Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 858: Un nou atac sângeros soldat cu victime civile, la Harkov / Zi de doliu în Zaporojie după atacul de sâmbătă / Rușii revendică cucerirea a două noi localităţi în est / Ucrainenii au curățat de mine o suprafață uriașă

Război în Ucraina, ziua 858: Un nou atac sângeros soldat cu victime civile, la Harkov / Zi de doliu în Zaporojie după atacul de sâmbătă / Rușii revendică cucerirea a două noi localităţi în est / Ucrainenii au curățat de mine o suprafață uriașă
Poziție de artilerie ucraineană în zona Bahmut, regiunea Donețk - FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele ruse au atacat duminică cele mai mari două orașe din Ucraina, fragmente de rachetă căzând peste un bloc de apartamente într-o suburbie a Kievului, iar o bombă aeriană ghidată a lovit un oficiu poştal la Harkov, ucigând o persoană. După mai bine de 28 de luni de la declanșarea invaziei în Ucraina, Rusia continuă să lanseze atacuri regulate asupra orașelor ucrainene, precum și asupra infrastructurii energetice, notează Reuters.

Evenimentele din ziua 858 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:

Fragmente de rachetă au căzut duminică într-o suburbie din nordul Kievului, avariind un bloc de apartamente, au informat autoritățile locale, citate de Reuters. Nu există deocamdată informații privind eventuale victime.

Administrația militară din Kiev a precizat că resturile de rachetă au lovit clădirea și au provocat un incendiu la unul dintre balcoane.

Potrivit primarului Vitali Klitschko, cu aproximativ 20 de minute înainte de semnalarea atacului, sistemele de apărare aeriană au fost activate. Forțele aeriene ucrainene au raportat că rachete se îndreaptă spre Kiev.

Mark Rutte, în ultimul discurs ca premier al Olandei: „Împreună suntem mai puternici”

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a îndemnat ţara sa să sprijine Ucraina şi cooperarea internaţională în ultimul său discurs către conaţionalii săi, duminică, în timp ce un nou guvern este pregătit să preia conducerea Olandei în două zile. Rutte, care a condus guvernul Olandei timp de 14 ani, urmează să preia funcţia de secretar general al NATO.

Atacator înarmat, ucis de Gărzile de frontieră ucrainene în apropiere de granița cu România

Polițiștii de frontieră din vestul Ucrainei au fost nevoiți să deschidă focul după ce au fost atacați de doi indivizi înarmați, unul dintre atacatori fiind ucis iar celălalt rănit, a informat duminică purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliției de Frontieră de Stat, Andrii Demchenko.

Peste 800 de bombe aeriene ghidate lansate de ruși în Ucraina numai în ultima săptămână

Un nou atac sângeros soldat cu victime civile, la Harkov. Rușii au folosit bombă glisantă

O persoană a fost ucisă, iar alte nouă – între care și un bebeluş – au fost rănite duminică într-un atac lansat de Rusia și care a lovit un oficiu poştal din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat în nord-vestul țării.

„Nouă persoane sunt rănite. Printre ele, un copil de opt luni şi o femeie, ceilalţi sunt bărbaţi. Un bărbat, angajat al oficiului poştal, a fost ucis”, a precizat într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Synegoubov.

Analiză CNN: De ce Europa și NATO sunt atât de alarmate de prestația lui Joe Biden la dezbaterea cu Trump

Prestația lui Joe Biden la dezbaterea prezidențială cu Donald Trump a provocat îngrijorări printre aliații Statelor Unite, în special în Europa și în interiorul NATO, scrie CNN.

Spania preia comanda misiunii aliate din Slovacia pentru descurajarea Rusiei

Spania va conduce de luni în Slovacia, unde desfăşoară pentru prima dată trupe, o brigadă multinaţională, cu baza la Lest, care cuprinde peste 1.500 de militari din opt naţiuni, în cadrul uneia dintre misiunile desfăşurate de NATO pentru a descuraja Rusia să atace o ţară aliată.

Rusia lansat peste 800 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei în această săptămâna, între care sâmbătă asupra oraşului Vilniansk în Zaporojie, scrie agenția EFE, citată de Agerpres.

Opt persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore în localităţi din estul ţării, a anunţat Kievul.

Loviturile ruseşti asupra oraşului Vilniansk, adăugate celor asupra satelor din regiunea Doneţk, în est, au făcut în total 11 morţi sâmbătă, conform autorităţilor ucrainene.

„Numai în această săptămână, Rusia a utilizat peste 800 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei. Împotriva oraşelor şi comunităţilor noastre, împotriva oamenilor noştri, împotriva a tot ceea ce face viaţa normală”, a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe contul său de Telegram.

Zi de doliu în regiunea Zaporojie după atacul sângeros al Rusiei

Regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei a decretat o zi de doliu duminică, la o zi după un atac rusesc care a făcut şapte morţi şi aproape 40 de răniţi, scrie AFP.

„Ziua de 30 iunie este una de doliu în regiunea Zaporojie în memoria persoanelor ucise de atacul inamic asupra oraşului Vilniansk”, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii, Ivan Fedorov.

Trei copii, o femeie şi trei bărbaţi au fost ucişi de această lovitură lansată sâmbătă de Rusia asupra Vilniansk, un atac care a făcut de asemenea 36 răniţi, potrivit Ministerului ucrainean de Interne.

Localitatea se află la 29 de kilometri nord-est de Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, aflat sub control ucrainean.

Rusia revendică cucerirea a două noi localităţi în estul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a indicat în raportul său zilnic că trupele ruse au cucerit localitatea Spirne, în apropierea oraşului Lugansk, aflat deja sub controlul Moscovei, şi a aşezării Novoaleksandrovka, situat în apropiere de Oceretino.

Cele două sate sunt situate în sectoare diferite ale frontului, ilustrând extinderea eforturilor ruseşti pentru a cuceri Donbasul, estul industrial al Ucrainei, unde se desfăşoară luptele în mod special.

Rapperul american Kanye West, într-o vizită privată la Moscova

Rapperul american Kanye West, sursă de numeroase controverse în Statele Unite, se află la Moscova pentru o vizită privată, a anunțat duminică presa rusă.

„Kanye West este la Moscova! Este o veste grozavă, este în inima capitalei”, a anunțat producătoarea Yana Rudkovskaya, citată de TASS.

Ksenia Sobchak, fostă candidată la președinția Rusiei, a spus că rapperul Kanye West se află la Moscova pentru „a sărbători cea de-a 40-a aniversare a prietenului său Gosha Rubchinskiy”, un designer rus.

Kanye West, care și-a exprimat în trecut admirația pentru președintele rus Vladimir Putin, a provocat controverse în SUA după ce l-a lăudat pe Adolf Hitler. (AFP)

Forțele ruse au cucerit satele Spirne și Novooleksandrivka din estul regiunii ucrainene Donețk, a transmis duminică ministerul apărării de la Moscova, citat de agenția rusă de presă RIA.

Rusia dă voie rafinăriilor sale să exporte benzină încă o lună

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat o rezoluție care identifică acțiunile Rusiei în Ucraina drept genocid împotriva poporului său, a declarat duminică un membru al delegației Kievului.

Într-o postare pe Telegram, Pavlo Frolov a precizat că documentul „definește, de asemenea, decolonizarea rusă drept o condiție prealabilă necesară pentru stabilirea unei păci durabile”.

OSCE are 57 de membri, inclusiv Ucraina și Rusia. Adunarea Parlamentară este organismul însărcinat cu „facilitarea dialogului interparlamentar”. Rezoluțiile sale nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic. (Kyiv Independent)

Rusia dă voie rafinăriilor sale să exporte benzină încă o lună. Rusia va permite rafinăriilor să continue încă o lună exporturile de benzină deoarece piaţa internă rămâne bine aprovizionată, scrie Bloomberg.

Patru angajați ai ministerului rus pentru situații de urgență au fost răniți în bombardamentele ucrainene din regiunea Donețk, a afirmat duminică ministerul.

„În districtul Petrovsky, pompierii departamentului stingeau un incendiu care a apărut după bombardamentele (ucrainene)”, a transmis ministerul pe aplicația de mesagerie Telegram. „A existat o alertă pentru o nouă lovitură de artilerie. Bombardamentele i-au lovit în timp ce plecau de acolo”, a adăugat acesta. (Reuters)

Noua estimare a pierderilor rusești

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1140 soldați, 7 tancuri, 19 alte blindate de luptă, 53 piese de artilerie, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 75 diferite vehicule și 12 echipamente speciale.

Șapte civili, uciși de atacul din Vilniansk

Trupele ruse au atacat sâmbătă orașul Vilniansk din regiunea Zaporojie, omorând șapte persoane, inclusiv trei copii, și rănind cel puțin 31, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov.

Vilniansk, un oraș ce avea o populație de aproape 15.000 de locuitori înainte de război, se află la aproximativ 30 de kilometri de orașul Zaporojie. Mai multe explozii au fost raportate după ce a fost declanșată o alertă de raid aerian în regiune.

Rusia a lansat două rachete asupra orașului Vilniansk, avariind o instalație de infrastructură esențială, un magazin și clădiri rezidențiale, potrivit poliției regionale. Spații comerciale, case și vehicule au luat foc după atac.

„(Atacul a avut loc) în plină zi, în weekend, într-un loc în care oamenii își petreceau timpul liber în centrul orașului. Fără nicio infrastructură militară”, a declarat Fedorov la scurt timp după atac.

Ucrainenii au curățat de mine o suprafață uriașă

30.000 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei au fost curățați de amenințarea minelor, operațiunile urmând să fie extinse în continuare.

În aprilie 2022, Ucraina a înființat forțele pentru operațiuni de deminare. De atunci, unitățile au fost active în regiunile Nikolaev, Herson și Harkov.

Astfel, în ultimii doi ani, specialiștii au curățat 30.000 de kilometri pătrați din Ucraina – o suprafață comparabilă cu cea a Belgiei sau a Republicii Moldova. (Kyiv Independent)

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 36 de drone pe care Ucraina le-a lansat în cursul nopții și care vizau mai multe regiuni din sud-vestul țării, a afirmat duminică dimineață Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit Reuters.

Cincisprezece drone ucrainene au fost distruse deasupra regiunii de graniță Kursk și nouă deasupra regiunii Lipetsk, la câteva sute de kilometri sud de Moscova, a afirmat ministerul rus pe Telegram.

Câte patru drone ar fi fost distruse deasupra regiunilor Voronej și Briansk din sud-vestul Rusiei și câte două deasupra regiunilor Oryol și Belgorod din apropiere.

Guvernatorii regiunilor Lipetsk și Bryansk au afirmat pe Telegram că nu au existat răniți sau pagube importante în urma atacurilor.

De obicei, oficialii ruși nu dezvăluie întreaga amploare a pagubelor provocate de atacurile ucrainene, notează Reuters.

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • Autoritățile vamale din Lituania au descoperit o schemă de încălcare a sancțiunilor prin exportul de autovehicule către Rusia și Belarus.
  • Estonia şi-a desemnat un nou premier după ce Kaja Kallas a fost nominalizată în viitoarea Comisie Europeană. În prima sa declaraţie după nominalizarea ca premier, Kristen Michal a subliniat că prioritatea sa în această funcţie va fi securitatea Estoniei, ţară care sub conducerea lui Kaja Kallas s-a evidenţiat printre cele mai hotărâte susţinătoare ale Ucrainei în războiul cu Rusia.
  • Ucraina şi Belarus îşi consolidează fiecare dispozitivul militar la graniţa comună. Armata din Belarus a anunţat desfăşurarea unor sisteme antiaeriene suplimentare la graniţa cu Ucraina, după ce anterior a sporit acolo și efectivele forţelor terestre, în timp ce a acuzat Ucraina de pregătirea unor acte de spionaj şi sabotaj.
  • Rusia şi Ucraina au făcut un schimb de preoţi luați prizonieri. Rusia şi Ucraina au anunţat sâmbătă că au efectuat un schimb de prizonieri care a implicat mai mulţi preoţi, un rar transfer de civili care vine după un schimb de zeci de soldaţi la începutul săptămânii.
  • Ucraina spune că a pierdut 80% din energia sa termică și o treime din cea hidroelectrică în urma loviturilor rusești.
  • Ucraina va primi anual, în următorii patru ani, circa 60 de miliarde de dolari ca ajutor militar în baza celor peste 20 de acorduri de securitate pe care le-a semnat până în prezent cu aliaţii săi care o susţin în războiul cu Rusia, a afirmat premierul ucrainean Denis Şmihal.

_________

Cele mai importante informații de sâmbătă privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro