Sari direct la conținut

Statul intentioneaza rationalizarea consumului de gaz

Contributors.ro
Catalin Dragostin, Foto: Arhiva personala
Catalin Dragostin, Foto: Arhiva personala

Anuntul facut zilele acestea este ca Romania s-ar putea sa rationalizeze consumul de gaze (este ceva sigur daca Rusia intrerupe livrarile de gaz si, de asemenea, este sigur ca asa se va intimpla: Rusia asteapta, conform legilor lui Murphy, sa faca rau, in momentul cel mai rau, si cu maximum de daune). Guvernul face acest anunt, pentru ca nu stie sa faca altceva si nici nu intreaba pe altii care mai stiu cite ceva, dar, mai ales, ia aceasta masura primitiva, care este rezultatul firesc a lipsei de strategie energetica, intelegerea securitatii energetice si, chiar mai rau, ignorarea chiar a unor intentii proprii in unele directii limitate, de mai sus.

Deci, daca luam de bun, ce zice AEI (Asociatia Energie Inteligenta), in Energynomics, Nov.2021, prin vocea Dlui Chisalita, altminteri, un bun expert in gaze, vedem ca (citez):

„Dacă ne uităm pe site-ul Transgaz, vedem că consumul de gaze în februarie a fost între 76 şi 78 de milioane de metri cubi pe zi în ultimii zece ani. Pe aceeaşi pagină, vedem că ce este rezervat pe aceeaşi lună înseamnă 46 de milioane, adică 32 de milioane de metri cubi nu există în acest moment rezervate. Dincolo de faptul că 41% dintr-o potenţială cerere pe luna februarie nu există, însumând toate capacităţile tehnice pe care le are în momentul de faţă disponibile Transgaz vedem că tot n-am avea 20% gaze pentru un astfel de vârf, care a fost prezent în ultimii zece ani în România, aşa cum arată datele Transgaz”, a susţinut Chisăliţă, în cadrul Forumului Gazelor Naturale, organizat de Financial Intelligence şi Asociaţia Energia Inteligentă”

Deci, cum spuneam, sa luam de buna cele de mai sus. Atunci, un calcul simplu ne duce la urmatoarele:

  • Site-ul Transgaz indica un consum ~78 mill. Nm3/zi, in Februarie in fiecare an
  • ~20% din acest consum (CONSUM DE “VIRF”) nu poate fi asigurat in Romania !
    • Adica ~ 15,6 mill. Nm3/zi, adica ~ 168,500 MWh/zi, adica ~49,500 t biomasa/zi
    • Adica ~1,5 mill. t biomasa/luna, o cifra ridicol de mica fata de cit se consuma annual in Romania pentru incalzire si fata de magnitudinea problemei in discutie
  • Cum se poate utiliza biomasa (atentie, aici includem si fractiile biodegradabile din deseuri Municipale !…ca tot suntem in infringementul CE pe “deseuri”?)
    • Gazeificare (se inlocuieste gazul metan CH4, eventual, din retele)
    • Combustie directa a biomasei, pentru inlocuirea gazului metan
    • Avantaje: Este o solutie mai ieftina, disponibila local si, mai ales, ajuta la decarbonare
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro