Ziua Bull Stearns: un raliu de exceptie
“Uitati tot ce s-a intamplat vinerea trecuta!” a fost motto-ul sesiunii de luni. Din nou, Bear Stearns a fost in centrul atentiei dar, de aceasta data, in sens invers. Pe scurt, o zi “bull”, in cel mai adevarat sens al cuvantului.
Sesiunea de tranzactioare de la Wall Street a semanat perfect cu cea de vineri, numai ca “in oglinda”. In loc de vesti rele despre Bear Stearns am avut vesti bune, in loc de un picaj pe final am avut un raliu, in loc de sentimentul de teama al investitorilor am avut incredere si optimism.
Faptul ca s-au produs schimbari “la varf” in conducerea Bear Stearns, nu a fost vazut de piata cu ochi buni. Warren Spector, co-presedinte al companiei, o victima a crizei celor 3 fonduri de investitii cu probleme gestionate de companie si-a anuntat demisia duminica seara.
Cotatia Bear Stearns si-a continuat scaderea de vineri, inregistrand un minim al sesiunii curente la 99,75 dolari, adica -7,94%. Insa, pe finalul sesiunii, dupa un anunt facut de agentia de rating Standard & Poor’s, a trecut rapid pe plus inchizand la 113,81, adica in crestere cu 5,04% fata de sesiunea precedenta.
La mai putin de o ora si jumatate de inchiderea sesiunii, Standard & Poor’s a declarat ca “pietele au dat dovada de o reactie mult prea puternica fata de reducerea outlook-ului Bear Stearns” si ca lichiditatea companiei respective, dar si a celor mai importante 5 case de brokeraj ramane in continuare la un nivel ridicat.
Atat le-a trebuit investitorilor sa auda. Imediat, o avalansa de ordine de cumparare si-a facut aparitia in piata si, ca rezultat, indicii burseri au inceput raliul “in oglinda” fata de scaderea de vineri.
Luni, 06 August, indicele Dow Jones a crescut 2,18% la 13.468,78 puncte, S&P 500 2,42% la 1.467,67, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 1,87% la 1,954,37 puncte.
Nu trebuie sa uitam insa un aspect: la aceasta zi “bull” a mai contribuit si faptul ca marti va avea loc sedinta Federal Reserve si ca o mare parte din investitori isi pun mari sperante in aceasta. Nu in sensul unei reduceri a dobanzii de referinta, pentru ca sansele sunt practic nule, ci la o schimbare in textul declaratiei oficiale.
Daca in noua declaratie va fi cuprinsa ingrijorarea Fed cu privire la o posibila scadere accentuata a ritmului de crestere economica ca urmare a problemelor sectorului imobiliar si, cu precadere ale celui de ipoteci (fie ele din piata sub-prime sau nu), ar duce la un “ton” mai echilibrat al acesteia, adica mai putin hawkish.
Cu alte cuvinte, ar insemna ca Fed vede un pericol si, din aceasta cauza, “indulceste” limbajul declaratiei. La prima vedere, nimic rau in asta: Fed-ul este la datorie, vegheaza non-stop asupra ritmului de crestere economica si, in caz de nevoie, intervine prin reducerea dobanzii.
Exact aici ar putea sa fie problema: “in caz de nevoie”, adica Fed vede probleme la orizont. O asemenea schimbare in declaratie, mai ales daca va cuprinde si riscurile de incetinire a activitiatii economice, ar putea sa induca din nou teama in randul investitorilor si sa vedem din nou bursele pe un trend de scadere.
Insa, daca Federal Reserve va livra catre pietele financiare o declaratie din care va rezulta ca nu estimeaza o presiune majora asupra economiei din cauza sectoarelor amintite, mesajul catre pietele financiare va fi interpretat pozitiv. Adica exact asa cum este si sentimentul pietei in prezent.
Va voi tine la curent…
Nota: “bull” (taur) inseamna, in termeni bursieri, crestere, spre deosebire de “bear” (urs) care induce o scadere.