Sari direct la conținut

Presedintele Parlamentului moldovenesc: Asteptam ca tratatul de frontiera cu Romania sa fie ratificat si la Bucuresti / Basescu: Asteptati degeaba

HotNews.ro

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, si-a exprimat luni speranta, in fata presedintelui Traian Basescu, ca tratatul cu Romania privind regimul de frontiera va fi ratificat si la Bucuresti, insa seful statului roman i-a transmis ca „asteapta degeaba”, scrie Agerpres.

La inceputul intalnirii, Traian Basescu a discutat cu Igor Corman despre acordurile pe care Republica Moldova urmeaza sa le semneze la summitul de la Vilnius.

„Am vazut reactiile Opozitiei si am inteles un singur lucru: Ca ei sunt extrem de vehementi impotriva celor doua acorduri care se vor parafa la Vilnius, fie ca vorbim de acordul de asociere, fie ca vorbim de acordul de liber schimb, ceea ce inseamna ca aproape aveti o misiune patriotica sa ramaneti la Putere si dupa alegerile din 2014-2015 ca sa se poata si ratifica acordurile acestea si sa se poata si implementa, pentru ca altfel ramane o poveste. Ati vazut cum a facut Armenia, a intors lucrurile in 24 de ore”, a spus Basescu.

In acest context, presedintele legislativului moldovean s-a aratat increzator ca la Bucuresti va fi ratificat tratatul privind regimul de frontiera.

„Aveti perfecta dreptate, dle presedinte. Acesta este scopul nostru major la Vilnius – sa parafam acordul, pe parcursul anului urmator sa-l semnam si pe perioada actualului Parlament, mandatului respectiv sa reusim sa ratificam acest acord de asociere ceea ce va face ireversibil acest proces de integrare europeana si asa cum ati mentionat si lupta politica pe care o avem cu Opozitia, de altfel ca si ratificarea tratatului privind regimul de frontiera. Speram foarte mult ca va fi ratificat aici, la Bucuresti”, a spus Igor Corman.

Presedintele Traian Basescu a aratat ca acest tratat a fost ratificat de partea moldoveana.

„Nu l-am ratificat, asteptam acum la Bucuresti ca sa fie ratificat”, a raspuns Igor Corman.

„Nu, asteptati degeaba”, a replicat Traian Basescu, aratand ca acest lucru nu se va intampla.

„Trebuie sa fiu foarte deschis cu dumneavoastra”, a adaugat Basescu.

In cadrul intalnirii, Traian Basescu l-a asigurat pe Corman ca „Republica Moldova se va bucura de acelasi sprijin din partea tarii noastre daca va fi nevoie, si in ceea ce priveste comertul cu legume si situatia cetatenilor moldoveni care lucreaza in Federatia Rusa„, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

ARHIVĂ COMENTARII
Eugenn • 2013-09-30 17:57:07
Nu se-ntelege nimic din articolul asta. Dati si voi oleaca de context...
0 32
Vali Cel Batran • 2013-09-30 19:05:53
. . l-ati ratificat spune Basescu! Ba nu l-am rectificat spune moldoveanul! Dar asteptam acum ca sa il ratificati voi la Bucuresti. Ba sa va puneti pofta-n cui spune Basescu, asteptati degeaba . . . daca voi ati inteles ceva din aceasta sporavaiala spuneti-mi si mie ca sunt in ceata rau.
1 10
Mihail AD • 2013-09-30 20:22:11
Care frontiera?
0 9
Vali Cel Batran • 2013-10-01 09:00:33
. . . . argumentele Presedintelui Basescu si poate in parte as fi fost de accord cu ele daca in 1991 nu am fi fost primul stat ce a recunoscut statalitatea Republicii Moldova. Eu m-am aratat nedumerit fata de stilul ziaristului care a inserat stirea, stil care este de tot hazul, trebuie sa recunosti!
0 2
Mihail AD • 2013-10-01 14:12:40
Cititorul e lasat sa inteleaga ce doreste. Ma intreb daca pentru dl. Corman e ceva mai clar. In privinta recunoasterii independentei, cred ca ar fi greu ca ea sa le fie refuzata moldovenilor, cata vreme ei o doresc. Recunosc ca abtinerea de la orice pozitionare ar fi fost o tactica interesanta. Ne-ar fi imbunatatit probabil relatiile cu Rusia, iar pe de alta parte ar fi lasat deschisa posibilitatea unei viitoare reveniri a Basarabiei intre granitele Romaniei. Dar oare nu suntem satui de ambiguitati?
0 0
Ritzi Pitzi • 2013-09-30 20:23:48
Iliescu s-a grabit sa recunoasca R.Moldova (Romania a fost primul stat) dupa destramarea URSS, blocand definitiv orice posibilitate de unire "din scurt"cu Romania. Basescu nu incurajeaza ratificarea tratatului de frontiera cu R.Moldova, pentru ca ar mai bate inca un cui la sicriul Unirii. Romania este parte a UE si tratatul ar implica indirect si alte state UE, ceea ce noi nu vrem. Noi vrem o unire a celor doua tari.
0 12
solar • 2013-09-30 22:39:26
ai dreptate ritzi pitzi. chiar asa : ce frontiera sa recunoasca romania? frontiera monstruosului tratat ribbentrop-molotov?nu le este rusine acestor guvernanti din rss moldoveneasca sa pretinda asa ceva? sa se duca dracului in siberia cu senilul si nebunul comunist ion ilici iliescu cu tot!! el a dat dispozitii in `91 sa fie recunoscuta la onu ceea ce nu trebuia nici in ruptul capului facut .
o tradare de tara mai mare nici ca poate exista> sa raspunda alaturi de tortionarii criminali comunisti!!
nu a consultat poporul roman prin referendum daca romania renunta la basarabia!!
proclamarea r. moldova este nula si neavenita facuta fara voia poporului roman.exact ca si trataul secret dintre hitler si stalin!! peste capul romanilor!
domnul bogdan aurescu -avocat de exceptie si patriot desavarsit sa ia problema in mana!! basescu va fi un sprijinitor categoric si de temut !! noi sa fim alaturi de ei si sa cerem pentru romania ceea ce i s-a rapit in 1940 !!!
jos comunismul!! ion iliescu sa fie judecat pentru inalta tradare!! daca se judeca tortionarii comunisti criminali, si ion ilici iliescu trebuie judecat pntru vanzare de tara !!! jos labele criminale comuniste de pe trupul romaniei!!

niciun tratat de frontiera cu basarabia nu poate fi semnat!! ar fi o inalta tradare de tara si o rusine pe care toate veacurile viitoare nu o pot sterge !
1 11
muciflenduri • 2013-10-02 18:34:01
Ok, ne-om uni noi cu basarabanii, dar daca ei nu prea vor ce faci? Le spui sa isi caute alta tara? Tratatele de frontiera nu ar conta nici cat o ceapa degerata, daca basarabenii si-ar dori unirea. Realitatea e insa ca nu vor, iar perceptia generala nu se prea schimba si e foarte putin probabil sa se mai schimbe vreodata. Nu cred ca exista un scenariu realist in care Romania sa se uneasca cu Basarabia, in conditiile in care partidul declarat unionist abia strange 5% pentru a intra in parlament. Singurul moment propice unirii ar fi fost in 91 dar au avut rusii grija (prin tovarasul Iliescu) sa nu se intample. Propaganda sovietica e prea adanc inradacinata in memoria colectiva si daca nu s-a diminuat asta in 20 de ani, n-o sa se intample nici in urmatorii 50. In ultimii 70 de ani tarile s-au cam despartit, nu prea s-au unit.
0 0
s4rg0n • 2013-10-01 10:33:11
imi amintesc de fata aia din timpul ultimei vizite a lu basescu la chisinau ce o cerut unire. Pai sa tot viseze corman tratat de frontiera, nu se va intampla
0 2
JustinCase • 2013-10-01 12:16:47
Bineinteles, pentru ca Basarabia e Romania! Pe 20 octombrie, ora 14:00, in Piata Victoriei din Bucuresti: si voi, si voi, veniti cu noi! http://www.napocanews.ro/2013/09/pe-20-octombrie-2013-romania-revendica-in-strada-basarabia.html
1 2
Analfabet • 2013-10-01 13:30:01
E vorba despre regimul de frontiera, nu despre tratatul de baza. E cel tehnic, de genul "daca sare gaina la tine in curte ce facem cu ea?".
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro