Sari direct la conținut

Cum a fost a doua zi a alegerilor prezidențiale din Rusia / Vladimir Putin nu poate fi clintit de la putere, dar poate fi cel puțin frustrat

HotNews.ro
Alegeri prezidentiale rusesti in Donetk, din Ucraina, in timp ce portretul lui Putin „vegheaza” sectia de vot, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia
Alegeri prezidentiale rusesti in Donetk, din Ucraina, in timp ce portretul lui Putin „vegheaza” sectia de vot, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Prezența totală la vot în cea de-a doua zi a alegerilor prezidențiale din Rusia, în care Vladimir Putin își va asigura un nou mandat, se apropie de 60%, în schimb tot procesul de vot este agitat de atacurile de la granița cu Ucraina care au făcut cel puțin doi morți și la care șeful de la Kremlin a promis să răspundă.

În a doua dintre cele trei zile de vot, Ministerul rus de Externe a declarat că Kievul și-a „intensificat activitățile teroriste” în legătură cu alegerile „pentru a-și demonstra activitatea” în fața aliaților săi occidentali „pentru a cere și mai multă asistență financiară și arme letale”.

Astfel, potrivit Ministerului rus de Externe, o dronă ucraineană a aruncat un proiectil asupra unei secții de votare dintr-o zonă controlată de ruși a regiunii Zaporojie din Ucraina.

Agenția de știri de stat TASS a citat un oficial electoral local că nu au fost raportate daune sau răni atunci când dispozitivul exploziv a aterizat la cinci sau șase metri de o clădire care găzduiește o secție de votare înainte de a fi deschis într-un sat la aproximativ 20 km la est de orașul Enerhodar.

Zeci de incidente în care oamenii au încercat să distrugă buletinele de vot

Între timp, șefa comisiei electorale, Ella Pamfilova, a declarat că în primele două zile de vot au avut loc 20 de incidente în care persoane au încercat să distrugă buletinele de vot prin turnarea diferitelor lichide în urne, precum și opt cazuri de tentativă de incendiere și o fumigenă.

Comentând incidentele, Medvedev a spus că cei responsabili ar putea fi pedepsiți pentru trădare la 20 de ani de închisoare.

„Acesta este asistență directă acordată acelor degenerați care bombardează orașele noastre astăzi”, a postat el pe rețelele de socializare, referindu-se la atacurile ucrainene.

Susținătorii defunctului lider al opoziției Alexei Navalnîi au chemat oamenii să se prezinte în masă duminică la prânz la un protest împotriva lui Putin.

Rusia susține că a respins atacurile din Belgorod și Kursk

Presa rusă l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că Putin a primit rapoarte militare în ultimele zile despre încercări de a ataca teritoriul rus în regiunile de graniță Belgorod și Kursk, inclusiv mai multe încercări de incursiune peste noapte.

„Toate atacurile au fost respinse”, a spus el, citat de agenția de presă Interfax.

În Belgorod, un oraș foarte apropiat de Ucraina și vizat adesea de atacurile ucrainenilor și a rebelilor ruși, „au murit două persoane, un bărbat și o femeie”, a declarat guvernatorul regiunii cu același nume, Viacheslav Gladkov.

Potrivit acestuia, bărbatul a murit când camionul său a fost lovit, iar femeia a murit într-o parcare. Fiul acesteia din urmă a fost grav rănit, iar medicii „luptă pentru viața lui”. Alte două persoane au fost rănite.

Un videoclip, postat pe rețelele de socializare, arată o explozie puternică într-o parcare, una dintre mașinile parcate fiind aruncată de forța exploziei.

Din cauza acestor atacuri, centrele comerciale din Belgorod vor rămâne închise timp de două zile, la fel și școlile din oraș.

Guvernatorul a anunțat după-amiază că alte cincisprezece rachete au fost doborâte de apărarea aeriană în timp ce se apropiau de oraș.

Un atac separat cu dronă a incendiat o rafinărie de petrol sâmbătă.

Dmitri Azarov, guvernatorul regiunii Samara, aflată la 850 km sud-est de Moscova, a declarat că rafinăria Sîzran a luat foc, dar un atac asupra unei a doua rafinării a fost dejucat.

O sursă ucraineană a spus că Serviciul de securitate ucrainean SBU a atacat peste noapte trei rafinării de petrol Rosneft din regiunea Samara din Rusia cu drone, relatează Reuters.

„SBU continuă să-și pună în aplicare strategia de subminare a potențialului economic al Federației Ruse, care îi permite să poarte război în Ucraina”, a spus sursa. Potrivit sursei, atacurile au avut rezultate, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Rusia a organizat vineri cel mai mortal atac din ultimele săptămâni, când rachetele sale au lovit o zonă rezidențială din orașul-port Ucrainean Odesa la Marea Neagră, ucigând cel puțin 20 de persoane și rănind peste 70.

Rebelii ruși îi transmit un mesaj lui Putin din Belgorod

Corpul Voluntarilor Ruși, care desfășoară o operațiune militară în regiunile Belgorod și Kursk din Rusia, a spus că Ministerul rus al Apărării a mințit când a susținut că rebelii au fost eliminați complet.

Grupul a spus că a luat mai m ulți prizonieri de război și a prezentat un „interviu” cu unul dintre prizonieri care a spus că nu a văzut niciun soldat al Corpului Voluntarilor Ruși ucis.

În același timp, Legiunea Libertatea Rusiei și Batalionul Siberian i-au transmis un mesaj comun lui Vladimir Putin că „și-a pierdut de mult legitimitatea” și să permită evacuarea civililor din Belgorod și Kursk. „Rusia are nevoie de schimbări imediate și fundamentale”.

Dominația lui Putin de neclintit de alegerile actuale

Menținerea puterii de către Putin nu este amenințată în alegeri. În vârstă de 71 de ani și în funcția de președinte sau prim-ministru din ultima zi a anului 1999, el domină peisajul politic al Rusiei.

Niciunul dintre ceilalți trei candidați de pe buletinele de vot – veteranul comunist Nikolai Haritonov, naționalistul Leonid Sluțki sau Vladislav Davankov, vicepreședintele Camerei Inferioare a Parlamentului – nu reprezintă o provocare credibilă.

Prezența totală la vot – un indicator important pentru Putin, deoarece încearcă să demonstreze că întreaga țară îl susține – a crescut peste 58% în a doua zi de vot, potrivit Reuters.

Prezența în regiunea Belgorod a fost de peste 76%, iar prezența la vot a fost ridicată și în regiunile Ucrainei controlate de ruși.

Pamfilova, cel mai înalt oficial electoral, a spus că oamenii care încearcă să perturbe votul sunt „ticăloși” și ar putea risca până la cinci ani de închisoare.

Ea a spus, fără a furniza dovezi, că serviciile secrete ucrainene și „complicii” săi „ manipulatorii” – o referire la Occident – ​​s-au aflat în spatele acțiunilor de protest văzute până acum la secțiile de votare.

Partidul de guvernământ al Rusiei, Rusia Unită, a declarat sâmbătă că se confruntă cu un atac pe scară largă de negare a serviciului, o formă de atac cibernetic care măreşte utilizarea internetului, împotriva prezenţei sale online şi a suspendat serviciile neesenţiale pentru a-l respinge.

Agenția de presă de stat RIA a citat un oficial înalt din domeniul telecomunicațiilor care dă vina pentru atacurile cibernetice pe Ucraina și țările occidentale.

Presiuni de la locul de muncă pentru ca rușii să voteze

Reamintim că 114 milioane de ruși sunt eligibili să voteze în alegerile prezidențiale care au început vineri și se vor încheia duminică cu o victorie aproape inevitabilă a președintelui Vladimir Putin, în schimb grupul de monitorizare a alegerilor „Golos” spune că aceste alegeri sunt cele mai netransparente care au loc în Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice.

Stanislav Andreichuk, copreședintele grupului independent de monitorizare a alegerilor „Golos”, spunea că cifrele ridicate ale prezenței la vot în prima zi a alegerilor – de peste 33% în toată țara – au reflectat presiunea asupra oamenilor de către șefii lor de la locurile de muncă pentru a se asigura că au votat.

„Oamenii merg și votează la prima oră dimineața pentru că șefii lor îi obligă. Este foarte convenabil să le ținem evidența pentru că este o zi de lucru”, a spus el.

Șase surse au declarat pentru Reuters în ajunul alegerilor că managerii companiilor și organizațiilor de stat exercitau presiuni asupra personalului pentru a vota. Patru dintre aceștia au spus că oamenii au fost instruiți să furnizeze dovezi că au votat.

„La fabrica noastră, tuturor li s-a spus să voteze pe 15 martie și să-i trimită un selfie șefului”, a spus un angajat al unei companii de stat.

O prezență mare la vot este importantă pentru Kremlin, deoarece Putin, la doi ani de război din Ucraina, încearcă să arate că are în continuare sprijinul țării.

Totodată, peste 50 de țări condamnă alegerile ilegale organizate de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate, în schimb locuitorii din teritoriile ocupate sunt prezentați de propaganda rusă bucuroși că merg să voteze.

Și România a condamnat desfăşurarea alegerilor ruse pe teritorii ale Ucrainei ocupate temporar şi anexate ilegal, precum și deschiderea secțiilor de vot în Transnistria și două regiuni din Georgia fără acordul autorităților, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe care subliniază că rezultatele votului în aceste regiuni vor fi nule.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro