Sari direct la conținut

5 reguli despre cum sa scapi de crizele financiare pe firma

1) Regula sumei tampon

Principala regula pe care o vad in evitarea crizelor financiare – NICIODATA NU RAMAI CU ZERO LEI IN CONT, ORICAT DE NEAGRA E SITUATIA.

Explicatia e simpla: intotdeauna poate fi mai rau, intotdeauna poate aparea o cheltuiala mai stringenta decat precedenta. Astfel ca de la un plafon minim incolo ar trebui sa existe un refuz la nivel de nesimtire pentru orice plata. Rulajul intr-o firma este ca sangele intr-un corp omenesc. El trebuie sa curga in mod constant. In momentul in care nu mai ai nimic in cont, depinzi de altii. In momentul in care pastrezi cu disperare suma tampon, poti oricand sa mai strecori 2-3 picaturi in corp bolnav.

Aici se ajunge insa cu o filozofie financiara minima.

2) Regula transferului bancar

Suntem in 2008, nu mai lucram cu op-uri in banci, exista internet banking, de unde poti lucra foarte bine cu cifrele de care dispu. Intotdeauna esti la curent cu banii care intra si banii care ies, calculele ti le poti face singur. Refuzi platile cash cat poti de mult, oricat de mici ar fi sumele. Cu cat automatizezi treaba mai mult cu atat mai bine.

3) Firma mica vs firma mare

In conditii de criza, toti furnizorii carora le datorezi bani or sa inceapa sa te preseze. Aici ii imparti in 2 categorii. Firmele mici, care se crizeaza, te suna, isi vor banii. Poti primi de la ei somatii de plata chiar si pentru intarzieri de 2 zile, te vor ameninta cu judecata. Din fericire, regula no. 1 cu privire la nerespectarea termenelor de plata – spune ca in Romania nu poti da pe cineva chiar peste noapte in judecata. Pana intri pe rol, s-ar putea ca tu sa scapi din criza financiara. Scopul tau este sa castigi ceva timp.

Firmele mari, la sume mici vor si uita ca ai sa le dai bani. Te vor cauta intr-un final si iti vor spune ca apari in baza lor de date cu factura neplatita.

ATENTIE!!! Aproape nimeni din tara asta, in relatie furnizor/client, nu plateste penalitatile. Ele sunt in contracte mai mult ca sa te oblige la plata “mai rapida” a datoriilor. Dar, legat de penalitati, intervine regula no. 1 cu privire la nerespectarea termenelor de plata, si anume – in putine cazuri ajungi la judecata.

Scopul tau ramane acelasi – sa castigi timp.

4) Regula prioritizarii platilor (Cut your loses)

O afacere reprezinta doar o problema de prioritati. In cazul in care crizele financiare apar, trebuie sa iti calculezi urgent care iti sunt prioritatile. Afacerile raman afaceri, scopul tau este sa castigi timp ca firma sa ramana in picioare. Asta presupunand ca in firma respectiva cheltuielile nu au luat-o absurd la vale, ignorand potentialul incasarilor. Prioritizarea o faci in functie de CAT DE MULTI POTI INTARZIA CU PLATILE.

5) Regula sinceritatii

In situatii de criza este buna sinceritatea sau nu?

Este un raspuns care nu poate avea valoare indiviza. Important este sa mentii un rulaj satisfacator iesirii din criza. Cu orice mijloace. Furnizorii tai ii poti anunta ca ai mici probleme de rulaj si ca s-ar ptuea sa intarzii cu platile. Celor care te preseaza, ii tii continuu la curent, in caz de blocaj financiar. In acest ultim caz este necesara o sinceritate dezarmanta cateodata, pentru ca mult mai mult rau faci daca promiti termene si nu le respecti. In rest, activitatea trebuie sa mearga mai departe.

Citeste integral si dezbate pe blogul Succes Dublu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro