Sari direct la conținut

25 de ONG-uri acuza Guvernul Tariceanu ca promoveaza legi ca in Rusia impotriva societatii civile 

HotNews.ro

25 de ONG-uri protesteaza impotriva unui proiect de lege adoptat ieri de Camera Deputatilor prin care se schimba o ordonanta in baza careia functioneaza asociatiile si fundatiile din Romania si acuza Guvernul ca a initiat, la fel ca in Rusia, legi impotriva ONG-urilor incomode. Noile reguli interzic fundatiilor si asociatiilor sa utilizeze cuvinte care pot crea confuzie cu autoritati sau institutii publice iar cele care se afla in aceasta situatie sunt obligate sa-si schimbe denumirea in maxim 6 luni, riscand altfel sa fie dizolvate. Legea a trecut cu voturile PNL, PSD, PRM, UDMR si PC.

Cele 25 de ONG-uri care au semnat protestul considera ca formularea folosita este vaga şi permite arbitrariul in refuzarea acordarii personalitatii juridice unor organizatii neguvernamentale nou infiintate. Organizatiile semnatare considera ca textul in vigoare pana la aceasta modificare, ce prevedea interzicerea folosirii unor denumiri specifice autoritatilor sau institutiilor publice, este mult mai clar şi solicita revenirea la acesta.

„Se incalca principiul puterii lucrului judecat”

“In lipsa unui text clar, va fi dificil pentru organizatiile neguvernamentale sa aprecieze daca denumirea lor incalca sau nu interdictia nou impusa. Astfel se poate crea situatia in care, dupa expirarea celor 6 luni, unele organizatii neguvernamentale sa fie dizolvate la cererea autoritatilor. In plus, obligatia de schimbare a unei denumiri deja aprobate printr-o hotarare judectoreasca irevocabila, incalca şi principiul puterii lucrului judecat şi principiul neretroactivitatii legii”, se arata in comunicatul celor 25 de ONG-uri. Semnatarii protestului mai arata ca proiectul de lege a fost initiat de Guvern “cu incalcarea grosolana a obligatiei de consultare cu societatea civila”.

„Se incearca reducerea la tacere a asociatiilor si fundatiilor incomode”

“Organizatiile semnatare apreciaza ca modificrile initiate de Guvern şi adoptate de Parlament se aseamna cu legislatia promovata in Rusia in ultimii doi ani, prin care se incearca reducerea la tacere a asociatiilor şi fundatiilor incomode, şi sunt incompatibile cu cerintele unei societati democratice, in care dreptul la libera asociere trebuie garantat şi protejat”, se mai arata in protestul semnat de cele 25 de organizatii neguvernamentale. Cele 25 de ONG-uri ii solicita Presedintelui Romaniei sa nu promulge legea de modificare a ordonantei 26/ 2000 referitoare la asociatii si fundatii si sa ia toate masurile “pentru a fi evitata intrarea in vigoare a unor prevederi care ingradesc dreptul la libera asociere”

Proiectul de lege initiat de Guvern a trecut ieri seara de Camera Deputatilor cu 184 de voturi pentru si 66 de voturi impotriva. Au votat pentru parlamentarii de la PNL, PSD, PRM, PC si UDMR, iar impotriva cei de la PD-L. Prin proiectul de lege, Guvernul a definit si conditiile prin care ONG-urile primesc statut de utilitate publica, adica acces la resurse bugetare, explicand in nota de fundamentare ca acordarea acestui statul este “un privilegiu al Guvernului”.

Ce se schimba in lege

Articolul 7 alineatul 3 va avea urmatorul cuprins “Este interzisa utilizarea in denumirea asociatiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice de interes national sau local”

Articolul 11 prevede ca “asociatiile si fundatiile ale caror denumiri sunt contrare art.7 alin 3 din Ordonanta Guvernului nr 26/ 2000 cu privire la asociatii si fundatii (…) au obligatia de a efectua modificarea denumirii in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, sub sanctiunea dizolvarii acestora prin hotarare judecatoreasca, la solicitarea oricarei autoritati, institutii sau persoane interesate.”

Asociatiile si fundatiile care au semnat protestul

1. APADOR-CH

2. Academia de Advocacy

3. Agentia de Monitorizare a Presei

4. Asociatia ACCEPT

5. Asociatia Civitas Nostra – Targu Mureş

6. Asociatia Pentru Comunitate – Sf. Gheorghe

7. Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Focşani

8. Asociatia Pro Democratia

9. Asociatia Revolutionarilor fără Privilegii

10. Asociatia Romană Anti-SIDA

11. Centrul Euroregional pentru Democratie – Timişoara

12. Centrul de Resurse Juridice

13. Centrul de Resurse pentru Participare Publică – CeRe

14. CENTRAS

15. Centrul pentru Jurnalism Independent

16. Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii

17. Centrul pentru Resurse Civice

18. Fundatia Gheorghe Ursu

19. Fundatia Soros Romania

20. Grupul pentru Dialog Social

21. Institutul pentru Politici Publice

22. Institutul Roman de Training

23. Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Interventie Socială şi Studii

24. Societatea Academică din Romania

25. Societatea pentru Justitie

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro