3 ani de la Colectiv: Celebra barocameră cumpărată acum 5 ani și inaugurată fără să fi funcționat vreodată zace și acum împachetată. Reprezentanții Spitalului Floreasca susțin că fac în continuare demersuri pentru instalarea ei
Celebra barocameră de la Spitalul Floreasca din București, cumpărată în anul 2013 cu 3,4 milioane de lei și inaugurată cu mare fast în 2015 de ministrul Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, fără ca ea să fi funcționat vreodată, zace în continuare împachetată, în timp ce soluțiile pentru tratarea marilor arși sunt puține în România. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprița, a confirmat pentru HotNews.ro că barocamera nu este funcțională nici acum, precizând că spitalul este în așteptarea finanțării pentru „modificări structurale și arhitecturale” ale spațiului în care aceasta ar urma să fie instalată, dar și pentru formarea personalului care ar urma să lucreze cu barocamera, care nu se poate face decât în străinătate.
„Barocamera nu este instalată în momentul de față deoarece spațiul respectiv necesită niște modificări structurale și arhitecturale pentru care s-au făcut solicitări de finanțare, dar aceasta nu au sosit până în momentul de față. Intenția de a o instala există, chiar astăzi a avut loc o ședință tehnică în care s-a discutat despre ce mai trebuie făcut, despre avize. A doua problemă este legată de formarea personalului, în sensul că trebuie să fie niște doctori instruiți și niște asistenți. S-au făcut demersuri pentru a se identifica o modalitate de școlarizare, pentru că asta nu se prea poate face decât în afara țării. Barocamera respectivă urmează să fie instalată, dar, în spațiul în care urmează să fie instalată trebuie să fie condiții speciale, trebuie niște modificări arhitecturale, iar pe de altă parte, am făcut demersuri pentru identificarea unor soluții de școlarizare a personalului”, a declarat miercuri, pentru HotNews.ro, medicul Bogdan Oprița, șeful Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Floreasca și purtătorul de cuvânt al unității medicale.
Întrebat de ce aceste demersuri se fac abia acum, la 5 ani de la prima inaugurare „pe hârtie” a celebrei barocamere, Bogdan Oprița a precizat că „S-au făcut demersuri și în trecut, dar nu a fost identificată o soluție viabilă pentru așa ceva, pentru că în România nu există această posibilitate de instruire, și atunci ei trebuie să meargă să fie instruiți în afară. Și am făcut solicitările acestea, au fost discutate, mai departe urmează ca și forurile noastre superioare să identifice o soluție.”
Corpul de Control al Ministerului Sănătății: Barocamera nefolosită niciodată pentru tratamentul marilor arsi, vândută de firma unui apropiat al lui Sorin Oprescu
Un raport al Corpului de control al Ministerului Sanatatii a aratat, în aprilie 2016, că această barocameră nu a fost folosita niciodată, cu toate ca exista un proces verbal de predare-primire și de punere în funcțiune.
Scandalul a izbucnit după ce niciun rănit în incendiul din clubul Colectiv nu a fost tratat în aceasta barocameră, care fusese inaugurată doar „pe hârtie”, dar nu era funcțională.
Barocamera a fost livrată la sfârșitul lunii decembrie 2013 (în mandatul de ministru al Sănătății al lui Eugen Nicolăescu) și achitată 10 zile mai târziu, costul fiind de 3,4 milioane de lei.
În momentul inaugurării, în 2015, Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății la acea vreme, a lăudat echipamentele de ultimă generație, iar Ioan Lascar, șeful secției, s-a mândrit cu capsula specială pentru terapia cu oxigen, despre care spunea că este vitala în cazul pacientilor cu arsuri severe.
La inaugurare, barocamera de la Floreasca a fost prezentată ca fiind cea mai modernă din țară pentru tratarea pacienților arși.
Furnizor a fost firma Gemedica SRL, despre care presa a relatat ca ar fi deținută de un apropiat al lui Sorin Oprescu, Cătălin Galea, cei doi deținînd împreuna Clinica Medicală „Academica”.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății la acea vreme, declara, în anul 2016, că barocamera de la Spitalul Floreasca nu poate fi folosită pentru tratarea arsurilor, ci este dotată pentru tratamente antiîmbătrânire. Potrivit acestuia, barocamera de la Floreasca a fost concepută pentru tratamente antiageing sau pentru tonifierea pielii și în niciun caz pentru tratarea arsurilor grave, scopul pentru care fusese cumpărată.
DNA: Barocamera a fost cumpărată de la o firmă din România la preț de 7 ori mai mare decât o importase acea firmă din Germania
Barocamera de la Spitalul Floreasca face și obiectul unui proces care se judecă la Tribunalul București, în urma acuzațiilor procurorilor Direcției Naționale Anticorupție că aparatura a fost cumpărată de Spitalul Floreasca la un preț de 7 ori mai mare (3,4 milioane de lei) de la o firmă care a importat-o din Germania cu 507.000 de lei. Primul termen al procesului Barocamera a avut loc la Tribunalul București pe 25 septembrie anul acesta.
În dosarul care a vizat dotarea Unității de arși de la Spitalul Floreasca au fost trimiși în judecată Ioan Lascăr, fostul sef al Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul spitalului, Radu Alexandru Macovei, managerul Spitalului Floreasca, la data faptelor, și Marina-Magdalena Gontariu, la data faptei șeful biroului de achiziții al spitalului.
Ministerul Sănătății, condus la acea vreme de Vlad Voiculescu, a trimis, în anul 2016, o sesizare la parchet in acest caz. Prima investigație jurnalistica pe aceasta temă a fost publicată de Gazeta Sporturilor, după incendiul din clubul Colectiv.
În România nu poate fi tratat în siguranță nici măcar un singur pacient „mare ars”, la 3 ani de la Colectiv
România nu are, la 3 ani de la incendiul din clubul Colectiv, condiții pentru a trata nici măcar un singur pacient „mare ars”, o spun chiar medicii care se lovesc de astfel de cazuri. Ministrul Sănătății declara, însă, recent, că în țara noastră sunt 11 paturi de siguranță pentru cazurile grave de pacienți cu arsuri, însă mai mulți medici au explicat, pentru HotNews.ro, de ce paturile la care face referire Sorina Pintea – 6 la Spitalul Floreasca și 5 la Spitalul de Arși din București – sunt departe de a fi sigure pentru acești pacienți. Cheia problemei: lipsa de infrastructură care să permită izolarea perfectă a acestor răniți, în lipsa căreia orice renovare/dotare sunt insuficiente.
Singura soluție realistă pentru marii arși rămâne, în acest moment, transferul la spitale din străinătate. Acesta este și unul dintre puținele lucruri care s-au schimbat după Colectiv: atitudinea față de ei. Anul acesta, Sorina Pintea a aprobat rapid, în câteva cazuri foarte grave, transferul în afara țării.