Sari direct la conținut

Obrazniciile unui colonel

Gazeta de Cluj

In orice domeniu exista o serie de personaje care au ajuns in functii importante avand putina pregatire profesionala dar beneficiind de un puternic sprijin politic. Acestea incearca sa compenseze lipsa de pregatire profesionala cu o atitudine sfidatoare la adresa colegilor. Armata, din pacate, nu face exceptie.

In ciuda eforturilor comandantului, Corpul 4 Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan nu duce lipsa de asemenea specimene.

Potrivit colegilor sai, colonelul Nicolae Suciu este un asemenea personaj. Seful biroului G1 personal din cadrul Corpului 4 Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan a reusit ca in mai putin de un an sa devina un personaj extrem de antipatic in Comandamentul Corpului.

Cadrele sunt nemultumite de atitudinea lui Suciu fata de colegi si mai ales fata de politica sa de blocare a posturilor libere din cadrul Corpului.

Cercetasul din birou

Concret, o serie de cadre din cadrul Corpului 4 Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan sunt extrem de nemultumite de prestatia profesionala si umana a colonelului Suciu. Acesta confunda dispozitivele de cercetare in adancime cu biroul sau de personal din cadrul Corpului. Se stie, in „cercetare” nu este loc de joaca.

Trebuie sa fii dur, iar vorba multa este moartea camaradului. Suciu insa aplica aceste metode si la biroul G1.

Astfel, usile biroului responsabilului cu cadre din Corpul 4 au fost de multe ori martorele unor replici vulgare ale lui Suciu adresate personalului. De asemenea, se spune ca Suciu are o atitudine sfidatoare fata de cadrele active, acestea din urma preferand sa nu-i mai calce pragul biroului.

Suciu il contrazice pe seful SMG

Toate acestea ar fi, sa spunem, defecte umane. Suciu pacatuieste insa mai ales in ceea ce priveste atribuirea posturilor vacante din cadrul Corpului 4 Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan.

Cadrele din Comandament afirma ca Suciu blocheaza functiile libere, prevalandu-se de o prevedere potrivit careia functiile vacante trebuie publicate in Monitorul Oficial (MOF), iar apoi Marele Stat Major de la Bucuresti trebuie sa le atribuie. Astfel, de la eliberarea unui post si pana la ocuparea sa trec cel putin doua luni.

Or, tocmai generalul doctor Eugen Badalan, seful Statului Major General (SMG), a declarat de curand ca, in sensul debirocratizarii Armatei, nu mai este nevoie de publicarea functiilor vacante in MOF si apoi de atribuirea lor de catre Bucuresti.

Functiile libere din cadrul aceluiasi Corp de Armata pot fi atribuite direct de catre comandantul Corpului respectiv. Colonelul Suciu insa fie nu stie de cele spuse de seful SMG, fie nu vrea sa stie.

Suciu vrea la mai mare

Colonelul Suciu a fost, asa cum am mentionat anterior, comandantul Batalionul de Cercetare de la Satu Mare. Apoi, odata ajuns la Biroul G1, impreuna cu locotenent colonelul Ignat – seful cadrelor din Corpul 4 Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan – a inceput sa dirijeze tot ceea ce inseamna politica de personal in Corpul 4.

Iar coordonatorul Directiei personal din cadrul Corpului 4, colonelul Vasile Hoble, nu indrazneste sa faca ordine printre cei pe care ii coordoneaza, intrucat nu beneficiaza de sprijin politic. De altfel, colonelul Suciu viseaza sa plece din biroul G1. Corpul 4 nu va scapa insa de el, intrucat Suciu are ganduri mari.

O data cu restructurarea functiilor din cadrul Comandamentului, probabil ca va ramane o functie de general si doua de colonel. Suciu intentioneaza astfel sa devina fie loctiitorul comandantului, fie sef de stat major la Corpul 4 Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan.

Se bazeaza pe sprijinul pe care il are din partea generalului de brigada Catalin Zisu, seful Directiei Administrative si Servicii a Ministerului Apararii Nationale, personaj despre ale carui ispravi GAZETA v-a informat pe larg intr-un numar anterior.

Zisu si-a bagat coada si la Sibiu

In ceea ce-l priveste pe generalul Zisu, ar mai fi de spus si faptul ca acesta si-a aranajat fratele intr-o functie de conducere a Armatei. Astfel, locotenent-colonelul Dumitru Zisu a devenit peste noapte seful Centrului Militar Judetean Sibiu.

Potrivit unor cadre sibiene, se pare ca numirea lui „Mitica” Zisu a fost efectuata cu sprijin politic, mai precis cu ajutorul fostului sef al Statului Major General, generalul Mihail Popescu, in prezent deputat PSD. Cert este faptul ca „Mitica” nu are nici o calitate de lider, fiind, in opinia multor cadrele militare, incompetent.

Veni, vidi, vici

O serie de consilieri ai ministrului Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, nu au ezitat in a-si face publice nemultumirile legate de cele constatate de comisia care a fost trimisa la Cluj pentru a verifica o serie de presupuse nereguli din cadrul Corpului 4 Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan, printre care si plangeri la adresa colonelului Suciu.

Consilierii ministrului intentioneaza sa numeasca o noua comisie, formata din oameni de incredere. Comisia care a fost la Cluj a aplicat cu succes dictonul „Veni, vidi, vici”. Nu a constatat nici o disfunctionaliate in cadrul Corpului 4.

De asemenea, la ultima sedinta de bilant a Corpului 4 Armata Teritorial, nemultumirile au rabufnit si din partea unor cadre in rezerva care sunt ingrijorate de faptul ca instrumentele de reconversie sociala a acestei categorii, cum ar fi incubatoarele de afaceri, intarzie extrem de mult sa apara.

Referitor la acestea, comandantul Corpului 4, generalul maior Ioan Ciupei, a cerut la Bucuresti urgentarea demersurilor, dar interventiile sale au ramas fara ecou.

Generalul Ciupei nu stie

In ceea ce-l priveste pe comandantul Corpului 4 Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan, generalul maior Ioan Ciupei acesta nu a actionat pana acum intrucat nu dispune de informatii relevante in ceea ce-l priveste pe colonelul Suciu.

Clujeanul Ciupei a venit la „Corpul 4” din dorinta de a fi mai aproape de casa, pe o functie mai mica decat cea avuta anterior la Comandamentul 10 Operational „Stefan cel Mare”.

Se pare insa ca Ciupei, in ciuda bunelor sale intentii in ceea ce priveste restructurarea Armatei, nu si-a ales tocmai bine colaboratorii, iar subordonatii sai tac chitic, fiindu-le frica de Suciu.

Am incercat sa obtinem si o pozitie a colonelului Suciu referitoare la plangerile unor cadre militare. Colonelul Suciu ne-a inchis insa telefonul in nas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro