Sari direct la conținut

6 mii de copii pot fi adoptati de familii din Romania

Adevarul

In fiecare judet, Directiile pentru Protectia Copilului si cele de Asistenta Sociala se vor uni

Pana la inceputul anului viitor, in fiecare judet si in municipiul Bucuresti, Directiile pentru Protectia Copilului si Directiile de Asistenta Sociala se vor uni intr-o singura institutie pentru „a se sprijini familia in ansamblul ei”, a declarat Gabriela Coman, secretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie.

De asemenea, se va infiinta si o institutie cu rol de observator al respectarii drepturilor copilului. In acest an au fost inchise 9 institutii pentru protectia copilului de tip vechi (gen centre de plasament), iar in perioada urmatoare se vor inchide alte 10 astfel de institutii, urmand ca peste 1.000 de copii sa locuiasca in casute si apartamente de tip familial. Alti 1.

800 de copii cu varste sub 2 ani urmeaza sa fie incredintati asistentilor maternali. La ora actuala, in tara noastra sunt 6 mii de copii adoptabili. Adoptiile pot fi facute doar la nivel national intrucat, din luna februarie a acestui an, au fost stopate toate procedurile de adoptie internationala.

Numarul cererilor de adoptie depuse de cetatenii romani, potrivit secretarului de stat Gabriela Coman, sunt in crestere, fiind inregistrate in jur de 400 de cereri la momentul actual. Un numar de 1.

079 de copii sunt incredintati deja unor familii din Romania, in vederea adoptiei, urmand ca, pana la sfarsitul lunii august, ei sa fie adoptati daca respectivele familii dovedesc ca pot avea grija de copii. In ceea ce priveste reluarea adoptiilor internationale, in anumite cazuri speciale este nevoie de modificarea legilor existente acum in Romania.

„Premierul a pus problema reluarii adoptiilor internationale in cazul copiilor cu handicap sever sau cu alte boli grave, copii ce se afla la tratament in tari straine. In masura in care noi vom identifica aceste cazuri si vom analiza problematica medicala, copiii vor putea fi adoptati in strainatate doar daca se va elabora o legislatie speciala”, a mai spus secretarul de stat Gabriela Coman.

Uniunea Europeana se opune cu vehementa intentiilor Romaniei de a relua adoptiile internationale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro