Sari direct la conținut

„Stranger Things” a provocat un scandal la Timișoara / Cum ar fi afectat Pământul azi de un război nuclear / HBO Max a șters seriale românești

HotNews.ro
Nerd Alert, Foto: Hotnews
Nerd Alert, Foto: Hotnews

Cum ar fi afectat Pământul azi de un război nuclear ​● O nouă aplicație te face să suni ca Morgan Freeman ● HBO Max a șters seriale românești de pe platformă ● Vești bune pentru fanii „Mass Effect” ● Ascensiune meteorică a unei melodii a Metallica după 36 de ani ● „Stranger Things” a provocat un scandal la Timișoara

Cum ar fi afectat Pământul azi de un război nuclear

Războiul din Ucraina sau, mai bine zis, amenințările constante ale rușilor că își vor folosi armele nucleare, au provocat noi îngrijorări privind posibilitatea unui război nuclear. Însă cum ar fi lumea de astăzi afectată de detonarea unor arme nucleare moderne? O nouă cercetare publicată în revista AGU Advances a studiat tocmai acest lucru.

Cercetătorii au efectuat numeroase simulări pe calculator pentru a studia efectele unor conflicte nucleare regionale și pe scară mai largă asupra planetei noastre, date fiind capabilitățile nucleare din prezent. În toate scenariile simulate de aceștia detonările au dus la eliberarea unor cantități uriașe de cenușă și fum în atmosfera superioară care ar bloca lumina soarelui și duce la recolte insuficiente.

În prima lună de după detonările nucleare temperaturile medii globale s-ar prăbuși cu aproximativ 7 grade Celsius, o scădere mai mare decât în timpul ultimei ere glaciare. „Nu contează cine bombardează pe cine. Pot fi India și Pakistan sau NATO și Rusia”, afirmă Cheryl Harrison de la Universitatea de Stat din Louisiana, autorul principal al studiului.

„Odată ce fumul ajunge în atmosfera superioară, el se răspândește la nivel global și afectează pe toată lumea”, subliniază cercetătoarea. Chiar și după ce fumul se disipează, temperaturile oceanelor ar scădea rapid și nu s-ar întoarce la nivelul de dinainte de izbucnirea războiului.

Pe măsură ce Pământul se răcește, calota glaciară s-ar extinde cu peste 15 milioane de kilometri pătrați, provocând o situație catastrofală pentru populațiile din emisfera nordică. Scăderea subită a temperaturilor oceanelor și a nivelului de lumină solară ar duce la dispariția algelor, provocând în esență o foamete și în oceane care ar pune capăt pescuitului și acvaculturii.

Rezultatele studiului sunt în mare parte în linie cu cele anterioare privind repercusiunile unui război nuclear, venind însă într-un moment în care amenințarea pare mai ridicată decât oricând în ultimele decenii. „Războaiele nucleare rezultă în consecințe sumbre pentru toată lumea”, subliniază și profesorul Alan Robock de la Universitatea Rutgers, unul dintre coautorii studiului citat de SciTechDaily.

Să sperăm totuși că rușii n-au înnebunit cu totul (FOTO: maxpixel.net)

O nouă aplicație te face să suni ca Morgan Freeman

Ok, haide totuși să trecem la vești ceva mai puțin sumbre. Mă gândesc că mulți dintre cei care urmăresc săptămânal rubrica Nerd Alert au auzit deja probabil de aplicația icebergify care îți construiește o reprezentare vizuală cool a melodiilor pe care le asculți cel mai des pe Spotify.

Mai puțin cunoscută dar cu posibilități și mai mari de fun e o altă aplicație recent numită Voicemod (deocamdată e în versiune Beta) care dacă ai căști cu un microfon îți poate modifica vocea în timp real cu o grămadă de efecte speciale, highlight-ul fiind că te poate face să suni ca Morgan Freeman.

Funcționând în timp real, se adresează cu predilecție celor care fac streaming pe Twitch și producătorii săi se laudă că aplicația e compatibilă direct cu toate jocurile online imaginabile, pe lângă Zoom sau Discord.

Vestea bună? Voicemod poate fi descărcat și testat gratuit. Partea mai puțin bună? Multe din efecte, inclusiv cel cu vocea lui Morgan Freeman, sunt disponibil doar în varianta PRO care costă 2 dolari pe lună la abonamentul pe un an, potrivit The Verge.

HBO Max a șters seriale românești de pe platformă

HBO Max a oprit producţia de conţinut original în Europa, inclusiv în România, și a eliminat deja de pe platforma de streaming o parte din conţinutul original lansat. Pe lângă România, sunt vizate de măsură ţările nordice (Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda), Europa Centrală, Ţările de Jos şi Turcia, potrivit unei confirmări oficiale obținute de la HBO de revista Variety.

Printre serialele românești șterse deja de pe HBO Max se numără Hackerville,Ruxx și emisiunea de talente de tip reality show One True Singer. În mod și mai bizar, de pe platformă a fost șters sezonul 3 al popularului serial Umbre, deși primele două încă sunt disponibile, potrivit Pagina de Media. Din ce mi-am dat seama, filmele românești nu au fost afectate de măsură.

Decizia vine după crearea noului conglomerat media Warner Bros. Discovery, rezultat în urma fuziunii din luna aprilie a companiilor-mamă care dețin Discovery și HBO Max. Ca parte a strategiei sale pentru Europa noua companie are ca ţintă să reducă din costuri în jur de 3 miliarde de dolari în primii doi ani.

Strategia WBD este corelată cu tendinţa din piaţa de streaming care se află pe o pantă descendentă, în contextul în care Netflix a pierdut abonaţi pentru prima dată în mai bine de un deceniu iar acţiunile companiilor care oferă servicii de video-on-demand au înregistrat scăderi. Totuşi, o serie de programe deja aflate în producţie se pare că vor fi realizate, la fel ca altele care au primit undă verde.

HBO Max a fost lansat în România în primăvara acestui an (FOTO: HBO Max)

Vești bune pentru fanii „Mass Effect”

Anunțat pentru prima dată în noiembrie 2020, viitorul joc Mass Effect, al cincilea al francizei, va avea la bord un nume greu din industria gamingului în persoana lui Mary DeMarle, care s-a alăturat proiectului în funcția de director pentru narațiune, anunță IGN.

Poate că numele nu le va suna imediat cunoscut gamerilor însă DeMarle a ocupat aceeași funcție timp de peste 14 ani la studioul Eidos-Montréal unde a fost și scriitor principal pentru jocurile Deus Ex: Human Revolution și Deus Ex: Mankind Divided. Cel mai recent ea a lucrat la povestea jocului Guardians of the Galaxy care anul trecut a câștigat premiul pentru cea mai bună poveste la Game Awards.

DeMarle a dezvăluit că s-a mutat la BioWare, un alt studiou de jocuri din Canada, pe pagina sa de LinkedIn iar Michael Gamble, directorul de proiecte al companiei, a anunțat ulterior pe pagina sa de Twitter că ea va lucra la viitorul joc Mass Effect. Vestea este cu siguranță una bună pentru fanii francizei, dată fiind experianța uriașă pe care DeMarle o are cu titlurile sci-fi și RPG.

Ascensiune meteorică a unei melodii a Metallica după 36 de ani

Pentru a doua oară anul acesta, o melodie clasică din anii ’80 a urcat din nou fulminant în topuri după ce a apărut într-o scenă emblematică din ultimul sezon al Stranger Things, unul dintre cele mai populare seriale ale Netflix din toate timpurile.

De data aceasta este vorba de capodopera „Master of Puppets” lansată de trupa rock americană în 1986 și, la fel ca „Running Up That Hill” a lui Kate Bush, o generație mai tânără de fani a „dat buzna” să asculte melodia. În cazul Metallica, melodia care a dat și numele celui de-al treilea album al trupei a urcat până pe poziția a patra în clasamentul Billboard Hot 100.

În iTunes Rock Chart a sărit până pe prima poziție în timp ce în clasamentul general la nivel mondial ocupă poziția a șasea și a doua în Statele Unite în momentul scrierii acestui articol. În ambele clasamente iTunes pe primul loc se află melodia lui Kate Bush.

Situația nu a trecut neobservată de cei de la Metallica care într-o postare pe pagina de Instagram a formației s-au declarat onorați de folosirea melodiei în Stranger Things, mari fani ai serialului și în special ai lui Eddie Munson, spunând că actorul Joseph Quinn i-a lăsat „complet” fără cuvinte prin interpretarea sa, relatează Cnet.

„Stranger Things” a provocat un scandal la Timișoara

Rămânând în lumea Stranger Things dar trecând pe plaiuri mioritice, într-un articol cu titlul „Monștrii din centrul Timișoarei. Afișul gigant care sperie copiii”, jurnaliștii de la Timișoara Online notează că „de ceva timp, pe fațada Hotelului Continental a apărut un mesh în care sunt doi monștri, fețe hidoase, care sperie copiii de 3-10 ani”.

„Părinții au semnalat aceste cazuri – au mers pe acel drum, iar cele două creaturi de pe afiș, care parcă vor să te ‘mănânce’ le-au îngrozit copiii. Cei mici s-au speriat, iar unii chiar i-au pus pe părinți să promită că nu vor mai urma acest traseu”, mai spun jurnaliștii din Timișoara.

Contactat de cei de la tion.ro, Bogdan Marta, unul dintre consilierii primarului Dominic Fritz, a spus că este nevoie de o înăsprire a legislației naționale: „Din păcate, în Timișoara ne confruntăm cu destul de multe situații de reclame afișate ilegal pe fațadele unor clădiri”.

„Astfel, facem și un apel la parlamentarii de Timiș, indiferent de partide, să sprijine o modificare legislativă în domeniu care să descurajeze total fentarea legii cu bună știință de către unele persoane sau asociații de locatari”, a mai spus acesta. Poliția Locală a anunțat că a amendat Hotelul Continental dar că nu a primit sesizări privind conținutul reclamei.

Reprezentanții hotelului nu au dorit să comenteze informația despre reclama uriașă, o colaborare între Netflix România și Electric Castle pentru promovarea ediției din acest an a festivalului care urmează să înceapă miercurea viitoare.

Am văzut și eu o reclamă cel puțin la fel de mare cu monștri din Stranger Things și în Cluj luna trecută pentru promovarea TIFF și n-am auzit să se scandalizeze nimeni. Poți vedea mai jos cum arăta afișul în cauză sau citi mai multe din ce s-a întâmplat în orașul de pe Bega vizavi de controversa stârnită de el pe site-ul Timișoara Online.

Stranger Things e deja un fenomen cultural (FOTO: Captură video / Electric Castle / Netflix)

Și o știre pe scurt: Ubisoft a anunțat o dată de lansare pentru Skull and Bones, mult așteptatul său joc cu pirați care se pare că va fi lansat în sfârșit în data de 8 noiembrie a acestui an pentru PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S și Google Stadia, urmând a putea fi cumpărat din Epic Games Store și magazinul online al studioului de jocuri.

Bazat pe luptele navale din Assassin’s Creed 4: Black Flag, noul joc dezvoltat de studioul francez s-a confruntat cu numeroase întârzieri, ratând cu mult calendarul inițial de lansare din 2018 și fiind apoi amânat în mod repetat deși a fost așteptat în fiecare an care a urmat. Contează mai puțin acum și să sperăm că după atâta timp produsul final va fi unul pe măsură. Avem și un trailer nou:

Și tot la capitolul trailere, avem unul teaser nou de la Amazon pentru The Lord of The Rings: The Rings of Power, mult așteptatul său serial bazat pe scrierile lui J.R.R. Tolkien. Deși e destul de scurt, putem vedea câteva din locurile în care va avea loc povestea, personaje și ceea ce pare a fi o cometă care se prăbușește în Pământul Mijlociu. Rings of Power va avea premiera pe 2 septembrie.

În caz că ești curios să citești și Nerd Alert-ul de weekendul trecut, îl găsești aici:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro