Sari direct la conținut

Doi pacienţi infectaţi cu virusul West Nile au murit la Brăila

HotNews.ro
Dezinsecţie, Foto: Klaus-Dietmar Gabbert / AFP / Profimedia
Dezinsecţie, Foto: Klaus-Dietmar Gabbert / AFP / Profimedia

Doi pacienţi infectaţi cu virusul West Nile şi internaţi la sfârşitul lunii august la Spitalul Judeţean Brăila au murit.

Conform autorităţilor medicale brăilene, cele două persoane au fost infectate cu virusul transmis de ţânţari, la sfârşitul lunii august.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 71 ani, din localitatea Gropeni, şi despre o femeie în vârstă de 86 ani, din municipiul Brăila, scrie News.ro. Ambii pacienţi au fost internaţi la finele lunii trecute la Terapie Intensivă în Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, cu o formă severă a bolii.

Încă de atunci, medicii erau rezervaţi cu privire la şansele de supravieţuire, în condiţiile în care ambii pacienţi au intrat în comă.

Virusul West Nile, transmis de țânțari la om. Ce boli provoacă

În cazul țânțarilor, cel puțin în teorie, riscul în România este mai mic raportat la zonele tropicale și subtropicale, cel puțin teoretic, afirmă Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș.

„Totuși, un risc real este legat de infecția cu virusul West Nile. Este adevărat că cei mai mulți dintre țânțari nu transmit. Dar, dintre cei care transmit, există un procent de oameni care ajung să facă forma severă de encefalită, respectiv meningo-encefalită”, explica pentru HotNews.ro medicul Adrian Marinescu.

Simptomele infectării cu virusul West Nile. 80% dintre cei infectați sunt asimptomatici

Dintre persoanele care au infecția cu virusul West Nile, 80% sunt asimptomatice, spune Adrian Marinescu. Restul de 20% fac o anumită formă de boală. Se spune că, statistic, dintre cei care au virusul, unul din 150 face encefalită, care este o boală gravă.

  • „În momentul în care ai fost mușcat și ai mai multe mușcături – se spune că o singură mușcătură de țânțar are un risc foarte mic – în termen de o săptămână, dacă se întâmplă să apară simptomatologie de tipul stare generală brusc modificată, febră importantă, durere de cap, vărsături foarte intense sau te deranjează lumina, atunci poți să te gândești, printre altele, și la encefalită. Nu vorbim aici despre reacțiile alergice la înțepătura de țânțar, am vorbit doar despre lucrurile grave”, a spus medicul.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro