4.000 de meniuri pentru dineurile de stat franceze, scoase la licitație. „Incident diplomatic” cu Barack Obama, care a cerut brânză
O colecție de meniuri pentru dineurile de stat franceze, care urmează să fie vândute la licitație, oferă o perspectivă unică asupra a 150 de ani de istorie diplomatică și gastronomică, de la mâncarea pentru dictatori până la graba bucătarilor francezi de a se adapta la preferința lui Barack Obama pentru brânză, scrie miercuri AFP.
Cele peste 4.000 de meniuri au fost expuse la Paris, înainte de a fi scoase la licitație vineri, cel mai vechi dintre ele fiind de pe vremea unui dineu imperial oferit de Napoleon al III-lea în 1868 și care are câteva pete de vin de la acel eveniment.
Meniurile oferă o imagine asupra regalității, a oamenilor de stat și a dictatorilor, de la John F. Kennedy și Nelson Mandela la Saddam Hussein și Vladimir Putin – până la masa somptuoasă de la Versailles, de anul trecut, organizată în cinstea regelui Charles al III-lea.
Acestea au fost colecționate în mod obsesiv de un bucătar din Lyon, Christophe Marguin, care le-a scos la vânzare prin intermediul casei de licitații Millon, cu estimări cuprinse între 10 și 1.500 de euro (1.600 de dolari) pe lot.
Unele sunt imprimate pe mătase, iar unul dintre aceste meniuri, pentru președintele american Jimmy Carter, prezintă o litografie originală a pictorului Marc Chagall.
Meniurile fac aluzie la logistica complexă care înconjoară momentele diplomatice – cum ar fi aniversarea din 2014 pentru împlinirea a 70 de ani de la debarcarea din Ziua Z, când președintele de atunci, Francois Hollande, a trebuit să se grăbească de la o masă cu Obama la alta cu Putin.
După ce s-a bucurat de o salată de homar albastru și de biban de mare la grătar, Obama a dat peste cap sincronizarea delicată cerând un tip de brânză care nu se afla în meniu, „aproape provocând un incident diplomatic”, a declarat, pentru AFP, Pierre Marquis, expert în cadrul Cabinetului Poulain, care asistă la licitație.
Această logistică pălește în comparație cu dineul pentru 23.000 de primari locali, organizat în grădinile Tuilerie, la 1900, care a necesitat șapte kilometri de față de masă, 125.000 de farfurii, 600 de bucătari, 2.200 de servitori, 2.000 de kilograme de somon, 1.200 de litri de maioneză și 39.000 de sticle de vin.
„Vedem evoluția relațiilor internaționale. Vizitele de la sfârșitul secolului al XIX-lea erau mult mai rare, așa că erau evenimente excepționale, cu mai multe mese la Elysee, uneori la Versailles… adesea cu parade militare și un program de operă sau teatru”, a precizat Pierre Marquis.
Două opțiuni de meniu pentru Regina Elisabeta
Unele meniuri poartă mesaje subtile. În 1897, când Franța încerca să asigure relații strânse atât cu Rusia, cât și cu Marea Britanie, dineul pentru țarul rus Nicolae al II-lea a inclus atât sturion din Volga, cât și „Ananas a la Victoria” – un desert cu ananas numit după regina britanică.
Președintele francez este cel care are de obicei decizia finală în privința meniului, dar există un schimb de replici pentru a se asigura că acesta se potrivește gusturilor invitaților.
Într-o vizită, Reginei Elisabeta a II-a i s-au oferit două opțiuni de meniu – cu foie gras sau fără – pentru ca fiul ei, Charles, care este preocupat de mediu, să nu se simtă jignit. „Dar regina a fost cea care a decis și, în mod clar, îi plăcea foie gras, așa că a rămas în meniu”, a spus Marquis.