Sari direct la conținut

32 milioane euro deja virati Romaniei de UE asteapta sa fie cheltuiti. Cheia: baza de date ANOFM cu tinerii someri, inexistenta

HotNews.ro, EurActiv.ro
Siituatia tinerilor NEET, inca neclarificata, Foto: MorgueFile.com
Siituatia tinerilor NEET, inca neclarificata, Foto: MorgueFile.com

Fondurile puse la dispozitie de Comisia Europeana pentru formarea si angajarea tinerilor care nu sunt nici angajati, nici in educatie sau training vor putea fi accesate numai pe baza listelor nominale ale acestora, inregistrati oficial la ANOFM. Baza de date este ¬in curs de realizare¬.

Noul Program Operational Capital Uman contine doua componente dedicate strict tinerilor care nu sunt angajati, nici in educatie sau trining (Not in employment, education or training – NEET), avand un buget total de peste 500 milioane de euro. Acestia, pentru a fi luati in considerare si a fi inclusi in proiecte trebuie sa figureze in situatiile oficiale ale Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca si implicit agentiilor judetene.

Ministerul Fondurilor Europene a lansat in consultare de cateva lunighidurile pentru realizarea de proiecte, avand loc si numeroase consultari cu angajatori si institutii de formare interesate. Potrivit documentelor, dupa ce un proiect a fost evaluat si selectat, pentru a semna efectiv contractul de finantare beneficiarul trebuie sa prezinte lista nominala a tinerilor din categoria NEET pe care ii va prinde in proiect. Lista nu poate fi furnizata decat de ANOFM (respectiv agentiile judetene ale acesteia).

Neoficial, se discuta si posibilitatea ca organizatiile si firmele care elaboreaza proiecte sa identifice singuri o lista de tineri in aceasta categorie si apoi sa ii aduca la Agentiile de ocupare a fortei de munca pentru a se inregistra ca NEET. Aceasta, pentru a nu bloca semnarea contractelor de finantare.

Enigma nationala: cati tineri NEET sunt de fapt?

La solicitarea EurActiv.ro, ANOFM a transmis ca in prezent sunt55.279 someri cu varsta sub 25 de ani inscrisi oficial in evidentele agentiei.Riguros vorbind, acestia nu sunt implicit in categoria NEET, fiindca NEET presupune ca persoana sa nu fie nici intr-un program de educatie sau training la momentul in care este inclusa intr-un posibil proiect european. Atunci cand tinerii s-au inregistrat ca someri nu au fost solicitate si aceste informatii.

Este, totusi, singura ¬vrabie¬ din mana autoritatilor, pe acest segment. Si, cel mai probabil, datele cu care vor porni la drum primele linii de finantare pe Programul Capital Uman (Axele 1 si 2), pentru a nu se intarzia prea mult lansarea lor.

Pe de alta parte, in documentul oficial – Programul Operational Capital Uman se mentioneaza ca numarul estimat al tinerilor NEET la nivel nationale este de peste 400.000, asadar tinerii someri inregistrati pana in prezent sunt putin peste 10% din cei care ar putea fi inclusi in proiectele de formare si incadrare profesionala.

Extras din Ghidul solicitantului, in consultare la Ministerul Fondurilor Europene:

In Romania, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in 2013 s-a estimat ca numarul tinerilor neidentificati NEETs a fost de 441.000 de persoane, dar este imposibil de realizat o descriere a grupurilor tinta, neexistand in prezent nicio baza de date la nivel national cu privire la aceasta categorie de tineri.

In paralel, asa cum a transmis ANOFM pentru EurActiv.ro,aceasta baza de date care ar trebui sa contina cu rigurozitate informatii despre tinerii NEET din tara este in curs de realizare si se va finaliza spre sfarsitul anului.

Din raspunsul ANOFM:

Pentru a identifica tinerii care nu sunt nici in educatie, nici incadrati in munca si nici participanti la programe de formare (NEETs), ANOFM implementeaza un proiect finantat din FSE, in cadrul POSDRU 2007-2013, „Chance4NEETS” POSDRU/180/4.1/S/155257¬, proiect prin care ANOFM isi propune crearea unei baze de date cu tinerii NEETs pentru cuprinderea acestora in masuri active in vederea ocuparii.

Cum se va face?

Proiectul mentionat, Chance4NEETS a inceput in luna martie si se va incheia in decembrie 2015. Registrul care sa reprezinte exact categoria NEET se va constitui prin combinarea mai multor baze de date, precum cele existente la Ministerul Educatiei, Ministerul Administratiei – evidenta populatiei,

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro