duminica a fost mai relaxata pentru albaiulieni. In cursul diminetii, manifestarile au cuprins o serie de festivitati de premiere a celor mai buni sportivi din cadrul concursurilor organizate cu ocazia Zilelor Orasului. Tot duminica a fost lansata cartea “Liceeni…

odinioara” a profesorului Ieronim Munteanu, iar seara a adus in fata albaiulienilor multi dintre cei mai cunoscuti interpreti de muzica populara din tara.

Manifestarile dedicate Zilelor Orasului” s-au incheiat cu un concert live sustinut de Marius Mihalache & Tandarica & DJ Vasile, moment gazduit de Pub 13, urmat de impresionantul foc de artificii organizat de administratia locala si concertul folk sustinut de Vasile Seicaru, Vladi Knejevici si Vali Serban

Incidente

“Zilele Orasului” nu au fost marcate de prea multe incidente neplacute. Totusi, un tinar albaiulian a ajuns la spital dupa ce a cazut in gol aproximativ 10 metri de pe unul dintre zidurile cetatii istorice.

In rest, a fost vorba doar despre probleme minore si despre nemultumiri legate de faptul ca vizita presedintelui Traian Basescu a “dat peste cap” programul anuntat initial de oficialitati, lucru care a marit, uneori considerabil, timpii de asteptare.

De exemplu, au fost persoane care au renuntat sa mai astepte inaugurarea fintinii arteziene, in timp ce altii au ramas, dar s-au plins de aglomeratie si de timpul pierdut.

Una peste alta, “Zilele Orasului” s-au incheiat cu bine asa ca editia a V-a poate fi pregatita in liniste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro