Sari direct la conținut

Bill Gates a promis 1,2 miliarde de dolari pentru eradicarea definitivă a poliomelitei

HotNews.ro
Bill Gates, Foto: Ray Tang-LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Bill Gates, Foto: Ray Tang-LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Fundația Bill și Melinda Gates a promis duminică 1,2 miliarde de dolari pentru a ajuta la eradicarea definitivă a poliomielitei de pe planetă, în cadrul unei conferințe internaționale pe teme de sănătate care a avut loc la Berlin, transmite AFP.

„Eradicarea poliomielitei este realizabilă. Dar boala rămâne o amenințare (…)”, a declarat Bill Gates, copreședintele fundației, care a vorbit prin videoconferință la Summitul Mondial al Sănătății din capitala germană.

Banii vor fi donați Inițiativei Globale de Eradicare a Poliomielitei (GPEI), un parteneriat public-privat al cărui obiectiv este eliminarea poliomielitei, boală pentru care există un vaccin, până în 2026.

Această boală extrem de contagioasă, care invadează sistemul nervos și poate provoca paralizii permanente, afectează cel mai adesea copiii cu vârsta sub cinci ani. Dar oricine care nu este vaccinat o poate lua.

De la lansarea sa în 1988, Inițiativa a contribuit la reducerea cazurilor de poliomielită cu peste 99% la nivel mondial și a prevenit peste 20 de milioane de cazuri de paralizie, a precizat fundația într-un comunicat.

Pakistanul și Afganistanul sunt singurele două țări în care poliovirusul sălbatic, cea mai cunoscută formă a virusului, rămâne endemic. Dar două țări africane, Malawi și Mozambic, au detectat, de asemenea, cazuri de poliomielită „de import” pe teritoriul lor în 2022.

„În ciuda progreselor istorice din ultimii ani, întreruperile în vaccinarea sistematică, dezinformarea cu privire la imunizare, tulburările politice și tragicele inundații din Pakistan din 2002 evidențiază urgența finalizării eforturilor de combatere a poliomielitei”, a transmis fundația.

Un alt fapt „îngrijorător” este că recent au fost detectate variante ale virusului în țări din care boala dispăruse, precum Statele Unite și Marea Britanie recent, subliniază sursa citată.

Din GPEI fac parte Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (Unicef), Rotary International și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. Inițiativa este finanțată de parteneri publici, privați și de bănci de dezvoltare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro