Strategia Nationala de Aparare a fost adoptata de plenul comun al parlamentului. Prezenta la limita, multi PSD-isti au lipsit de la vot
Strategia Nationala de Aparare pentru perioada 2015 – 2019, elaborata de Administratia Prezidentiala, a fost adoptata in sedinta comuna a celor doua camere ale Parlamentului, cu 282 voturi si unul impotriva.
Votul a fost unul cu emotii, pentru ca multi PSD-isti au lipsit din sala, iar cvorumul a fost depasit cu doar sase parlamentari. De remarcat ca premierul interimar, Gabriel Oprea, a spus de la tribuna Parlamentului ca sustine Strategia, iar UNPR-istii au fost prezenti in numar mare la sedinta. Strategia a fost adoptata cu 282 voturi pentru, unul impotriva si o abtinere.
De la sedinta a lipsit si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a criticat in termeni duri pe holurile parlamentului Strategia, spunand ca „E de slaba calitate, de slaba factura, are accentele puse gresit”. De altfel, PLR (partidul condus de Tariceanu) si PRU (condus de Bogdan Diaconu) sunt cele doua partide care au anuntat ca nu voteaza Strategia Nationala de Aparare.
Reamintim ca Strategia Nationala de Aparare, realizata de Administratia Prezidentiala si aprobata de CSAT, dedica o mare parte amenintarilor si riscurilor cauzate de politica Federatiei Ruse in regiune.
14.18: Strategia a fost adoptata cu 282 voturi pentru, unul impotriva si o abtinere. Pentru adoptare ar fi fost nevoie de cel putin 278 de voturi.
Ora 14.05: PSD va vota Strategia de aparare, a anuntat deputatul PSD Ion Mocioalca.
Ora 13.47: Gabriel Oprea a prezentat punctul de vedere al Guvernului:
- „Sedinta de astazi reprezinta un moment deosebit de important pentru ceea ce inseamna prezentul si viitorul Romaniei dpdv al securitatii nationale. Guvernul Romaniei sustine adoptarea strategiei nationale de aparare a tarii.
- Acest document strategic a fost prezentat in sedinta CSAT, a fost supus analizei specialistilor, a facut obiectul consultarilor cu membrii opiniei publice.
- Ca vicepremier pentru securitate nationala, am considerat ca adoptarea acestui document nu trebuie sa faca obuiectul unei abordari politicianiste. Vorbim despre interesul national al Romaniei, intr-un asemenea moment trebuie sa ne uneasca buna credinta.
Am convingerea ca acest document va fi adoptat astazi. - Am toata convingerea ca astazi vom adopta aceasta strategie, gandindu-ne la ceea ce inseamna riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile (…).
- am fost printre primii care a salutat decizia dlui presedinte Klaus Iohannis de alocare a 2% din PIB pentru armata.
- Acest document strategic poate contura profilul unui stat inteligent, credibil si capabil, care sa performeze mai mult si mai bine atat pentru cetateni cat si pentru aliatii nostri strategici. Asa sa ne ajute Dumnezeu”
UPDATE Ora 13:19: Dezbaterile asupra Strategiei Nationale de Aparare vor incepe la ora 13:30, a anuntat in plen presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Premierul interimar Gabriel Oprea va prezenta punctul de vedere al Guvernului. Pentru dezbateri nu este nevoie de cvorum, insa pentru votul final da, a explicat Valeriu Zgonea.
UPDATE Ora 13:10: Comisiile de politica externa nu au reusit, marti, sa dea un aviz la Strategia Nationala de Aparare din cauza lipsei cvorumului, presedintele comisiei senatoriale, Petru Filip, precizand ca va informa conducerile Camerelor, fara sa ceara amanarea votului in plen.
Presedintele Klaus Iohannis a prezentat luni Parlamentului Strategia Nationala de Aparare a Tarii, intitulata ‘O Romanie puternica in Europa si in lume’, aratand ca acest document este o ‘declaratie’ pe care Romania o face.
„Strategia Nationala de Aparare revine in obligatia legala a presedintelui Romaniei. Acest document nu este insa si nu trebuie sa fie un act de vointa al unei persoane, nici al catorva institutii. Strategia Nationala de Aparare e mult mai mult decat atat. Este o declaratie pe care Romania o face. Ea isi propune sa raspunda unor nevoi si asteptari si priveste deopotriva statul, societatea si cetateanul. Prin obiectivele si continutul sau, Strategia Nationala de Aparare se refera, de fapt, la aparare si securitate nationala in ansamblu, iar cele doua concepte merg impreuna”, a spus Iohannis, luni, in plenul reunit al Parlamentului.
El a spus ca prezentarea Strategiei Nationale de Aparare in termen de sase luni a fost, pe langa obligatia legala, si un angajament personal si a mentionat ca Romania puternica inseamna si un stat care contribuie la democratie si libertate, la mentinerea securitatii colective impreuna cu aliatii sai.
„Consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, intarirea profilului Romaniei in NATO si UE, aprofundarea cooperarii cu statele vecine si cu cele din flancul estic al NATO si intensificarea cooperarii regionale se numara printre obiectivele nationale de securitate pe care Strategia le afirma. Garantul principal al securitatii Romaniei este Alianta Nord-Atlantica. Romania este la randul ei puternica intr-o Alianta Nord Atlantica puternica si intr-o Uniune Europeana puternica. Angajamentul tuturor partidelor politice de a creste bugetul pentru aparare la 2% pana in 2017 este semnalul ca Romania intelege cerintele momentului si isi asuma responsabilitatea de a fi un furnizor de securitate, nu doar un beneficiar, o tara care proiecteaza securitate si stabilitate in zona. Pe langa apartenenta noastra la NATO, trebuie sa dovedim ca avem capabilitatile necesare pentru a participa la apararea colectiva”, a aratat seful statului.
Iohannis a precizat ca Strategia Nationala de Aparare aduce cateva noutati, indicand ca documentul opereaza cu un concept de securitate nationala extinsa.
„In afara elementelor care tin de aparare, de ordine publica sau de activitatea de informatii si contrainformatii, securitatea nu mai poate fi separata de un mediu economic competitiv, de stabilitatea financiar-bugetara, de existenta unor sisteme publice – educatie, sanatate, pensii – functionale si adaptate schimbarilor, de protectia infrastructurilor critice sau de capacitatea de a raspunde la problemele de mediu. Este momentul ca in perioada urmatoare sa construim consens politic in jurul acestor teme esentiale, un consens politic care sa produca in mod real reforma si legislatie durabila”, a spus presedintele Iohannis.
Seful statului a precizat ca Strategia Nationala de Aparare isi propune o abordare integratoare si echilibrata, care aduce la un loc dimensiunea de aparare, militara, cu cea de ordine publica, de informatii, contrainformatii, de securitate, economica, energetica, diplomatica, managementul situatiilor de criza si cea educationala, de sanatate, sociala si demografica.
Seful statului a avut consultari cu partidele si formatiunile parlamentare pe tema Strategiei la inceputul lunii iunie.
Zilele trecute, Strategia a fost prezentata si reprezentantilor corpului diplomatic din statele membre ale NATO si ale Uniunii Europene.
Pentru elaborarea Strategiei Nationale de Aparare au fost consultate comisiile de aparare ale Parlamentului, reprezentanti ai societatii civile, ai mediului academic, ai institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.