Sari direct la conținut

Colegiul Medicilor pune 10 întrebări candidaților la prezidențiale și partidelor politice, pe fondul controverselor provocate de afirmațiile lui Călin Georgescu

HotNews.ro
Colegiul Medicilor pune 10 întrebări candidaților la prezidențiale și partidelor politice, pe fondul controverselor provocate de afirmațiile lui Călin Georgescu
Prof. Dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din România / Sursa foto: Colegiul Medicilor din România - Facebook.com

Colegiul Medicilor din România (CMR) a adresat miercuri, în contextul alegerilor, un set de zece întrebări reprezentanţilor partidelor politice, precum şi candidaţilor la funcţia de preşedinte, pe teme medicale, ce vizează dezvoltarea sistemului public de sănătate.

„Sistemul de sănătate reprezintă un pilon fundamental al funcţionării statului şi al societăţii noastre, sănătatea priveşte toţi cetăţenii, iar deciziile viitorului Parlament şi ale viitorului preşedinte vor avea un impact semnificativ asupra politicilor de sănătate”, a transmis Colegiul Medicilor din România, potrivit Agerpres.

CMR îşi propune să contribuie la realizarea unui dialog constructiv şi transparent, dar „fără a politiza”, pentru a afla răspunsurile candidaţilor cu privire la viziunea şi planurile pe care le au pentru îmbunătăţirea sănătăţii cetăţenilor şi dezvoltarea sistemului de sănătate românesc.

Cele zece întrebări sunt următoarele:

  • Care este viziunea dumneavoastră pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate din România? (Enumeraţi trei măsuri prioritare pe care le-aţi dori implementate)
  • În România, este nevoie de o nouă lege a Sănătăţii, care să răspundă eficient provocărilor actuale din sănătate. Aţi susţine un astfel de demers legislativ? Dacă da, din punctul dumneavoastră de vedere, ce orizont de timp ar fi fezabil pentru implementarea unui asemenea demers?
  • Ce măsuri veţi promova pentru a asigura finanţarea adecvată a sistemului de sănătate, având în vedere că România se situează printre ultimele ţări la nivel european în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat Sănătăţii?
  • Ce planuri aveţi pentru a sprijini îmbunătăţirea prevenţiei şi a educaţiei pentru sănătate în rândul populaţiei?
  • Cum consideraţi că ar trebui abordată problema deficitului de personal medical, mai ales în anumite zone / judeţe ale ţării?
  • Cum consideraţi că trebuie abordată problema accesului inechitabil la servicii medicale între zonele urbane şi cele rurale?
  • Cum veţi sprijini cercetarea şi inovarea în domeniul medical?
  • Ce măsuri veţi promova pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă din sectorul de sănătate?
  • Ce măsuri doriţi să promovaţi, cu obiective pe termen mediu şi lung, pentru a creşte speranţa de viaţă şi a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei?
  • Ce reprezintă medicul pentru dumneavoastră?

Apel la „medicină, rațiune și știință”

Reacția oficială Colegiului Medicilor din România vine după ce anterior în cursul zilei de miercuri, Prof. Dr. Cătălina Poiană, șefa CMR, a subliniat, într-un mesaj, importanța crucială a medicinei bazate pe dovezi în luarea deciziilor care țin de sănătate.

Medicul, care a îndemnat populația să aibă încredere în specialiști, nu l-a numit pe Călin Georgescu, însă a precizat că apelul său vine în contextul în care „suntem expuși la diverse informații”.

În mesajul cu titlul „Medicină, rațiune și știință”, publicat dimineață pe Facebook, șefa Colegiului Medicilor i-a îndemnat pe români să acorde încredere recomandărilor specialiștilor, care își bazează practicile pe cercetări științifice solide.

„Pe teme de sănătate, despre sănătatea omului, consider că medicii – profesioniști care au pregătirea și cunoștințele în domeniu – sunt cei a căror recomandare este important să fie luată în seamă de populație, de societate în ansamblul său”, a afirmat Cătălina Poiană.

Ea nu l-a numit pe Călin Georgescu care a făcut, de-a lungul timpului, declarații controversate pe teme medicale, dar a sublinit că suntem expuși la diverse informații care circulă pe rețelele de socializare și recomandă să ținem cont de specialiști.

Într-o conferință din 2017, susținută la Universitatea de Vest din Timișoara, Georgescu, absolvent al Universității de Agronomie, s-a pronunțat pe mai multe teme legate de medicină, inclusiv existența virusurilor și eficacitatea chimioterapiei.

„Ca exemplu, deoarece am citit în presă diverse păreri, în oncologie, tratamentul reprezintă speranța transpusă în ani de cercetare și în ani de pregătire a medicului oncolog, iar medicul este cel ce răspunde și are atribuții să facă recomandări pacienților, cum de altfel trebuie să se întâmple pe orice problemă ce ține de sănătate”, a mai afirmat Cătălina Poiană.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro