Suedia l-a condamnat la închisoare pe viață pe un fost oficial iranian acuzat de execuții în masă
O instanță suedeză l-a condamnat joi la închisoare pe viață pe un fost oficial iranian din cauza rolului său în execuțiile în masă și torturarea prizonierilor politici în anii 1980, relatează Reuters.
Hamid Noury, în vârstă de 61 de ani, a fost arestat pe un aeroport din Stockholm în 2019 și pus sub acuzare pentru crime de război din cauza activităților sale la închisoarea Gohardasht din Karaj, un oraș din nordul Iranului.
„Acuzatul a avut rolul de asistent al procurorului adjunct al închisorii Gohardasht, fiind implicat alături de alții în execuțiile care au avut loc după o fatwa emisă de liderul suprem al Iranului”, a notat instanța suedeză în motivarea deciziei.
Aceasta mai spune că crimele care au avut loc în 1988 reprezintă o „infracțiune gravă sub dreptul internațional”.
Amnesty International a estimat numărul persoanelor executate la ordinul guvernului iranian la în jur de 5.000, afirmând în 2018 că „numărul real ar putea fi mai mare”.
Iranul nu a recunoscut niciodată crimele.
Iranul cataloghează drept „ilegal” procesul desfășurat în Suedia
Noury, care neagă la rândul său acuzațiile, este până în prezent singura persoană care a fost pusă sub acuzare pentru epurarea care a vizat membri ai mujahedinilor iranieni, care luptau în anumite părți din Iran, precum și alți disidenți iranieni.
Ministerul iranian de Externe nu a comentat deocamdată decizia însă în urmă cu o zi un purtător de cuvânt al său a cerut eliberarea „imediată” a lui Noury.
Procesul a atras atenția asupra noului președinte ultraconservator al Iranului, Ebrahim Raisi, împotriva căruia Statele Unite au impus acțiuni din cauza presupusei sale implicări în crimele din 1988. Washingtonul și organizațiile pentru drepturile omului afirmă că Raisi a fost unul dintre cei 4 judecători care au supervizat crimele.
Întrebat în 2021 de acuzații, Raisi a susținut că a apărat „securitatea națională” a Iranului și drepturile omului.
Procesul lui Noury a dus la o deterioare a relațiilor dintre Suedia și Iran, Teheranul catalogându-l drept „ilegal”. Legea suedeză permite atât judecarea cetățenilor suedezi cât și ai altor țări pentru fapte catalogate drept infracțiuni sub dreptul internațional, chiar dacă sunt comise în străinătate.