Deputați municipali cer demisia lui Putin, într-o rară mișcare de disidență
Deputați din 18 districte municipale din Moscova, Sankt Petersburg și Kolpino au cerut demisia președintelui rus Vladimir Putin, potrivit unei petiții postate luni pe Twitter, relatează CNN.
„Noi, deputații municipali ai Rusiei, credem că acțiunile președintelui Vladimir Putin sunt dăunătoare pentru viitorul Rusiei și al cetățenilor săi. Cerem demisia lui Vladimir Putin din funcția de președinte al Federației Ruse”, arată petiția postată de Ksenia Thorstrom, deputat local al districtului Semenovsky din Sankt Petersburg.
Petiția vine după primele alegeri regionale și municipale din Rusia de la începutul războiului, care au adus o victorie spectaculoasă pentru candidații pro-Kremlin.
„Textul petiției este concis și nu „discreditează” pe nimeni. Dacă sunteți mundep [deputați municipali] și doriți să vă alăturați, sunteți bineveniti”, a spus Thorstrom într-o postare pe Twitter.
Qui il tweet di Ksenia Thorstrom, parlamentare che raccoglie le firme.https://t.co/Hks7R7WrDU
— Han Skelsen (@HSkelsen) September 12, 2022
Consiliul unui district din Moscova (Lomonosovsky) a cerut, de asemenea, demisia lui Putin. „Părerile dumneavoastră și modelul dumneavoastră de guvernare sunt fără speranță depășite și împiedică dezvoltarea Rusiei și potențialul uman al acesteia”, arată Consiliul.
Oficiali ruși au cerut inculparea lui Putin
Săptămâna trecută, deputații municipalității Smolninskoye din Sankt Petersburg au cerut Dumei de Stat a Federației Ruse inculparea preşedintelui rus Vladimir Putin.
Potrivit documentului, în războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie „unități pregătite pentru luptă” ale armatei ruse sunt distruse, „tineri apți, cetățeni ai Rusiei” mor, economia țării suferă, lungimea graniței Rusiei cu țările NATO s-a dublat, iar Ucraina primește noi arme, deși unul dintre obiectivele „operațiunii militare speciale” a fost „demilitarizarea” țării.
Documentul afirmă de asemenea că decizia președintelui rus de a lansa o „operațiune militară specială dăunează securității Rusiei și a cetățenilor săi”.
„În acest sens, vă cerem, în calitate de deputați ai Dumei de Stat, să veniți cu o propunere de a aduce acuzații de trădare împotriva președintelui Federației Ruse pentru a-l revoca din funcție”, se arată în apel.
Mai mulți dintre deputați se confruntă acum cu acuzații pentru discreditarea armatei ruse, potrivit unei postări pe Twitter a unuia dintre oficialii locali, Nikita Yuferev.
Schimbare de discurs și la televiziunea de stat rusă
Întreaga mișcare vine în contextul în care și presa de stat rusă și-a schimbat tonul față de războiul președintelui Putin.
Dacă la începutul războiului, comentatorii de la televiziunea rusă de stat s-au întrecut între ei în a-și exprima susținerea pentru „operațiunea militară specială” a lui Vladimir Putin, inclusiv cu mesaje de amenințare a occidentului, contraofensiva fulgerătoare a forțelor ucrainene a forțat o schimbare a discursului în mass-media de stat, pledând inclusiv pentru o negociere de pace cu Ucraina.
Boris Nadejdin, un fost politician liberal și un invitat obișnuit al talk-show-ului, a declarat pe canalul NTV deținut de Gazprom, că Putin a fost indus în eroare de consilieri, făcându-l să creadă că Ucraina se va preda rapid și a cerut negocieri de pace pentru încheierea rapidă a conflictului, scrie Newsweek.
Vitaly Ganchev, un oficial numit de Rusia în regiunea Harkov, a spus la televiziune de stat Rossiya-24 că trupele rusești au fost depășite numeric „de opt ori”. El a mai spus, fără a furniza dovezi, că forțele ucrainene au fost întărite de „mercenari occidentali”.
Ganchev a declarat că „situația devine din oră în oră mai dificilă”, precizând că granița cu regiunea rusă Belgorod a fost închisă.