Press report: O firmă din România și-a luat înapoi asfaltul turnat pe o stradă. Armata Română și „rezerva” ei de putinism și conspirație. Familie de milionari din Iași, încolțită de ANAF pentru venituri nejustificate. Prețul energiei închide hotelurile din Bihor
O firmă din România și-a luat înapoi asfaltul turnat pe o stradă ● Familie de milionari, încolțită de ANAF pentru venituri nejustificate. Bani plimbați cu sacoșa, împrumuturi de la pensionari și persoane fără venit ● Judecătorii decid la apel să-i dea dreptate lui Ludovic Orban, care l-a acuzat pe pesedistul Iulian Iancu că este “omul Gazprom” ● Români ai Planetei. Oameni care au învins obstacolele și au reușit ● 3 propuneri prin care Banca Mondială pune la încercare guvernul privind reforma pensiilor ● Când trotinetele electrice împrăștie haos și ură prin București ● Jocurile PSD împotriva lui Dîncu sau jocul lui Dîncu pentru Rusia? ● Cine mai numără în România infecțiile intraspitalicești? ● Armata Română și „rezerva” ei de putinism și conspirație. Mesajele unui fost locotenent-colonel către oculta mondială ● „Declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față cea a SUA” ● Prețul energiei pune pe butuci industria ospitalității din Bihor, obligată să își reducă activitatea
O firmă din România și-a luat înapoi asfaltul turnat pe o stradă
Câteva zeci de metri de asfalt, de pe o stradă din orașul Aninoasa, județul Hunedoara, au fost decopertați la puțin timp după ce au fost turnați. Totul pentru că două societăți, care au introdus canalizarea și magistrala de apă pe respectiva stradă, nu s-au înțeles asupra prețului asfaltării, cerut de o a treia firmă.
Drupo a decopertat strada după asfaltare
O firmă din Hațeg și una din Deva – Pro Metal și Metal Prod, au câștigat contractele pentru apă, respectiv canalizare. Bucata de drum pe unde au fost intorduse rețelele de apă și canalizare e la acest moment decopertată. Cei de la Drupo au luat asfaltul turnat, din cauza faptului că cele două firme nu au fost de acord cu prețul.
”Cele două firme s-au înțeles să pună jumătate jumătate să asfalteze înapoi strada. Lucrarea fiind finalziată, toate bune. Ei, cele două firme, după asfaltarea străzii, nu s-au înțeles la prețul asfaltului. Firma care a făcut lucrarea de asfaltare a venit și și-a luat asfaltul. După ce a fost finalizată, a venit și a rașchetat jumătate de asfalt care l-a pus și a spus firmei cu magistrala de apă, refeceți voi”, a declarat primarul orașului Aninoasa, Nicolae Dunca, scrie Gazeta de dimineață.
Familie de milionari, încolțită de ANAF pentru venituri nejustificate. Bani plimbați cu sacoșa, împrumuturi de la pensionari și persoane fără venit
ANAF a găsit bani care nu pot fi justificați în conturile Gabrielei Brînză, soția omului de afaceri Cornel Brînză, patronul firmei Con Ted Company SRL. Pentru veniturile nejustificate, Fiscul a calculat impozit datorat de 231.000 euro și a pus sechestru pe clădirile deținute de Gabriel Brînză pe strada Atelierului nr. 1.
Și fiica familiei Brînză, Andreea, a fost prinsă cu venituri nejustificate. Gabriela Brînză contestă în instanță acțiunea Fiscului și, pentru a justifica veniturile, susține că a primit bani cash de la diverse persoane. Un anume Solomon Marcu, care nu locuiește în România și care este născut ba în 1946, ba în 1948, i-ar fi returnat Gabrielei Brînză un împrumut de 1.000.000 de euro.
Tot bani cash, 300.000 de euro, ar fi primit de la tată, care nu avea însă venituri, sau 500.000 de euro de la soacră prin intermediul soțului. Firma lui Cornel Brînză, Con Ted Company SRL, derulează mai multe contracte publice în special cu Primăria Iași. Omul de afaceri a controlat și firma Ted Construct SRL, care s-a dezintegrat pe fondul unei anchete a DIICOT, care investiga mai multe operațiuni financiare fictive, scrie 7Iași.ro.
Judecătorii decid la apel să-i dea dreptate lui Ludovic Orban, care l-a acuzat pe pesedistul Iulian Iancu că este “omul Gazprom”
În ianuarie 2019, o instanță a Secției a V-a Civilă de la Tribunalul Bucureşti hotăra că preşedintele de atunci al PNL, Ludovic Orban, trebuie să-i plătească deputatului PSD (de la acea vreme) Iulian Iancu daune morale de 20.000 lei, după ce liberalul l-a acuzat pe pesedist că este „omul companiei Gazprom” şi că „torpilează” construcţia conductei de gaze BRUA (Bulgaria- România- Ungaria-Austria). Sentința a fost atacată cu apel de fostul lider liberal, ajuns între timp șeful formațiunii Forța Dreptei. Zilele trecute, Curtea de Apel București a decis să-i dea dreptate lui Ludovic Orban, să schimbe în tot sentința Tribunalului București și să respingă ca neîntemeiată acțiunea formulată de Iulian Iancu, în prezent membru al Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Decizia mai poate fi atacată cu recurs, scrie JustNews.ro.
Români ai Planetei. Oameni care au învins obstacolele și au reușit
Mă plimbam pe străzile Vienei, era răcoare, o dimineață de iarnă, chiar înainte de Crăciun, când cineva s-a oprit în fața mea și m-a salutat în limba română. Mă auzise vorbind la telefon și cuvintele mele plutind în aerul străzii l-au oprit în loc. Unde vreți să ajungeți, m-a întrebat? Vă conduc eu! Și acum, când scriu aceste rânduri, ochii mi se umplu de lacrimi. Pentru că întâlnirea aceea avea să se înfigă adânc în memoria sufletului meu. A fost și ceva straniu cu ea, am să vă povestesc de ce.
Înainte să plec spre Viena trimisesem o scrisoare către conducerea Palatului Schönbrunn în care ceream sprijinul pentru documentarea unui reportaj la palat. Printre altele, mă rodea și întrebarea dacă, acum, după 200 de ani de când Dinicu Golescu vizitase Viena și descoperea că „e mai bine să fii îngrijitor la Schönbrunn decât boier în Țara Românească”, mai e la fel, scrie PressHub.
3 propuneri prin care Banca Mondială pune la încercare guvernul privind reforma din PNRR a pensiilor
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat luni, la Parlament, soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile. Banca Mondială a propus cele trei soluții de reformă a sistemului de pensii din calitatea sa de consultant oficial al Ministerului Muncii.
Soluțiile BM, anunțate de ministrul Marius Budăi sunt simple, dar au o mare problemă.
Sunt simple: să țină cont de contributivitate, să aibă un stagiu minim de plată şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului.
Problema: aceste trei sugestii sunt în contradicție cu legislația actuală, care permite pensii mai mari decât venitul salarial și, pentru anumite categorii, nu ține cont de contributivitate, iar vechimea pare uneori stabilită arbitrar de către legiuitor, scrie Curs de Guvernare.
Când trotinetele electrice împrăștie haos și ură prin București
Trotinetele electrice sunt dovada cea mai simplă a haosului din capul bucureștenilor. Nu știu alții cum sunt, dar a alege praful de neghina unora din capul contemporanilor noștri e lucru imposibil. Să mă explic, că asta vreau. Nu poți să treci pe trotuar de trotinete. Pare un balet caraghios felul în care sunt parcate. Este o pacoste cum sunt parcate. Niciun discernământ în parcare. Omul a călărit trotineta și brusc i-a venit s-o abandoneze și o lasă în mijlocul trotuarului, în chiar toiul străzii. E ca și cum brusc s-a oprit și dă-o dracului, hai s-o abandonez. Rar văd așezare pe lângă vreun zid, scrie B365.ro.
Jocurile PSD împotriva lui Dîncu sau jocul lui Dîncu pentru Rusia?
Atunci când a vorbit despre „imposibilitatea colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei” fostul ministru a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi o situație de criză la vârful sistemului care asigură siguranța națională. S-ar putea înțelege că la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării există divergențe serioase în privința celui mai arzător subiect care se discută acolo: agresiunea rusă în Ucraina.
Rusia se poate lesne folosi de ideile fostului ministru al Apărării care indică o contradicție la vârful statului în ce privește politica externă a țării. Această sugestie vine, de altfel, după declarația care a declanșat nemulțumirea președintelui Klaus Iohannis: „războiul din Ucraina va mai continua și singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, scrie DW.
Cine mai numără în România infecțiile intraspitalicești?
Diferența dintre viață și moarte în spitalele românești depinde și de combaterea infecțiilor intraspitalicești, spune comunitatea Declic. După ce părinți din Cluj-Napoca au acuzat un spital de moartea copiilor lor, organizația cere, din nou, raportarea corectă a infecțiilor nosocomiale.
Infecție nosocomială = infecție luată din spital (infecție intraspitalicească / infecție asociată asistenței medicale).
Organizația Declic a protestat vineri la Cluj, în săptămâna în care premierul Nicolae Ciucă îi cerea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, plecat în Cuba, „concluzii concrete” și un plan național de combatere a infecțiilor nosocomiale.
Anterior, părinți ai nou-născuților care au murit la Spitalul Județean de Urgență din Cluj semnalaseră, într-o conferință de presă citată de Adevărul și organizată de deputatul Emanuel Ungureanu, mizeria și neglijența care ar fi dus la moartea copiilor lor din cauza unor „infecții intraspitalicești tratate necorespunzător”, scrie Europa Liberă.
Armata Română și „rezerva” ei de putinism și conspirație. Mesajele unui fost locotenent-colonel către oculta mondială
Cât de răspândite sunt curentul suveranist și predispoziția de a crede în conspirații în rândul militarilor, mai ales după pandemie și izbucnirea războiului din Ucraina?
Ofițerii români tineri sunt instruiți astăzi diferit față de predecesorii lor. O parte din generația celor din urmă se exprimă însă vocal și preia nestingherită din propaganda și dezinformarea Rusiei. PressOne a încercat să afle de ce.
D. a fost locotenent colonel în Armata Română, până la începutul anilor 2000, când a decis să iasă la pensie, cu toate beneficiile – de la vârstă la venituri – pe care le oferă sistemul pentru această categorie profesională. D. este o persoană reală, fost militar de carieră și actual autointitulat „patriot devotat”. Astăzi, la 67 de ani, e o prezență constantă la mitingurile AUR.
D. citește în mod constant Evenimentul Zilei, iar restul informațiilor și le ia direct din Whatsapp, din grupurile de „suveraniști” care, crede el, scot adevărul la lumină și spun lucrurilor pe nume. Se declară un fan al Mareșalului Ion Antonescu și „un apărător” al tradițiilor românești. Îl simpatizează pe europarlamentarul Cristian Terheș, iar România, așa cum o vede el, e o victimă a intereselor străine și „nu neapărat” a corupției interne, scrie PressOne.
„Declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față cea a SUA”
Iulia Joja, profesor adjunct la Universitatea Georgetown, specializată în securitatea europeană și a Mării Negre, explică pentru PRESShub de ce au fost controversate declarațiile recente ale ministrului Apărării, Vasile Dîncu, privind războiul din Ucraina.
Iulia Joja susține că declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față de cea a Statelor Unite ale Americii și față de cea a celorlalte puteri aliate: „Nici Germania, nici Franța nu au spus că ar trebui să se negocieze ceva fără Ucraina. În general, poziția comună a statelor aliate este aceea că nimic nu se va întâmpla fără Ucraina când vine vorba de negocieri în numele ei”, scrie PressHub.
Prețul energiei pune pe butuci industria ospitalității din Bihor, obligată să își reducă activitatea
După pandemie, altă nebunie! SC Turism Felix, cel mai mare operator de profil din Bihor, își închide de luna viitoare majoritatea hotelurilor din stațiunea Băile Felix. Măsura va fi menținută până la sărbătorile de iarnă, pentru a reduce costurile cu energia, care riscă să-i înghită profiturile.
„Niciodată nu am fost într-o astfel de situație. E chiar mai rău decât în timpul pandemiei. Noi am lansat în piață servicii la tarife majorate cu 15-20%, în timp ce costul energiei s-a dublat și continuă să crească”, spune directorul Florian Serac, scrie Bihoreanul.