Sari direct la conținut

9 alimente care ne îmbătrânesc înainte de vreme și ar trebui consumate cu prudență

HotNews.ro
la birou alimente nesanatoase
Prezente în alimentele procesate (prăjituri, patiserie, fast-food), grăsimile trans provoacă inflamație și stres oxidativ, contribuind la îmbătrânirea prematură atât a pielii cât și a organelor interne! FOTO: Damrong Rattanapong | Dreamstime.com

Hrana este, desigur, combustibilul care asigură supraviețuirea. Însă dincolo de toți nutrienții pe care alimentele îi aduc în organism, fiecare aliment în parte poate fi, în anumite condiții, dăunător. Și este vorba aici despre diferite afecțiuni sau intoleranțe de care suferă o persoană, situații în care se recomandă consumul cu prudență al unor alimente sau chiar totala lor interzicere. Dincolo de cazurile acestea, unele alimente pot avea efecte negative asupra sănătății și stării de bine, efecte la care poate nici nu v-ați gândit. De exemplu, există alimente și obiceiuri alimentare care pot contribui la îmbătrânirea prematură, efectele negative ale consumului regulat al acestora manifestându-se asupra sănătății pielii și metabolismului. Iată cele mai comune alimente care ne aduc îmbatânirea înainte de vreme. 

1. Zahărul și dulciurile rafinate

Dușman redutabil al sănătății, zahărul – consumat în exces – poate duce la glicare, proces prin care moleculele de zahăr se leagă de proteine, afectând colagenul și elastina din piele. Ca urmare a diminuării depozitelor de colagen și elastină, pielea începe să-și piardă elasticitatea și prin urmare apar ridurile. O revizuire a mai multor studii privind impactul zahărului asupra corpului, creierului și comportamentului a evidențiat faptul că un consum excesiv poate declanșa neuroadaptări în sistemul de recompensă, care decuplează comportamentul alimentar și nevoile calorice, ducând la supraalimentare compulsivă.

2. Grăsimile trans

Prezente în alimentele procesate (margarină, biscuiți, prăjituri, patiserie și fast-food), grăsimile trans provoacă inflamație și stres oxidativ, contribuind la îmbătrânirea prematură atât a pielii cât și a organelor interne! Despre margarină – care este „ascunsă” în multe alimente procesate – mai trebuie știut că ea crește nivelul de colesterol „rău” și îl scade pe cel „bun”, consumul ei fiind legat de bolile de inimă și accident vascular cerebral, afecțiuni care pot oferi un aspect îmbătrânit.

3. Carnea procesată

Mezelurile, cârnații, șunca, toate acestea sunt delicioase dar periculoase, fiind sărate și/sau afumate, ca să reziste mai mult timp. Sodiul și conservanții provoacă inflamații care pot uza corpul atât la interior cat și la exterior. Puțină inflamație este bună, pentru ca ajută celulele să se vindece, însă prea mult poate provoca boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. În plus, excesul de sare duce la retenție de apă, la hipertensiune și la un aspect umflat al pielii. Toate acestea afectează sănătatea și accelerează procesul de îmbătrânire.

4. Prăjelile

Marea diferență între o plăcintă și o gogoașă, între carnea la cuptor și un șnitel, este acea baie de ulei încins. Care nu doar că rumenește alimentele și le face savuroase, dar promovează producerea de radicali liberi sau molecule instabile care dăunează altor molecule din celulele organismului și adaugă pielii ani în plus. Carnea bine rumenită – ca să nu spunem carbonizată – creează produse finale de glicație avansate care „inflamează” corpul și declanșează boli de inimă și diabet.

5. Carbohidrații rafinați

Pâinea albă, pastele și orezul alb pot duce la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce contribuie la inflamație și la degradarea colagenului din piele.

6. Mâncărurile picante

Unele persoane sunt iubitoare ale gustului iute, picant. Însă mâncarea condimentată face ca vasele de sânge să se dilate și chiar să se rupă, ceea ce duce la urme vineții pe față. Dacă suferiți de rozacee (afecțiune frecvent întâlnită la femei după menopauză) consumul de mâncăruri picante o vor accentua. De asemenea, ele cresc temperatura corpului, veți transpira mai mult pentru că organismul încearcă să-și regleze temperatura, iar când transpirația se amestecă cu bacteriile de pe piele, acest lucru poate provoca erupții și pete.

7. Preparatele congelate

Din lipsa timpului, există adesea tentația de a vă mulțumi la cină cu un preparat congelat făcut rapid la cuptor sau la microunde. Ei bine, un astfel de preparat poate conține jumătate din doza zilnică de sare dintr-o dietă sănătoasă. Prea multă sare vă va face să beți mai multă apă decât în mod normal, mai multă decât au organele nevoie. Apa suplimentară se va deplasa spre locuri din corp în care este mai puțină sare, cum ar fi fața, mâinile și picioarele, făcându-le să arate umflate.

8. Alcoolul

Puternic diuretic, alcoolul deshidratează pielea și provoacă inflamație. Paharul de apă băut cu poftă dimineața, după o noapte de distracție stropită din belșug cu alcool, va hidrata mai întâi organele, nu pielea. Iar o piele uscată nu va putea apăra împotriva apariției ridurilor. Este știut că alcoolul afectează ficatul, organ responsabil de detoxifierea organismului, ceea ce poate duce la acumularea de toxine și la îmbătrânirea prematură. De altfel, un studiu realizat în 2022 cu privire la asocierea dintre consumul de alcool și îmbătrânirea biologică accelerată, a concluzionat că legatura dintre cele doua este una consistentă. Asocierile fenotipice pozitive dintre consumul de alcool și îmbătrânirea creierului și epigenetică sugereaza că consumul de alcool se reflecta in biomarkerii care prezic îmbătrânirea timpurie și mortalitatea. Cu toate acestea, natura precisă a acestei relații rămâne de identificat în studiile viitoare.

9. Siropul de porumb

A fugi de zahăr alegând în locul lui un îndulcitor cum este siropul de porumb, nu este nicio afacere. Și asta pentru că siropul de porumb (cu care sunt îndulcite unele sucuri și băuturi din fructe) are un conținut ridicat de fructoză. Pe lângă multe alte deservicii pe care le face sănătății, interferează cu capacitatea corpului de a folosi cuprul, care ajută la formarea colagenului și elastinei, cele care mențin pielea sănătoasă. Cât despre sucurile și băuturile energizante, bogate în zahăr, de care trebuie neapărat să amintim, cu cât vor fi consumate mai multe, cu atât mai repede vor îmbătrâni celulele din țesuturi.

Iar dacă aveți cumva impresia că siropul de agave este varianta câștigătoare, vă înșelați. Chiar dacă este mai bun decât îndulcitorii artificiali, siropul de agave este 90% fructoză, un tip de zahăr care poate fi descompus doar în ficat. Când ficatul este suprasolicitat, transformă fructoza în grăsimi și produce mai mulți radicali liberi, compuși care dăunează celulelor. Într-un articol despre intoleranța la fructoză, se arată că formele mai severe de intoleranță la fructoză, numită intoleranță ereditară la fructoză, dau simptome încă din copilărie. Fără tratament, cei afectați de intoleranța ereditară pot dezvolta complicații care pun viața în pericol, cum ar fi insuficiența hepatică și renală.

Mereu tânăr nu se poate, dar bătrân cât mai tarziu e posibil

Pentru a încetini procesul de îmbătrânire este recomandată adoptarea unei diete echilibrate, bogată în fructe, legume, proteine sănătoase și grăsimi nesaturate. De asemenea, menținerea unui stil de viață activ, hidratarea adecvată și evitarea factorilor de stres sunt importante pentru a promova o sănătate optimă și o îmbătrânire sănătoasă.

Sursă foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro