Sari direct la conținut

Ucrainenii au început să reconecteze două reactoare de la centrala nucleară Zaporojie – UPDATE

HotNews.ro
Centrala nucleară Zaporojie, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Centrala nucleară Zaporojie, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Toate cele șase reactoare ale centralei Zaporojie erau vineri dimineață în continuare deconectate de la rețeaua electrică ucraineană, a spus compania nucleară de stat Energoatom, transmite Reuters. Cu toate acestea, compania a precizat că nu au existat probleme cu instalațiile centralei sau cu sistemele sale de siguranță. Ulterior, ucrainenii au anunțat că au început reconectarea a două reactoare la rețea.

  • UPDATE 13:04 Ucraina a început să încerce să reia operațiunile la două reactoareale centralei, a declarat vineri guvernatorul regional Oleksandr Starukh. Cel de-al șaselea reactor al centralei funcționează la o capacitate de 10%, în timp ce al cincilea reactor este în curs de reluare a operațiunilor, a spus acesta la TV.
  • UPDATE 11:42 Un oficial instalat de Rusia în partea ocupată a regiunii Zaporojie a declarat că energia electrică de la centrală este furnizată Ucrainei în regim normal. Agenția de știri de stat TASS l-a citat pe șeful administrației instalate de Rusia în Enerhodar, unde se află centrala nucleară, care a spus că centrala funcționează „fără întreruperi”.

Energoatom a spus că energia electrică pentru nevoile proprii ale centralei este în prezent furnizată printr-o linie de alimentare de la sistemul de electricitate din Ucraina și că se lucrează în prezent la restabilirea conexiunii la rețea pentru cele două reactoare funcționale ale centralei.

Într-un discurs rostit joi seara târziu, președintele Ucrainei a dat vina pe bombardamentele rusești pentru întreruperea alimentării și a acuzat Moscova că „a pus Ucraina și pe toți europenii… la un pas de un dezastru cu radiații”.

Oficialii instalați de Rusia în regiunea Zaporojie au dat vina pentru incendiu și pentru întreruperea ulterioară a alimentării pe forțele armate ucrainene.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, furniza aproximativ 20% din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Moscovei din 24 februarie.

Forțele rusești au capturat centrala la începutul lunii martie, dar ingineri ucraineni de la Energoatom continuă să conducă operațiunile zilnice ale acesteia.

În ultimele două săptămâni, teritoriul centralei a fost lovit în repetate rânduri de bombardamente, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc pentru aceste atacuri.

Liderii occidentali au cerut anterior ca Rusia să restituie centrala Ucrainei, în timp ce șeful ONU a cerut ca aceasta să fie „demilitarizată”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică și-a declarat intenția de a trimite o misiune pentru a inspecta centrala.

–––––

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro