Sari direct la conținut

FOTO Arma artizanală cu care a fost împușcat Shinzo Abe. Ce se știe până acum

HotNews.ro
Arma folosita de asasinul lui Shinzo Abe, Foto: Captura video
Arma folosita de asasinul lui Shinzo Abe, Foto: Captura video

Bărbatul care l-a asasinat vineri pe fostul premier japonez Shinzo Abe a folosit o armă artizanală într-un atac care a șocat Japonia, o țară cu o rată extrem de scăzută a violenței comise cu arme de foc.

Autoritățile japoneze nu au anunțat deocamdată rezultatele investigației privind modul în care bărbatul a reușit să construiască arma însă mai multe înregistrări video cu atacul au surprins ceea ce par a fi două țevi lungi legate împreună cu bandă adezivă neagră căzute pe jos după atac.

Atacatorul în vârstă de 41 de ani este un fost membru al forțelor defensive maritime, fiind probabil ca acesta să își fi folosit cunoștințele dobândite în timpul serviciului militar pentru a construi arma. Martorii oculari au auzit două focuri de armă înainte ca fostul premier să se prăbușească la pământ.

„Foarte puține persoane au abilitatea să creeze o asemenea armă”, a declarat pentru agenția Bloomberg Daniel Foote, un profesor de la Universitatea Tokyo specializat în drept și sociologie.

„Acest lucru arată de fapt că legile de portarmă din Japonia funcționează”, a spus el cu referire la faptul că atacatorul a fost nevoit să construiască o pușcă artizanală pentru a-și pune în aplicare planul de asasinare a fostului premier japonez.

Presa japoneză a anunțat vineri în jurul orei 12:00, ora României, că fostul premier s-a stins din viață.

Câte arme dețin japonezii

Numărul total de arme deținut de civili în Japonia era estimat la 310.400 în 2019, sau 0,25 la 100 de persoane, cea mai mică rată în rândul țărilor din grupul G-7, potrivit site-ului GunPolicy.org.

Spre comparație, americanii dețin 393 de milioane de arme de foc, 120 la 100 de persoane, în timp ce britanicii 3,2 milioane, 5 la suta de persoane.

„În Japonia acest tip de atac armat este extrem de rar, fiind prin urmare ușor de executat. Securitatea a fost evident prea laxă”, afirmă și William Cleary, profesor de drept penal la Universitatea Shudo din Hiroshima.

El spune că și-a anulat cursurile de vineri după ce a ajuns la universitate și i-a văzut pe studenți cu fețe „absolut cumplite”.

Asasinatele politice în Japonia

Ultima dată când un prim-ministru japonez a fost împușcat a fost în urmă cu 90 de ani. În 1932 premierul Tsuyoshi Inukai a fost ucis de membri ai Statului Major al Marinei Imperiale Japoneze care plănuiau provoace un război cu Statele Unite.

Aceștia plănuiau de asemenea să îl asasineze pe faimosul actor Charlie Chaplin care se afla în vizită în Japonia la momentul respectiv.

Bunicul lui Shinzo Abe din partea mamei, fostul premier Nobusuke Kishi, a fost de asemenea ținta unei tentative de asasinare. În 1960 el a fost atacat și înjunghiat în timpul ultimelor zile ale mandatului său de către un bărbat cunoscut pentru legăturile sale de organizații de extrema dreaptă.

Bunicul lui Abe a supraviețuit însă atacului.

Ultima dată când un politician japonez a fost împușcat și ucis a fost în 2007, când primarul orașului Nagasaki din sudul țării a fost țintit când cobora din mașină în timpul campaniei electorale.

Primarul Iccho Itoh a fost asasinat de liderul unei grupări locale a yakuza, notoria mafie ce operează în mai multe state din estul Asiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro