După RCA, și asigurările de garanții emise de City Insurance au încetat de drept. Ce au de făcut creditorii care vor să-și recupereze banii plătiți în avans
După polițele RCA, și asigurările de garanții emise de City Insurance la contractele de achiziții publice, spre exemplu, au încetat de drept în data de 11 iulie 2022, termen de la care creditorii pot depune cereri de restituire a banilor cuveniți pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit, ca urmare a încetării contractelor de garanții, a atenționat luni Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
Restituirea primelor plătite în avans mai poate fi cerută de la FGA până în 11 octombrie 2022
- „Pentru contractele de asigurare încadrate în clasa 15-Garanții emise de către Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance SA, termenul de valabilitate a fost prelungit de Guvernul României, prin Ordonanța de urgență nr. 62 din 9 mai 2022, cu 60 de zile, respectiv până la data de 11 iulie 2022, aceasta fiind ultima zi de valabilitate a acestor polițe.
- De la această dată, a început să curgă termenul de 90 de zile, prevăzut de Legea 213/2015 actualizată, până la care potențialii creditori de asigurare ai acestor polițe mai pot depune cereri de plată-restituire primă-Anexa 9, la Fond, pentru a solicita restituirea de primă cuvenită pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit, ca urmare a încetării contractelor de garanții. Termenul se împlinește în data de 11 octombrie 2022.”, a atenționat luni Fondul de Garantare a Asiguraților.
Fondul a mai atenționat asupra faptului că, pentru contractele de asigurare care au fost în vigoare până la data de 11 mai 2022, respectiv pentru poliţele de asigurare încheiate de City Insurance, cu excepţia contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – Garanţii, termenul limită pentru depunerea cererilor de restituire de primă pentru perioada rămasă neacoperită de asigurător, se împlinește în data de 11 august 2022.
Potrivit legii, FGA poate efectua plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar către petenții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în faliment, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.
Guvernul a prelungit în luna mai valabilitatea asigurărilor de garanții emise de City Insurance pentru a salva contracte de peste 2,9 miliarde de euro
Falimentul City Insurance a atras un val de măsuri urgente la Guvern, care a decis ]n data de 6 mai 2022 să prelungească valabilitatea asigurărilor de garanții emise de această companie. Dincolo de RCA, City a emis și polițe de asigurare/garanții în valoare de aproximativ 6 miliarde de lei, aferente contractelor de achiziție publică și contractelor sectoriale, iar falimentul acestui asigurător afectează contracte cu fonduri UE de peste 2,9 miliarde de euro, se menționa în nota de fundmanetare a ordonanței de urgență adoptate atunci.
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a avizat până luni, 18 iulie, peste 32.400 cereri de plată din partea păgubiților City Insurance, și a plătit daune în valoare de aproximativ 297 milioane de lei, au transmis pentru HotNews.ro oficialii ASF. La aceeași dată FGA înregistrase 156.000 de cereri de plată în contul polițelor emise de City Insurance.
Cei care au de recuperat mai mult de 500.000 de lei de la City Insurance nu o pot face decât înscriindu-se la masa credală în instanță.