Sari direct la conținut

Înfrângerile forțelor ruse în Ucraina îi înfurie până și pe oficialii pro-Kremlin

HotNews.ro
Andrei Kartapolov (stanga), alaturi de alti doi generali rusi, Foto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia Images
Andrei Kartapolov (stanga), alaturi de alti doi generali rusi, Foto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia Images

Ultimele înfrângeri din Ucraina ale trupelor ruse au dat naștere unor izbucniri surprinzătoare de furie în rândul elitei ruse, încă favorabilă războiului, dar exasperată de lipsa de eficiență și de comunicare a armatei, unii mergând până la a cere executarea unor oficiali militari, potrivit AFP.

Până la eșecurile în serie din septembrie, criticile la adresa armatei erau rare în arena publică, deoarece ofensiva împotriva Ucrainei era prezentată ca o misiune patriotică sacră, în timp ce denigrarea forțelor rusești a devenit pasibilă de pedepse grele cu închisoarea.

În timp ce nimeni din așa-zisa elită pro-Putin nu pune la îndoială înțelepciunea punctului de vedere al Moscovei sau atacul asupra vecinului său, înfrângerile militare și eșecul de a mobiliza sute de mii de rezerviști au determinat personalități publice, de obicei docile, să atace ierarhia militară.

Miercuri, șeful comisiei de apărare a Camerei inferioare a parlamentului a declarat că armata ar trebui „să înceteze să mai mintă”, în timp ce în conferințele sale zilnice se laudă că a provocat pierderi uriașe forțelor ucrainene, fără a menționa retragerile sale.

„Oamenii știu. Oamenii noștri nu sunt proști. Și ei văd că nu vrem să le spunem nici măcar o parte din adevăr. Acest lucru poate duce la pierderea credibilității”, a declarat Andrei Kartapolov, un fost general, la emisiunea online a lui Vladimir Soloviov, prezentator vedetă și figură ultrapatriotică din sfera mediatică rusă.

Vladimir Soloviov spune ca ucrainenii ataca cu pofta si veselie Foto: Captura video

„Împușcă-te”

Comentatorul sancționat de UE nu s-a lăsat mai prejos în această săptămână, afirmând că unii din comandamentul militar ar meritau un pluton de execuție.

„Vinovații trebuie pedepsiți, nu avem pedeapsa cu moartea, din păcate, deși pentru unii ar fi singura soluție. Nu au nici măcar simțul onoarei de ofițeri, pentru că nici măcar nu se împușcă singuri”, a răbufnit Soloviov în microfon, înainte de a-și freca îndelung ochii, dezamăgit.

Un alt exemplu, Alexandre Kots, un reporter de război vedetă al ziarului Komsomolskaia Pravda, a declarat pe canalul său Telegram că „nu vor fi vești bune (de pe front) în viitorul apropiat”.

Virulența comentariilor unora și sentimentul defetist al altora este cu atât mai izbitoare cu cât Vladimir Putin a decretat anexarea a patru regiuni ucrainene, eveniment sărbătorit printr-un mare concert în Piața Roșie, unde liderul Kremlinului a spus în fața unei mulțimi care flutura steaguri rusești: „Victoria va fi a noastră”.

Bineînțeles, nicio critică nu îl vizează pe atotputernicul șef de stat și nici pe ministrul său al apărării, Serghei Șoigu. Dar când stăpânul Ceceniei, temutul Ramzan Kadîrov, a atacat generali ruși, a cerut folosirea armelor nucleare și a insinuat că președintele rus a fost dezinformat, Kremlinul a trebuit să reacționeze.

Soldați ruși în orașul Samara Foto: DreamsTime

„Sabotaj”

„În momentele dificile, emoțiile trebuie excluse (…) Preferăm să facem evaluări măsurate și obiective (ale situației)”, a răspuns Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției.

În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, acesta a trebuit să recunoască public „greșelile” făcute în timpul mobilizării, în fața avalanșei de cazuri documentate de persoane inapte pentru luptă care au fost chemate să se alăture trupelor de pe front.

Distrusă în mare parte de represiunea din ultimii doi ani și de încarcerarea liderului său Alexei Navalnîi, opoziția, care operează în principal din străinătate, dorește să încerce să se restructureze în Rusia, sperând să profite de nemulțumirea populară sau să o alimenteze.

„Milioane de oameni rămân în Rusia, sunt ostatici ai lui Putin și nu vor să lupte. Acești oameni își dau seama treptat că este nevoie de acțiune”, a declarat Leonid Volkov, un apropiat al lui Navalnîi, anunțând pe YouTube că reactivează o rețea de activiști în regiunile rusești.

„Această luptă poate lua diferite forme, cu diferite niveluri de risc: putem disemina informații, putem oferi asistență juridică, putem face muncă voluntară sau putem sabota activitatea posturilor de poliție militară, dintre care unele ard foarte bine”, a insistat el.

–––––

Informațiile de joi privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe Hotnews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro